Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Οι δασμοί Τραμπ προκαλούν πανικό στις αγορές - Εξαϋλώθηκαν $5,4 τρισ. σε δύο ημέρες

wall street
AP Photo

Η απόπειρα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέψει την παγκόσμια εμπορική τάξη με την επιβολή μαζικών δασμών εξαφάνισε 5,4 τρισ. δολάρια από την αξία των αμερικανικών μετοχών μέσα σε δύο ημέρες, καθώς η Κίνα απάντησε με αντίμετρα, εντείνοντας τους φόβους για παγκόσμια ύφεση.

Ο δείκτης S&P 500 βυθίστηκε κατά 6% την Παρασκευή, μετά από πτώση 4,8% την προηγούμενη ημέρα, με απώλειες ύψους 5,38 τρισ. δολαρίων σε χρηματιστηριακή αξία, σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times με βάση στοιχεία της FactSet. Η συνολική εβδομαδιαία πτώση του 9,1% είναι η μεγαλύτερη από την έναρξη της πανδημίας, πέντε χρόνια πριν.

Κατάρρευση στις τεχνολογικές και διεθνείς αγορές

Οι τεχνολογικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων γιγάντων όπως η Apple και η Amazon, κατέγραψαν σημαντική πτώση, οδηγώντας τον δείκτη Nasdaq Composite σε πτώση άνω του 20% από τα υψηλά του Δεκεμβρίου – γεγονός που σηματοδοτεί είσοδο σε bear market.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 8,4% εβδομαδιαίως, ενώ ο FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου κατέγραψε απώλειες 7%. Ο δείκτης MSCI Ασίας υποχώρησε κατά 4,5%.

Η αναστάτωση αντικατοπτρίζει την απώλεια εμπιστοσύνης των επενδυτών μετά τα σχέδια του Τραμπ για καθολικό δασμό 10% και επιπλέον «αμοιβαίους» δασμούς σε πολλές χώρες, που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ εντός ημερών.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως, απάντησε την Παρασκευή με επιβολή δασμών 34% σε όλες τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, προσθέτοντας στην απαισιοδοξία.

Προειδοποιήσεις για ύφεση από αναλυτές και Fed

«Εάν οι αμοιβαίοι δασμοί δεν αποσυρθούν έως τις 9 Απριλίου —κάτι που δεν πιστεύω ότι θα γίνει— πιθανόν να οδηγηθούμε σε ύφεση στις ΗΠΑ και την ΕΕ», προειδοποίησε ο Ajay Rajadhyaksha, επικεφαλής ανάλυσης στην Barclays. «Εκτός αν υπάρξει ταχύτατο τέλος στον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, αναμένουμε ύφεση στις ΗΠΑ φέτος».

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, προειδοποίησε την Παρασκευή ότι οι δασμοί θα επιφέρουν υψηλότερο πληθωρισμό και χαμηλότερη ανάπτυξη. «Είναι πλέον σαφές ότι οι αυξήσεις των δασμών θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τις αρχικές εκτιμήσεις — το ίδιο ισχύει πιθανόν και για τις οικονομικές επιπτώσεις», δήλωσε.

Λίγο πριν την ομιλία Πάουελ, ο Τραμπ είχε ζητήσει δημόσια από τη Fed να μειώσει τα επιτόκια, γράφοντας στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του ότι «αυτή είναι η ΤΕΛΕΙΑ στιγμή» για μείωση του κόστους δανεισμού. Παράλληλα, δήλωσε πως η Κίνα "πανικοβλήθηκε", λέγοντας ότι αυτό είναι «το μόνο που δεν μπορεί να αντέξει».

Παρά τις δηλώσεις του προέδρου, οι αγορές δεν ηρέμησαν, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για επιδείνωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας.

Τράπεζες και οίκοι μειώνουν εκτιμήσεις για την αμερικανική ανάπτυξη

Η JPMorgan την Παρασκευή μείωσε δραστικά την πρόβλεψή της για την αμερικανική οικονομία, εκτιμώντας πλέον ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 0,3% το 2025 (Q4 over Q4), έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση 1,3%. Προέβλεψε επίσης ότι η ύφεση θα οδηγήσει την ανεργία στο 5,3%.

Παρόμοια πρόβλεψη έκανε και η Citigroup, κατεβάζοντας την εκτίμηση για ανάπτυξη στο 0,1% από 0,6% προηγουμένως. «Η αβεβαιότητα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας είναι στο υψηλότερο επίπεδο από την πανδημία. Καμία σύγχρονη ανεπτυγμένη οικονομία δεν έχει αυξήσει τόσο πολύ ή τόσο γρήγορα τους δασμούς», σχολίασε η Citi.

Φόβος και στις αγορές ομολόγων και εμπορευμάτων

Η αρνητική επενδυτική διάθεση ήρθε σε αντίθεση με την ισχυρή έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, η οποία έδειξε περισσότερες νέες θέσεις εργασίας απ’ ό,τι αναμενόταν και ποσοστό ανεργίας στο 4,2%.

Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές εγκατέλειψαν ομόλογα επιχειρήσεων χαμηλής αξιολόγησης και άλλα ριψοκίνδυνα assets, αναζητώντας καταφύγιο σε κρατικά ομόλογα, όπως τα 10ετή ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου, των οποίων η απόδοση υποχώρησε στο 3,86%, το χαμηλότερο επίπεδο από πριν την εκλογή Τραμπ.

Η πίεση εντάθηκε καθώς οι τράπεζες ζητούσαν πρόσθετες εγγυήσεις από hedge funds, λόγω της αναταραχής στις αγορές, ενώ εταιρείες όπως η Klarna πάγωσαν τα σχέδια για IPO.

Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως «δείκτης φόβου» της Wall Street, εκτινάχθηκε κατά 15,1 μονάδες, φτάνοντας στις 45,1, το υψηλότερο επίπεδο από το 2020.

Πτώση και στις τιμές εμπορευμάτων

Η αναταραχή επεκτάθηκε και στις αγορές εμπορευμάτων. Το διεθνές σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο, Brent, κατρακύλησε 6,5% στα 65,58 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο τριετίας. Το αμερικανικό αργό WTI έχασε 7,4% και έκλεισε στα 61,99 δολάρια, κάτω από το κόστος ισορροπίας πολλών παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου.

Η τιμή του χαλκού, που συχνά θεωρείται δείκτης της παγκόσμιας βιομηχανικής υγείας, σημείωσε πτώση περίπου 9% στο τέλος της ημέρας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με πληροφορίες από Financial Times 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ