Πάνω από 30 εκατ. χρήστες θα εγκαταλείψουν το Twitter μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ερευνών Insider Intelligence, τόσο λόγω τεχνικών θεμάτων όσο κυρίως της αλλαγής πολιτικής που δρομολογεί ο Ίλον Μασκ μετά την εξαγορά της πλατφόρμας.
Στην έκθεση εκτιμάται πως ο αριθμός των μηνιαίων χρηστών της πλατφόρμας, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα υποχωρήσει κατά σχεδόν 4% την ερχόμενη χρονιά και επιπλέον 5% το 2024, ήτοι συνολικά πάνω από 32 εκατ. χρήστες.
Είναι η πρώτη φορά που η διεθνής εταιρεία ερευνών «βλέπει» μείωση της απήχησης της πλατφόρμας social media, από τότε που άρχισε την παρακολούθηση και καταγραφή της εταιρείας, το 2008.
«Δεν θα υπάρξει ένα μεμονωμένο καταστροφικό γεγονός που θα δώσει τέλος στο Twitter. Όμως, οι χρήστες θα αρχίσουν σταδιακά να εγκαταλείπουν την πλατφόρμα από την ερχόμενη χρονιά, καθώς θα αντιμετωπίζουν με όλο και μεγαλύτερη δυσαρέσκεια τόσο τα τεχνικά ζητήματα όσο και την επανακυκλοφορία αρνητικών αναρτήσεων και περιεχομένου μίσους» εξήγησε η αναλύτρια Τζάσμιν Ένμπεργκ, της Insider Intelligence.
Οι μεγαλύτερες απώλειες
Οι μεγαλύτερες απώλειες θα έρθουν από την αμερικανική αγορά, που αποτελεί και την μεγαλύτερη πηγή χρηστών για την πλατφόρμα. Η έκθεση προβλέπει πως ο αριθμός των Αμερικανών χρηστών θα μειωθεί κατά 8,2 εκατ. μέσα στην επόμενη διετία. Έτσι, μέχρι τα τέλη του 2024 ο αριθμός των χρηστών στις ΗΠΑ θα πέσει στα 50,5 εκατ., που θα είναι και το χαμηλότερο νούμερο από το 2014.
Αναφορικά με τις ηλικιακές κατηγορίες, η μεγαλύτερη έξοδος θα εντοπιστεί στους χρήστες κάτω των 25 ετών και στους χρήστες άνω των 45 ετών. Αμφότερες οι κατηγορίες εκτιμάται πως δεν είναι τόσο πιστές, ούτε κυρίως ανεκτικές σε χαμηλότερη ποιότητα εμπειρίας.
Προφανώς η εξέλιξη αυτή θα έχει αντίκτυπο και στα οικονομικά της εταιρείας. Η έκθεση θεωρεί πως ο ρυθμός αύξησης των διαφημιστικών εσόδων θα υποχωρήσει δραστικά, καθώς και οι διαφημιστές θα του γυρίσουν την πλάτη.
Θυμίζουμε πως τη Δευτέρα, ο Ίλον Μασκ, προχώρησε σε μια ακόμη αμφιλεγόμενη κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις. Διέλυσε το ειδικό συμβούλιο εμπιστοσύνης και ασφάλειας που είχε δημιουργηθεί το 2016 για να αντιμετωπίζει πιθανά κρούσματα ρητορικής μίσους, ρατσισμού και άλλων ακραίων συμπεριφορών. Στο συμβουλευτικό αυτό όργανο μετείχαν περίπου 100 ανεξάρτητα πρόσωπα από οργανώσεις ακτιβιστών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!