Το πρώτο κανονικό φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ παρέλαβε σήμερα η Γερμανία, στον πρώτο πλωτό τερματικό σταθμό LNG της χώρας, στο λιμάνι του Βιλχελμσχάφεν, που έκανε επίσημα εγκαίνια στα τέλη Δεκεμβρίου.
Η άφιξη του τάνκερ «Maria Energy» σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για το ενεργειακό προφίλ της Γερμανίας, δεδομένου ότι η χώρα είχε υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο που έφτανε μέσω αγωγών και ήταν από τα λίγα κράτη της ΕΕ που δεν διέθετε εγκαταστάσεις υποδοχής LNG.
Με τη μονάδα FSRU στο Βιλχελμσχάφεν να αποτελεί μόλις τον πρώτο από τους πέντε τερματικούς σταθμούς που έχει εγκρίνει και δρομολογεί ολοταχώς το Βερολίνο, στο «τσουχτερό» κόστος των 9,7 δισ. ευρώ, η Γερμανία επιδιώκει να διασφαλίσει το ταχύτερο δυνατό την ενεργειακή της ασφάλεια, καθώς θα μπορεί να απευθυνθεί σε διαφορετικούς προμηθευτές.
Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί προσωρινά και η επαναλειτουργία ή η παράταση της λειτουργίας μονάδων θερμικής αλλά και πυρηνικής ενέργειας, καθώς στο πλαίσιο της πράσινης στροφής της είχε δεσμευτεί να τις κλείσει. Ενδεικτικά οι τρεις τελευταίες πυρηνικές μονάδες πήραν παράταση λειτουργίας μέχρι τα μέσα Απριλίου, ώστε να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια του φετινού χειμώνα.
Πάντως, οι ακτιβιστές εξακολουθούν να έχουν διαφορετική άποψη για τα σχέδια αυτά. Μάλιστα σήμερα υποδέχτηκαν το τάνκερ LNG οργανώνοντας κινητοποίηση κατά των ορυκτών καυσίμων.
Θεωρούν πως τα FSRU είναι επικίνδυνα για το φυσικό περιβάλλον, καθώς απαιτούν τη χρήση επικίνδυνων χημικών για τον καθαρισμό και την συντήρηση τους. Καταγγέλλουν επίσης πως η τεράστια επένδυση στους τερματικούς σταθμούς LNG στερεί κονδύλια για την πράσινη στροφή της χώρας και τη δρομολόγηση project ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!