Μπορεί το Κρεμλίνο να επιμένει πως η ρωσική οικονομία έχει επηρεαστεί ελάχιστα από τις κυρώσεις, όμως τα νούμερα παραπέμπουν σε μια πολύ διαφορετική εικόνα.
Έρευνα του ανεξάρτητου φινλανδικού think tank Centre for Research on Energy and Clean Air κατέγραψε εντυπωσιακή ζημιά για τα ρωσικά έσοδα ήδη από τον πρώτο μήνα εφαρμογής του ευρωπαϊκού εμπάργκο και του πλαφόν του G7 στην τιμή του ρωσικού αργού.
Μεγάλη η ζημιά
Συγκεκριμένα υπολόγισε πως τα δύο αυτά γεγονότα κόστισαν περίπου 160 εκατ. ευρώ (ήτοι 171,8 εκατ. δολάρια) ημερησίως στα ρωσικά ταμεία.
Μάλιστα, οι απώλειες αυτές θα διευρυνθούν αγγίζοντας τα 280 εκατ. ευρώ την ημέρα, όταν από τις αρχές Φεβρουαρίου το ευρωπαϊκό εμπάργκο επεκταθεί και στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα.
Τα δυτικά μέτρα ήταν υπεύθυνα για την ελεύθερη πτώση των ρωσικών εσόδων κατά 17% από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων κατά τον τελευταίο μήνα του 2022. Αυτό σημαίνει πως τα ρωσικά έσοδα από τον κλάδο υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη του πολέμου.
Αυτός ακριβώς ήταν και ο σκοπός της Δύσης, κυρίως Αμερικανών και Ευρωπαίων, που θεώρησαν ότι η περικοπή των υπέρογκων κερδών που συνέχιζε να διασφαλίζει η χώρα από τα commodities ήταν κομβικής σημασίας για να πιεστεί το Κρεμλίνο.
Σωσίβιο από τις «φιλικές» χώρες
Βεβαίως, η Μόσχα μπορεί πάντα να στηρίζεται στις λεγόμενες φιλικές χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία για να απορροφήσουν μεγάλο μέρος της παραγωγής της. Όμως, σε ένα διάστημα επιβράδυνσης των οικονομιών τους οι ανάγκες τους έχουν μειωθεί και σίγουρα δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την απώλεια του μέγα αγοραστή της Ευρώπης. Και βέβαια για να διασφαλίσει εναλλακτικούς αγοραστές η Ρωσία έχει αναγκαστεί να πουλήσει σε πολύ χαμηλές τιμές, ροκανίζοντας κι άλλο τα έσοδα της.
Σύμφωνα με την έκθεση του ινστιτούτου, η Ρωσία εξακολουθεί να διασφαλίζει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 640 εκατ. ευρώ ημερησίως από τις εξαγωγές της σε ορυκτά καύσιμα από το 1 δισ. που είχε καταφέρει να κερδίζει την περασμένη άνοιξη. Όμως, η ζημιά που έχει υποστεί θα αρχίσει να γίνεται αισθητή στην οικονομία, με δεδομένη και την ευρύτερη πίεση των κυρώσεων σε όλους τους κλάδους
Μόλις χθες, οι ρωσικές αρχές παραδέχτηκαν εκτίναξη του ελλείμματος του ρωσικού προϋπολογισμού σε επίπεδα ρεκόρ το Δεκέμβριο, στα 3,9 τρισ. ρούβλια, καθώς τα έσοδα υποχωρούν και οι δαπάνες λόγω του πολέμου παραμένουν στα ύψη.
Αν το πλαφόν ήταν χαμηλότερο...
Η έκθεση του CREA επισημαίνει πως η πίεση προς τη Μόσχα θα γινόταν ακόμη πιο ισχυρή, αν το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου έπεφτε πιο χαμηλά, μεταξύ των 25 και 30 δολαρίων το βαρέλι, αντί των 60 δολαρίων που είναι σήμερα.
Στα επίπεδα αυτά θα παρέμενε ακόμη πάνω από το κόστος παραγωγής, κρατώντας τις ρωσικές εταιρείες βιώσιμες, όμως θα μείωνε κι άλλο τα έσοδα του Κρεμλίνου, τουλάχιστον κατά επιπλέον 100 εκατ. ευρώ την ημέρα.
Το τελευταίο αυτό έρχεται να δικαιώσει τις εκκλήσεις του Κιέβου που ζητά επίμονα μείωση του πλαφόν, όπως επανέλαβε και σήμερα σχολιάζοντας την έκθεση ο οικονομικός σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Όλεγκ Ουστένκο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!