Η επίσημη έναρξη του χειμώνα έφερε και τα πρώτα κρύα στην Ευρώπη. Και μαζί με το κρύο αυξήθηκε αμέσως η κατανάλωση φυσικού αερίου, γεγονός που σε ένα διάστημα έντονης αβεβαιότητας για τη σταθερότητα της ενεργειακής αγοράς πυροδότησε πιέσεις στις τιμές.
Οι προθεσμιακές τιμές για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο ανέβηκαν έως και κατά 13%, στο υψηλότερο σημείο τους από τις 13 Οκτωβρίου, αν και σταδιακά σταθεροποιήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα γύρω στα 147 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο και στα επίπεδα αυτά, παραμένουν ουσιαστικά πάνω από τέσσερις φορές ψηλότερα από τα συνήθη επίπεδα των προηγούμενων χρόνων πιέζοντας τις οικονομίες και τροφοδοτώντας τις πληθωριστικές πιέσεις.
Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές περιμένουν πλέον μια νέα περίοδο αυξημένων τιμών, καθώς μετά τις ήπιες καιρικές συνθήκες του Νοεμβρίου, η πτώση της θερμοκρασίας θα δοκιμάσει πραγματικά τις αντοχές των συστημάτων και των αποθεμάτων που έχουν προσπαθήσει να «χτίσουν» οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Αλλαγή κλίματος
Στους αρνητικούς παράγοντες και η πρόβλεψη των μετεωρολόγων για χαμηλούς ανέμους τόσο στη Βρετανία και την ηπειρωτική Ευρώπη όσο και στη Σκανδιναβία τουλάχιστον τις επόμενες δύο εβδομάδες, κάτι που θα μειώσει την πολύ σημαντική παραγωγή ενέργειας από τα αιολικά πάρκα, που θα μπορούσε να στηρίξει τα συστήματα ηλεκτροδότησης και να κρατήσει υπό έλεγχο τις τιμές.
Αναλυτές του κλάδου επισημαίνουν δε, πως αν οι καιρικές συνθήκες επιδεινωθούν και στην Ασία, επιφέροντας αύξηση της ζήτησης και από τις χώρες της περιοχής, τότε όχι μόνο θα ακολουθήσει ένα ράλι των διεθνών τιμών αλλά και αύξηση του ανταγωνισμού για την διασφάλιση των απαραίτητων προμηθειών σε μια ήδη εξαιρετικά «σφιχτή» αγορά.
Ενδεικτικά οι εισαγωγές LNG από την Κίνα ήταν μειωμένες κατά 22% τον Οκτώβριο και όσο παραμείνουν χαμηλά, αυτό σαφώς θα διευκολύνει την ανατροφοδότηση της Ευρώπης.
Πιέζεται για επίτευξη συμφωνίας η ΕΕ
Οι συνθήκες αυτές βεβαίως θα εντείνουν την πίεση προς την πολιτική Ευρώπη να καταφέρει επιτέλους να φτάσει σε συμφωνία για το νέο πακέτο μέτρων για την θωράκιση της περιοχής από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν εκ νέου στις 13 Δεκεμβρίου, καθώς οι διαφωνίες που υπάρχουν για το ζήτημα του πλαφόν δεν έχουν επιτρέψει ακόμη την επίτευξη συμφωνίας. Όμως, είναι σαφές πως τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα.
Οι ήπιες συνθήκες του Νοεμβρίου και οι… γεμάτες αποθήκες των ευρωπαϊκών κρατών πρόσφεραν χρόνο στις κυβερνήσεις, όμως μια νέα αποτυχία στην επίτευξη συμφωνίας μπορεί πλέον να αποδειχτεί επικίνδυνη, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως τα στρατηγικά αποθέματα μπορούν να αρχίσουν να υποχωρούν γρήγορα τροφοδοτώντας περαιτέρω την ανοδική τροχιά των τιμών.
Θυμίζουμε πως τα στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ βρίσκονταν στα τέλη Νοεμβρίου στο 93,6% και ειδικά στη Γερμανία στο 98,6%.
Δεν είναι τυχαίο πως η Γερμανία ειδικά κάνει αγώνα δρόμου ώστε να καταστήσει λειτουργικό τον πρώτο της πλωτό τερματικό σταθμό LNG στο Βιλχελμσχάφεν της Κάτω Σαξονίας. Η κατασκευή της μονάδας ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, μέσα σε μόλις 200 μέρες, όμως οι τελευταίες τεχνικές εργασίες για την υποδοχή του πρώτου τάνκερ LNG υπολογίζονται να διαρκέσουν έως τα μέσα Ιανουαρίου ή και νωρίτερα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!