Σε προκαταρκτική συμφωνία κατέληξαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ουκρανία που θα ανοίξει το δρόμο για μια νέα κρίσιμη γραμμή χρηματοδότησης της εμπόλεμης χώρας, οι ανάγκες της οποίας υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 20 δισ. δολάρια.
Το νέο πρόγραμμα «θα αποτελέσει μια άγκυρα για τις μακροοικονομικές πολιτικές και τη στήριξη από τους δωρητές» σχολίασε ο Γκάβιν Γκρέι, που ηγήθηκε της αποστολής του ΔΝΤ.
Η συμφωνία θα αποτελέσει δε, τη βάση για την ανάπτυξη ενός νέου, πλήρους προγράμματος δανειοδοτήσεων που θα ξεκλειδώσει αρκετά δισ. χρηματοδότησης προς το Κίεβο μέσα στο 2023, εφόσον οι αρχές εκπληρώσουν και κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Ο συνεχιζόμενος πόλεμος συνεχίζει να αποτελεί μια ανοιχτή πληγή για την οικονομία της χώρας. Ωστόσο η οικονομική δραστηριότητα προβλέπεται πως θα σταθεροποιηθεί μέσα στο 2023, μετά την ιστορική καθίζηση κατά 33% φέτος.
Βοήθεια και από την EBRD
Νωρίτερα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ενέκρινε, όπως ήταν αναμενόμενο, ένα έκτακτο πακέτο χρηματοδότησης ύψους 372 εκατ. ευρώ για τη στοχευμένη στήριξη της ενεργειακής εταιρείας Ukrenergo.
Τα χρήματα κρίθηκαν αναγκαία, καθώς η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με κολοσσιαίες ανάγκες για την επισκευή των ζημιών που έχουν υποστεί οι υποδομές και το δίκτυο ηλεκτροδότησης από το εντατικό κύμα των βομβαρδισμών που έχουν εξαπολύσει από τον περασμένο μήνα οι Ρώσοι. Οι Ρώσοι εσκεμμένα στοχεύουν κυρίως υποδομές.
Σαν αποτέλεσμα των ζημιών, αναγκαστικά γίνονται πολύωρες διακοπές ρεύματος προκειμένου να υπάρχει εξοικονόμηση της χρήσης, αλλά και να αποτραπεί η πιθανότητα οι ζημιές να επιδεινωθούν. Μάλιστα, και σήμερα η εταιρεία ανακοίνωσε αναγκαστικά μπλάκαουτ σε μεγάλο τμήμα της χώρας.
Από το πακέτο της EBRD, περίπου τα μισά χρήματα θα διοχετευτούν γρήγορα για την αγορά υλικών και ανταλλακτικών για τις επισκευές και τα υπόλοιπα για την κεφαλαιουχική στήριξη της Ukrenergo.
Παράλληλα, η Τράπεζα ενέκρινε εγγυήσεις συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ για έκτακτες δανειοδοτήσεις προς βιομηχανίες κρίσιμης σημασίας για τη χώρα, όπως και προς τον αγροτικό κλάδο, προκειμένου να υποστηριχθεί η διατροφική ασφάλεια του πληθυσμού εν μέσω του πολέμου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!