Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Σκληρή κόντρα υποστηρικτών και πολέμιων της μεταρρύθμισης του Συνταξιοδοτικού

Πηγή: AP

Σε αναβρασμό βρίσκεται η γαλλική κοινωνία μετά την χθεσινή ανακοίνωση από την πρωθυπουργό, Ελιζαμπέτ Μπορν, του προσχέδιου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, με σημείο αιχμής την αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 62 στα 64 χρόνια. Συνδικάτα και κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν πολύωρες συσκέψεις για να οργανώσουν την αντίδραση τους.

Τι σχεδιάζουν τα συνδικάτα

Μετά από μια πρώτη σύσκεψη χθες το βράδυ, τα συνδικάτα έσπευσαν να εξαγγείλουν την πρώτη προειδοποιητική εθνική απεργία για τις 19 Ιανουαρίου. Όμως, από σήμερα δρομολόγησαν μια επικοινωνιακή αντεπίθεση προκειμένου πρώτον να στείλουν το μήνυμα τους προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας και δεύτερον να βεβαιωθούν πως η συμμετοχή στην πρώτη αυτή απεργία θα είναι εντυπωσιακή από όλους τους κλάδους.

Με δεδομένο, άλλωστε, ότι η τελική μορφή του νομοσχεδίου θα κατατεθεί σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στις 23 Ιανουαρίου, με στόχο να πάει στη Βουλή τον ερχόμενο μήνα, τα συνδικάτα θέλουν να βεβαιωθούν ότι θα έχουν «ταρακουνήσει» για τα καλά το πολιτικό σκηνικό μέχρι τότε.

«Θα παλέψουμε έως ότου η κυβέρνηση αποσύρει την άδικη αυτή μεταρρύθμιση» ξεκαθάρισε ο Λοράν Μπέργκερ, επικεφαλής του ισχυρότερου από τα συνδικάτα, του CFDT, σε ραδιοφωνική συνέντευξη του.

«Εάν οι εργάτες το αποφασίσουν, όλη η Γαλλία θα καθηλωθεί» συμφώνησε από την πλευρά του ο Φιλίπ Μαρτίνεζ, επικεφαλής του πιο σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT, εξηγώντας πως ελπίζει σε μεγαλύτερες κινητοποιήσεις από τις μεγάλες ταραχές του 1995.

Στο πλευρό των συνδικάτων βρίσκεται σίγουρα η κοινή γνώμη, με νεότερη δημοσκόπηση να ανεβάζει το ποσοστό όσων διαφωνούν με τη μεταρρύθμιση έως και στο 80%!

Πηγή: AP

Κινητοποίηση της αντιπολίτευσης

Αντιστοίχως, ανάλογη θέση έχει πάρει μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης, κυρίως οι δυνάμεις του διευρυμένου συνασπισμού της Αριστεράς (του Nupes) του Ζαν Λυκ Μελανσόν, όπως και της Άκρας Δεξιάς της Μαρίν Λεπέν.

Η κυβέρνηση βέβαια δεν δείχνει να πτοείται και δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση θεωρώντας πως είναι αναγκαία για τη διάσωση των συνταξιοδοτικών ταμείων και τη δημιουργία ενός βιώσιμου συνταξιοδοτικού συστήματος. Το επανέλαβε και στις δηλώσεις του σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ολιβιέ Βεράν, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται.

Αυτό, άλλωστε, που νοιάζει κυρίως το Ελιζέ είναι να διασφαλίσει τη στήριξη της παραδοσιακής Δεξιάς των Ρεπουμπλικάνων, προκειμένου να έχει τις ψήφους που χρειάζεται για να περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή.

Το κυβερνών κεντρώο κόμμα του Μακρόν διαθέτει μόνο 251 βουλευτές, ενώ χρειάζεται 289.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι δεκτικοί σε μια συνεργασία, εκτιμώντας πως όντως η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία, όμως δημοσιεύματα ανέφεραν πως διαπραγματεύονταν εδώ και καιρό συγκεκριμένες τροποποιήσεις στα υπό διαμόρφωση μέτρα.

Για την ώρα δεν έχει γίνει σαφές αν το σχέδιο που ανακοίνωσε χθες η πρωθυπουργός βρίσκει σύμφωνους τους Ρεπουμπλικάνους ή αν θα χρειαστούν νέες αλλαγές πριν φτάσει το τελικό κείμενο στη Βουλή.

Βάσει του προσχέδιου που δημοσιοποιήθηκε το όριο συνταξιοδότησης θα ανεβαίνει σταδιακά ανά τρεις μήνες ετησίως, ξεκινώντας ήδη από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, έτσι ώστε να φτάσει τα 63 χρόνια και 3 μήνες το 2027 και τελικά τα 64 χρόνια το 2030. Για να διασφαλίσει ένας εργαζόμενος πλήρη σύνταξη, από το 2027, θα πρέπει να έχει εργαστεί 43 χρόνια.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ