To μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Γερμανίας, το οποίο εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στους κλάδους των μετάλλων και των ηλεκτρονικών (IG Metall), εξασφάλισε αυξήσεις μισθών 8,5% σε δύο δόσεις μετά από διαπραγμάτευση με την εργοδοτική πλευρά.
Σύμφωνα με την IG Metall, η συμφωνία που έγινε στο κρατίδιο της Βάδης – Βιτεμβέργης προβλέπει αύξηση μισθών 5,2% το 2023 και 3,3% το 2024, επιπλέον του αφορολόγητου μπόνους 3.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
Πρόκειται για τις μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις από το 2008, τις οποίες επεδίωξαν οι Γερμανοί εργαζόμενοι, ώστε να ανταποκριθούν στις ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμών. Οι εργοδότες από την άλλη πλευρά υποστήριζαν πως δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό βάρος των αυξήσεων και μάλιστα εν μέσω ύφεσης.
Έτσι η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, δίνει το σήμα για την έναρξη της... μάχης των μισθών σε ολόκληρη την Ευρώπη, που μαστίζεται από υψηλό πληθωρισμό και ραγδαία απομείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών.
H συμφωνία αφορά 3,9 εκατομμύρια εργαζόμενους
Το συνδικάτο πρότεινε η συμφωνία να καλύψει τελικά και τους 3,9 εκατομμύρια εργαζόμενους στη γερμανική βιομηχανία για να βοηθήσει στην αντιστάθμιση των απωλειών τους από τον πληθωρισμό, ο οποίος τρέχει με διψήφιο ποσοστό στη Γερμανία.
«Οι εργαζόμενοι θα έχουν σύντομα σημαντικά περισσότερα χρήματα στις τσέπες τους – σε μόνιμη βάση», δήλωσε ο επικεφαλής της IG Metall, Γιεργκ Χόφμαν, σε ανακοίνωσή του.
Αντιπαράθεση με τους εργοδότες
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του συνδικάτου και της εργοδοτικής ένωσης Gesamtemetall αποτέλεσαν πεδίο της πιο σημαντικής αντιπαράθεσης που υπήρξε στην Ευρώπη έως τώρα λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Οι επιχειρήσεις ήταν απρόθυμες να αυξήσουν τους μισθούς λόγω των υψηλότερων δαπανών που έχουν για πρώτες ύλες, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.
Παράλληλα, υπήρχε ανησυχία ότι οι σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις μπορεί να εμπεδώσουν τον ήδη υψηλό πληθωρισμό., ο οποίος επιταχύνθηκε απρόσμενα στη Γερμανία τον Οκτώβριο.
Προηγήθηκαν απεργίες από 900.000 εργαζόμενους
Περίπου 900.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν σε απεργίες πριν από τη συμφωνία, επηρεάζοντας τη λειτουργία των γερμανικών εταιρειών.
Αν και οι αυξήσεις μισθών επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών, η συνέχιση των απεργιών θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερη ζημιά, σύμφωνα με τη Gesamtemetall. Αν η IG Metall σκλήρυνε τη στάση της προχωρώντας σε ευρύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις, θα δημιουργούσε προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία μεγάλων βιομηχανιών όπως η Airbus, η Mercedes-Ben, και η Thyssenkrupp AG.
Μείωση αγοραστικής δύναμης μισθών
Η σύγκρουση για τις αυξήσεις των μισθών εντείνεται καθώς ο πληθωρισμός τρέχει, οι τιμές έχουν φτάσει σε ένα σημείο που καθιστά πολλά βασικά προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης δυσπρόσιτα για τον μέσο καταναλωτή. Χαρακτηριστικά είναι τα πρόσφατα στοιχεία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, που αναλύοντας στοιχεία της ΕUROSTAT, καταγράφει την πτώση ρεκόρ της αξίας των κατώτατων μισθών.
Οι χαμηλότερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι στην Ευρώπη – κατώτατος μισθός – είδαν την αξία των μισθών τους να μειώνεται έως και 19% φέτος, γεγονός που αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη πτώση των πραγματικών κατώτατων μισθών αυτόν τον αιώνα.
Οι κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 7,6% το τελευταίο έτος στις 21 χώρες της Ε.Ε. που διαθέτουν κατώτατο μισθό. Ωστόσο, στις ίδιες χώρες, το ποσοστό του πληθωρισμού αυξήθηκε 12,4% κατά μέσο όρο.
Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική αξία των κατώτατων μισθών έχει μειωθεί 4,8% κατά μέσο όρο. Είναι μόλις η δεύτερη φορά από το 2000 που η αύξηση των πραγματικών κατώτατων μισθών υποχωρεί κάτω από το μηδέν. Και μάλιστα αυτή η μείωση είναι σημαντικά υψηλότερη από την προηγούμενη, όταν στο απόγειο της λιτότητας το 2012, η αύξηση των πραγματικών κατώτατων μισθών ήταν στο 0,7%.
Οι πραγματικοί κατώτατοι μισθοί μειώθηκαν δραματικά από το περασμένο καλοκαίρι στη Λετονία (-19%), Τσεχία και Εσθονία (-10%) και Σλοβακία (-8%).
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!