Κλυδωνίζεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικότερα η ευρομάδα των Σοσιαλδημοκρατών μετά τις εφόδους και τις συλλήψεις στις οποίες προχώρησαν σήμερα οι βελγικές αρχές, στο πλαίσιο έρευνας που αφορά δωροδοκίες από το Κατάρ.
Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα έγιναν έφοδοι από πράκτορες του κεντρικού γραφείου Καταστολής της Διαφθοράς σε τουλάχιστον 16 τοποθεσίες, με αποτέλεσμα τη σύλληψη και προσαγωγή τεσσάρων ατόμων ως υπόπτων.
Κατά τη διάρκεια των εφόδων, σύμφωνα με δημοσίευμα του AP που επικαλείται την εισαγγελία, ανακαλύφτηκαν 600.000 ευρώ σε μετρητά. Επίσης, οι ερευνητές θα μελετήσουν το περιεχόμενο κινητών τηλεφώνων και κομπιούτερ που κατασχέθηκαν.
Χρήματα και δώρα
Αν και οι βελγικές αρχές έχουν αποφύγει να κατονομάσουν το Κατάρ, αναφέροντας μόνο πως πρόκειται για έρευνα που αφορά δωροδοκίες από κράτος του Περσικού Κόλπου, ξένα δημοσιεύματα επιβεβαιώνουν πως πρόκειται για το συγκεκριμένο αραβικό κρατίδιο.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της εισαγγελίας «εδώ και αρκετούς μήνες, οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας υποψιάζονταν χώρα του Περσικού Κόλπου πως επηρέαζε οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Για το σκοπό αυτό εμφανίζεται πως στόχευε σε συγκεκριμένους αξιωματούχους «που είχαν σημαντική πολιτική ή στρατηγική θέση» στην Ευρωβουλή, τους έστελνε «σημαντικά χρηματικά ποσά» όπως και «σημαντικά δώρα», ανέφερε το ανακοινωθέν.
Το ζήτημα του Μουντιάλ
Οι κατηγορίες περί δωροδοκίας από την Ντόχα έρχονται σε ένα διάστημα που «τρέχει» ακόμη το Μουντιάλ. Είναι δε, κοινό μυστικό πως το κρατίδιο κατέβαλε τεράστια προσπάθεια για την επικοινωνιακή βελτίωση της εικόνας του στο εξωτερικό, κόντρα στις καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κυρίως σε σχέση και με τη διαχείριση των χιλιάδων εργατών που χρησιμοποιήθηκαν για τις υποδομές της διοργάνωσης.
Υπολογίζεται ότι στο Κατάρ διαμένουν 2,5 εκατ. εργατικοί μετανάστες, όταν οι συνολικοί κάτοικοι του κρατιδίου δεν ξεπερνούν τα 2,9 εκατ. Απέναντι στην κριτική που έχει δεχτεί για τη διαχείριση τους, η Ντόχα εφάρμοσε κάποιες μεταρρυθμίσεις, όμως επικριτές της επιμένουν πως οι αλλαγές δεν ήταν αρκετές για να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής και εργασίας τους.
Το Politico, σε σχόλιο του, επισημαίνει πως συνολικά η ευρωομάδα του S&D Group έχει γίνει αποδέκτης έντονης κριτικής για την μετριοπαθή στάση που κράτησε έναντι του Κατάρ και των καταγγελιών που είχαν γίνει ενόψει του Μουντιάλ.
Πάντως, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, μετά τις εξελίξεις, ανέφερε πως «υιοθετούμε στάση μηδενικής ανοχής απέναντι στη διαφθορά», επισημαίνοντας πως θα υποστηρίξει την έρευνα και θα συνεργαστεί με κάθε τρόπο με τις αρχές.
Συνελήφθη η Εύα Καϊλή
Το βράδυ της Παρασκευής ήταν ραγδαίες οι εξελίξεις γύρω από το μεγάλο σκάνδαλο για την υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο. Αργά το βράδυ το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε πως η Εύα Καϊλή συνελήφθη τελικά μετά την απολογία της.
Οι έρευνες των βελγικών αρχών για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς και συγκεκριμένα για δωροδοκίες από αξιωματούχους του Κατάρ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Σύμφωνα με την βελγική εφημερίδα Le Soir, είχε συλληφθεί νωρίτερα ο σύντροφος της Ελληνίδας αντιπροέδρου της ευρωβουλής Εύας Καϊλή, ενώ και η ίδια είχε οδηγηθεί νωρίτερα σε ανάκριση στο αστυνομικό τμήμα.
Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, όπως της γαλλικής Le Soir, ανάμεσα στους προσαχθέντες για ανάκριση είναι, πέρα από την Εύα Καϊλή, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Πανζέρι, ο οποίος είναι σήμερα επικεφαλής της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Fight Impunity».
Εκτός ΠΑΣΟΚ
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τέθηκε άμεσα εκτός ΠΑΣΟΚ. Την απόφαση έλαβε ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης.
Το χρονικό
Η εισαγγελία του Βελγίου ανακοίνωσε πως έχουν συλληφθεί 4 άτομα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην ευρωβουλευτής στο πλαίσιο έρευνας ενός οικονομικού δικαστή ως ύποπτοι για δωροληψία από μια «χώρα του Κόλπου», εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η βελγική εφημερίδα Le Soir, αρχικά μετέδωσε πως αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019. Η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.
Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός αυτού του οργάνου.
Σύμφωνα με τη Le Soir, το σπίτι της Καϊλή ερευνήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και οδηγήθηκε για ακρόαση.
Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν από το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα.
Η Εύα Καϊλή είναι μία από τους 14 αντιπροέδρους της Ευρωβουλής.
Ο μόνος τρόπος για να συλληφθεί ένας βουλευτής που προστατεύεται από την ασυλία του είναι να συλληφθεί επ' αυτοφώρω. Αυτό αναφέρει στο tweet του ο δημοσιογράφος Louis Colart της Le Soir.
Την 1η Νοεμβρίου, αναφέρθηκε στο Twitter ότι η κ. Καϊλή είχε συναντηθεί με τον κ. Al Marri, υπουργό Εργασίας του Κατάρ.
Η βελγική Le Soir γράφει συγκεκριμένα:
«Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 15 έρευνες από πράκτορες του Κεντρικού Γραφείου Αντιμετώπισης της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα, θεωρούμενα ύποπτα, συνελήφθησαν.
Μεταξύ αυτών, ο Luca Visentini, νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Pier-Antonio Panzeri καθώς και ο F.G., πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του κ. Panzeri, νυν συνεργάτης της ομάδας S&D και σύντροφος της Εύας Καϊλή.
Η Εύα Καϊλή, 44 ετών, πρώην παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης και ευρωβουλευτής από το 2014, βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των ερευνητών. Το σπίτι της ερευνήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και η ίδια οδηγήθηκε στον εισαγγελέα».
Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή, που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019. Η έρευνα αφορά, μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Εισαγγελίας.
Έρευνα πολλών μηνών
Σύμφωνα πάντα με τη βελγική Le Soir, για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός αυτού του οργάνου.
Εκτός από τις τέσσερις συλλήψεις, η αστυνομία κατέσχεσε «περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά», καθώς και «εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα», των οποίων το περιεχόμενο θα εξεταστεί.
Εκτός από τις τέσσερις συλλήψεις, η αστυνομία του Βελγίου κατέσχεσε «περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά», καθώς και «εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα» των οποίων το περιεχόμενο θα εξεταστεί. «Αυτή η επιχείρηση στόχευε ιδιαίτερα βοηθούς βουλευτών που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. (…)», τόνισε νωρίτερα η εισαγγελία.
Εκτός ΠΑΣΟΚ
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ.
Την απόφαση έλαβε ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!