Η απειλή της ύφεσης, o πληθωρισμός και η αυξανόμενη πίεση από το χρέος θα κυριαρχήσουν στην παγκόσμια οικονομία την επόμενη διετία, η οποία δυσκολεύεται να απεγκλωβισθεί από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).
Η Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων του WEF, μια ετήσια έρευνα μεταξύ 1.200 κυβερνητικών και επιχειρηματικών στελεχών καθώς και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, δείχνει ότι θα είναι μικρή η ανακούφιση καθώς οι χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με κρίσεις ενέργειας, πληθωρισμού, τροφίμων και ασφάλειας.
Σχεδόν επτά στους 10 ερωτηθέντες εκτιμούν ότι βραχυχρόνιο χαρακτηριστικό θα είναι οι ασταθείς οικονομίες και οι πολλαπλές κρίσεις, ενώ ο ένας στους πέντε φοβάται «καταστροφικά αποτελέσματα» σε μία δεκαετία.
Ο πληθωρισμός μεγαλύτερος βραχυπρόθεσμος κίνδυνος
Ο πιο άμεσος κίνδυνος είναι η κρίση του κόστους ζωής, ενώ οι μεγαλύτερες μακροπρόθεσμες απειλές εξακολουθούν να σχετίζονται με το κλίμα, σύμφωνα με την έρευνα. Η Saadia Zahidi, διευθύνουσα σύμβουλος του WEF, ανησυχεί ότι ο κόσμος μπορεί να εισέλθει σε έναν «φαύλο κύκλο».
«Πολύ λίγοι ηγέτες στη σημερινή γενιά έχουν περάσει αυτού του είδους τους παραδοσιακούς κινδύνους γύρω από τα τρόφιμα και την ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπίσουν ό, τι έρχεται αναφορικά με το χρέος και το κλίμα», δήλωσε η ίδια στην τηλεόραση Bloomberg. «Θα χρειαστούμε ένα είδος νέου τύπου ηγεσίας που θα είναι πολύ πιο ευέλικτος», είπε.
Την επόμενη εβδομάδα το συνέδριο στο Νταβός
Την επόμενη εβδομάδα, το WEF πραγματοποιεί τις ετήσια σύνοδό του στο Νταβός της Ελβετίας, όπου η επιχειρηματική, πολιτική και ακαδημαϊκή ελίτ θα ανταλλάξει ιδέες και θα αρχίσει να καταρτίζει σχέδια για το επόμενο έτος.
Η συγκέντρωση ξεκινά σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών σε πολλές προηγμένες οικονομίες, με τα επιτόκια να είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι προβλεπόταν από 12 μήνες.
Η έκθεση απευθύνει έκκληση για παγκόσμια συνεργασία και προειδοποιεί ότι αν οι κυβερνήσεις χειριστούν λανθασμένα την τρέχουσα κρίση «κινδυνεύουν να δημιουργήσουν κοινωνική δυσφορία σε πρωτοφανές επίπεδο, καθώς οι επενδύσεις στην υγεία, την εκπαίδευση και την οικονομική ανάπτυξη εκλείπουν, διαβρώνοντας περαιτέρω την κοινωνική συνοχή».
Οι αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες θα μπορούσαν να μειώσουν τη στήριξη για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αφήνοντας ορισμένες χώρες σε «διαρκή κατάσταση κρίσης» και να αναχαιτίσουν την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας.
Ο κίνδυνος γεωπολιτικού πολέμου
Στη χειρότερη περίπτωση, ο «γεωοικονομικός πόλεμος» θα μπορούσε να μετατραπεί σε επαναστρατιωτικοποίηση. Οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί είναι πιθανό να αυξήσουν τους οικονομικούς περιορισμούς και να επιδεινώσουν τόσο τους βραχυπρόθεσμους όσο και τους μακροπρόθεσμους κινδύνους, σύμφωνα με την έκθεση. Οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν, αναφέρει η έκθεση του WEF.
«Σε αυτό το ήδη τοξικό μείγμα γνωστών και αυξανόμενων παγκόσμιων κινδύνων, ένα νέο σοκ, από μια νέα στρατιωτική σύγκρουση έως έναν νέο ιό, θα μπορούσε να γίνει μη διαχειρίσιμο», δήλωσε η Zahidi. «Ως εκ τούτου, το κλίμα και η ανθρώπινη ανάπτυξη πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών των παγκόσμιων ηγετών για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας έναντι μελλοντικών κλυδωνισμών», πρόσθεσε.
Τα περιβαλλοντικά ζητήματα κυριάρχησαν στους μακροπρόθεσμους κινδύνους τα τελευταία χρόνια, καταλαμβάνοντας τις τρεις πρώτες θέσεις σε κάθε έκθεση την περασμένη πενταετία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!