Το πρώτο πλεόνασμα του προϋπολογισμού εδώ και δέκα χρόνια κατέγραψε η Σαουδική Αραβία χάρη στα παχυλά πετρελαϊκά έσοδα του βασιλείου. Γεγονός που αιτιολογεί και την απροθυμία του Ριάντ να στηρίξει μέτρα για την πτώση των διεθνών τιμών του μαύρου χρυσού.
Συγκεκριμένα, για το 2022 η χώρα κατέγραψε ένα πλεόνασμα ύψους 102 δισ. ριάλ, ήτοι 27 δισ. δολάρια, ποσό που αναλογεί στο 2,6% του ΑΕΠ της χώρας.
Μάλιστα, υποστήριξε πως αναμένει και για το 2023 ένα πλεόνασμα του προϋπολογισμού, γύρω στα 16 δισ. ριάλ. Πρόκειται για ένα ποσό αισθητά μειωμένο σε σχέση με φέτος, αλλά και πάλι θα σηματοδοτεί μια διετία σε θετικό έδαφος, κάτι που έχει να βιώσει πολλά χρόνια.
Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Σαουδική Αραβία χρειάζεται μια τιμή του πετρελαίου μεταξύ των 75 και 80 δολαρίων το βαρέλι για να κρατά ισοσκελισμένο τον προϋπολογισμό της.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν περιμένει τις διεθνείς τιμές να πέσουν κάτω από τα επίπεδα αυτά ούτε την επόμενη χρονιά, παρά τις πιέσεις που θα συνεχίσει να ασκεί ο πόλεμος και ο υψηλός πληθωρισμός στους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και την οικονομική δραστηριότητα.
Σήμερα η τιμή του μαύρου χρυσού υποχωρεί εκ νέου με το Brent να κινείται στα 77,45 δολάρια το βαρέλι. Όμως, η πτώση αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει σύντομα μια νέα περικοπή των επιπέδων παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!