Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Σιτηρά: Τι ζητά η Ρωσία για να συμφωνήσει στην παράταση της διεθνούς συμφωνίας

Πηγή: AP

Η απόφαση της Ρωσίας να επαναφέρει σε λειτουργία τη διεθνή συμφωνία για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών δεν σημαίνει πως το κρίσιμο θέμα έχει τελειώσει. Η διεθνής συνθήκη λήγει στις 19 Νοεμβρίου και στις εντατικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο παρασκήνιο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την παράταση της, η Μόσχα φαίνεται πως έχει θέσει πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η Ρωσία θέτει στην κορυφή της λίστας των απαιτήσεων της την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της κρατικής αγροτικής τράπεζας Rosselkhozbank με στόχο να πετύχει την διευκόλυνση των εξαγωγών των δικών της σιτηρών.

Ουσιαστικά, δηλαδή, συνδέει άμεσα την επίτευξη συμφωνίας για την χρονική παράταση της εφαρμογής της κρίσιμης διεθνούς συμφωνίας με τη στήριξη των εξαγωγών των δικών της σιτηρών και λιπασμάτων.  

Συγκεκριμένα ζητά η τράπεζα να μπορέσει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τους ξένους ανταποκριτές, ήτοι τις διεθνείς τράπεζες, ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται συναλλαγές που αφορούν εξαγωγών ρωσικών σιτηρών ή και άλλων αγροτικών προϊόντων.  

Ο ρόλος της Rosselkhozbank

Μέχρι την έναρξη της κρίσης του πολέμου, τη διεκπεραίωση τέτοιων συναλλαγών και πληρωμών έκαναν κυρίως ελβετικές τράπεζες, οι οποίες σταδιακά πήραν αποστάσεις ανησυχώντας για τις διεθνείς κυρώσεις και τον πολιτικό αντίκτυπο. Η ρωσική Rosselkhozbank ουσιαστικά το μόνο που έκανε ήταν να προσφέρει δάνεια σε Ρώσους αγρότες. Όμως, μπήκε στη λίστα των διεθνών κυρώσεων, όπως και όλες οι ρωσικές τράπεζες.

Εξάλλου, μέχρι το 2018, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας ήταν ο Ντμίτρι Πάτρουσεφ, γιος του γραμματέα του ισχυρού συμβουλίου ασφαλείας και συμμάχου του Πούτιν, Νικολάι Πάτρουσεφ, που σήμερα είναι υπουργός Γεωργίας. Τόσο η τράπεζα όσο και οι ίδιοι οι Πάτρουσεφ είναι στη λίστα των κυρώσεων ως πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Ρώσου προέδρου. 

Το ζήτημα των λιπασμάτων 

Επίσης, η ρωσική πλευρά θέλει να βρεθεί φόρμουλα για να ξεμπλοκαριστούν οι ποσότητες ρωσικών λιπασμάτων που έχουν εγκλωβιστεί σε αποθήκες και ευρωπαϊκά λιμάνια, ενώ ζητά την επανάληψη των εξαγωγών αμμωνίας, που είναι βασικό συστατικό για τα λιπάσματα.

Αν και οι διεθνείς κυρώσεις δεν περιλαμβάνουν και τρόφιμα, η Μόσχα ισχυρίζεται πως οι κυρώσεις έχουν καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη την εξαγωγή σιτηρών, όπως και λιπασμάτων, κυρίως όσον αφορά τη διεκπεραίωση των πληρωμών, αλλά και τη μεταφορά τους από τα λιμάνια.

Κατά την πρόσφατη ανακοίνωση της Μόσχας πως επαναφέρει σε λειτουργία τη διεθνή συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά που είχε αναστείλει μόλις τέσσερις ημέρες νωρίτερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ξεκαθαρίσει με τον πλέον σαφή τρόπο πως η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να αναστείλει και πάλι την εφαρμογή της συμφωνίας. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα είναι ούτως ή άλλως δεδομένο, αν η συμφωνία δεν ανανεωθεί πέραν της 19ης Νοεμβρίου.

Ο ΟΗΕ, που πρόσφατα έστειλε και αντιπροσωπεία στη Μόσχα για να συζητήσουν με την ρωσική κυβέρνηση την ανανέωση της συμφωνίας, επιθυμεί την παράταση της τουλάχιστον για ένα χρόνο. Όμως πέρα από την αισιοδοξία που έχει εκφράσει για την πρόοδο των συνομιλιών έχει κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του.

Σύμφωνα με το Reuters, πηγή από τον ΟΗΕ επιβεβαιώνει πως στο τραπέζι των συνομιλιών βρίσκεται η διευκόλυνση των πληρωμών για ρωσικά τρόφιμα, αγροτικά προϊόντα και λιπάσματα μέσω της τράπεζας Rosselkhozbank. Το θέμα συζητείται με την ΕΕ και έτερες χώρες.

Τα τρόφιμα ως όπλο

Σχολιάζοντας το ζήτημα, εκπρόσωπος της Κομισιόν, περιορίστηκε μόνο να πει πως οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν σχεδιαστεί ώστε να μην στοχοποιούν το εμπόριο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων και πως οι εξαιρέσεις που έχουν συμπεριληφθεί εξυπηρετούν το σκοπό αυτό.

Παρόλ’ αυτά στις Βρυξέλλες εκφράζουν τη δυσφορία τους επειδή η Μόσχα εμφανίζεται να χρησιμοποιεί και τα τρόφιμα ως όπλο του πολέμου, κάτι που φάνηκε ειδικά με την προσωρινή αναστολή της εφαρμογής της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά που είχαν επιφέρει άμεσα κλυδωνισμούς στις τιμές.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ