Τα πυρά πολλών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δέχεται ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, για την απροθυμία του να δεχθεί την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.
Μεγάλες χώρες - όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία – τάσσονται, μαζί με έναν μεγάλο αριθμό άλλων χωρών, υπέρ του πλαφόν στη σύνοδο κορυφής που άρχισε το απόγευμα στις Βρυξέλλες καθώς θέλουν να μειώσουν το κόστος αγοράς του φυσικού αερίου.
Ωστόσο, ο Σολτς επέμεινε και σήμερα στην αντίθεσή του στο πλαφόν, επικαλούμενος τον φόβο για τον κίνδυνο να μην υπάρξουν οι απαραίτητες προμήθειες.
Βολές Μακρόν κατά Γερμανίας
«Δεν είναι καλό ούτε για τη Γερμανία ούτε για την Ευρώπη να απομονώνεται (η Γερμανία)», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Είναι σημαντικό να υπάρχει ομοφωνία σε προτάσεις για τις οποίες έχει δημιουργηθεί μεγάλη συναίνεση», είπε.
Η μη επίτευξη συμφωνίας για κοινή αντιμετώπιση της κρίσης θα ενείχε τον κίνδυνο κατακερματισμού της αγοράς της ΕΕ. Εάν οι χώρες αντιδράσουν με διαφορετικά σχέδια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, θα μπορούσαν να επιδεινωθούν οι οικονομικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών, σημειώνει το Bloomberg.
Αντιδράσεις για το γερμανικό σχέδιο στήριξης
Το σχέδιο στήριξης της Γερμανίας, ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την προστασία των εταιρειών και των νοικοκυριών της από τις υψηλές τιμές της ενέργειας έχει δεχθεί επικρίσεις από άλλα κράτη - μέλη που ανησυχούν ότι θα στρεβλώσει τους κανόνες ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά.
Όταν οι ηγέτες της ΕΕ συναντήθηκαν πριν από δύο εβδομάδες στην Πράγα, αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν ξεκάθαροι στην κριτική τους. «Είμαστε σίγουρα αντίθετοι σε οποιεσδήποτε απόπειρες να βλάψουν την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά και η ζημιά θα συμβεί εάν η γερμανική κυβέρνηση προχωρήσει μόνη της στην επιδότηση των εταιρειών της», δήλωσε τότε σε δημοσιογράφους ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.
Σολτς: Στο μέγεθος των άλλων χωρών το πακέτο
Ο Σολτς υπερασπίστηκε την Πέμπτη το εθνικό σχέδιο της Γερμανίας ως κατάλληλο και αναλογικά όχι πολύ μεγαλύτερο σε σύγκριση με τα προγράμματα άλλων κρατών - μελών.
«Δημιουργήσαμε σκόπιμα την ασπίδα προστασίας μας για δυόμισι χρόνια προκειμένου να είμαστε προετοιμασμένοι για τον ερχόμενο χειμώνα», είπε σε ομιλία του στο κοινοβούλιο στο Βερολίνο. «Υπολογίζεται σε αυτή την περίοδο, τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν περίπου στο 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μας. Αυτό είναι στο μέγεθος των πακέτων που καταρτίστηκαν και καταρτίζονται αλλού στην Ευρώπη φέτος: στη Γαλλία, στην Ιταλία ή στην Ισπανία, για παράδειγμα».
Μισέλ: Εξαιρετικά σημαντική ευκαιρία
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος θα προεδρεύσει των συνομιλιών στη σύνοδο κορυφής, είναι αποφασισμένος να εξασφαλίσει συμφωνία σχετικά με τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με διπλωμάτες.
«Σήμερα δεν είναι η τελευταία ευκαιρία, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντική», δήλωσε ο Μισέλ στους δημοσιογράφους. «Είναι μια στιγμή αλήθειας».
Πολλοί ηγέτες δεσμεύονται να παραμείνουν στην αίθουσα διαπραγματεύσεων όσο χρειαστεί για να καταλήξουν σε μια κοινή λύση στη σύνοδο κορυφής, αν και δεν έχει ακόμη υπάρξει συγκεκριμένο γραπτό προσχέδιο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!