Το 20ο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας ξεκίνησε την Κυριακή δυναμικά και με την εναρκτήρια ομιλία του Σι Ζινπίνγκ να στέκεται σε έναν πρώτο απολογισμό της τελευταίας πενταετίας και των ακραίων και σπάνιων γεγονότων που την στιγμάτισαν, με κυριότερη βέβαια την πανδημία.
Ομως, το πανηγυρικό κλίμα του πολυήμερου συνεδρίου, που θα κλείσει με την ανανέωση της θητείας του Κινέζου προέδρου για μια ακόμη, ιστορική, τρίτη πενταετία στα ηνία της χώρας, δεν φαίνεται αρκετό για να διαλύσει τα μαύρα σύννεφα που έχουν συγκεντρωθεί πάνω από την οικονομία της χώρας.
Πραγματικά, μια είδηση -που ειδικά ο διεθνής οικονομικός Τύπος δεν «πέρασε» διόλου αβίαστα- ήρθε να επιβεβαιώσει το γεγονός πως το κλίμα πίσω από τις κλειστές πόρτες δεν είναι τόσο… χαρούμενο ή ανέμελο όσο η κινεζική ηγεσία θέλει να προβάλει.
►Διαβάστε και: Κίνα: Το στοίχημα του Εθνικού Κογκρέσου και ο δρόμος του Σι προς τον... θρύλο
Η εθνική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ξαφνικά πως αναβάλει την πολυαναμενόμενη έκθεση της για την πορεία της κινεζικής οικονομίας κατά το τρίτο τρίμηνο, που περιλαμβάνει και τους ρυθμούς ανάπτυξης, χωρίς να δώσει καμία εξήγηση, ούτε βέβαια νέα ημερομηνία ανακοίνωσης. Τα στοιχεία επρόκειτο να ανακοινωθούν αύριο, Τρίτη, ήτοι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που συγκεντρώνει την πολιτική ελίτ της χώρας και ως συνήθως να χρησιμοποιηθούν στις ομιλίες και δη, στην επανατοποθέτηση του Κινέζου ηγέτη.
Πόσο άσχημα είναι τα νούμερα;
Δεδομένης της ευάλωτης κατάστασης της κινεζικής αγοράς και των πολλαπλών αρνητικών παραγόντων που αντιμετωπίζει, το κραχ της αγοράς ακινήτων και τις επιπτώσεις της αυστηρής πολιτικής του «zero-covid» στη βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές, οι αναλυτές δεν περίμεναν την σκιαγράφηση μιας ρόδινης εικόνας για την πορεία της οικονομίας. Όμως, το πόσο άσχημα θα ήταν τα νούμερα, δεν ήταν απολύτως σίγουρο.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg έχουν υποστηρίξει πως οι κινεζικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα διαμορφωθούν στο 3,3% για το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με τον στόχο του 5,5% για το σύνολο της χρονιάς, που είναι και το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει η κινεζική οικονομία εδώ και τρεις δεκαετίες! Για το δεύτερο τρίμηνο η ανάπτυξη «έτρεψε» στο αναιμικό ποσοστό του 0,4% σε ετήσια βάση.
Από τη μεριά του το ΔΝΤ, στην πρόσφατη έκθεση του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, κατονόμασε την κινεζική οικονομία ως έναν από τους αδύναμους κρίκους του παγκόσμιου συστήματος. Προέβλεψε δε, πως οι ρυθμοί ανάπτυξης θα κυμανθούν το 2023 στο ναδίρ του 4,4%.
Μέσα στο κλίμα αυτό η απόφαση της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας να μην δημοσιοποιήσει την έκθεση της, αναπόφευκτα προκάλεσε εύλογα ερωτηματικά για το πόσο άσχημα είναι τελικά τα νούμερα και κυρίως πόσο προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν πολιτικά στον Σι Ζινπινγκ, σε μια εβδομάδα που έχει σχεδιαστεί για να σφραγίσει την παντοδυναμία του και την ουσιαστική αναβάθμιση του σε σχεδόν… διά βίου ηγέτη.
Σύννεφα πάνω από το... πάρτι
Βεβαίως, θα ήταν αστείο να θεωρήσουμε πως μπορεί οτιδήποτε ή οποιοσδήποτε να επηρεάσει πραγματικά τις πολιτικές εξελίξεις στο Πεκίνο και τα όσα θα λάβουν χώρα, τις επόμενες ημέρες, στο Κογκρέσο. Ο Σι ήταν και παραμένει απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Όμως, ο θόρυβος που θα προκαλούσε ένα δυσμενές πακέτο οικονομικών στοιχείων αναμφισβήτητα θα του χάλαγε το… πάρτι της ενθρόνισης του και θα έστελνε στις αγορές ένα… σήμα αβεβαιότητας.
Όπως έγινε γνωστό, από έτερη ανακοίνωση από την κεντρική τράπεζα, οι έξι μεγάλες κρατικές τράπεζες αύξησαν τη ροή των δανειοδοτήσεων κατά 22% κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, συνολικά στα 1,3 τρισ. δολάρια και δεσμεύονται να συνεχίσουν την ίδια στρατηγική για να στηρίξουν την οικονομία. Ιδιαίτερη δε, έμφαση δόθηκε σε «πράσινα» δάνεια για την υποστήριξη project καθαρής ενέργειας, για την εξυπηρέτηση των πιο φιλικών προς το περιβάλλον στόχων που έχει θέσει το Πεκίνο.
Ουσιαστικά οι αρχές είχαν δώσει… γραμμή στις κρατικές τράπεζες να ανοίξουν τις στρόφιγγες ελπίζοντας πως η ροή χρήματος θα έδινε νέα πνοή στην αγορά και στην κατανάλωση, ενισχύοντας και τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αν η τονωτική αυτή ένεση δεν απέδωσε μέχρι τώρα τα προσδωκόμενα, κάτι που θα φαινόταν από τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, η κυβέρνηση έχει έναν ακόμη σοβαρό λόγο να ανησυχεί και οι αγορές είναι σε θέση να το αντιληφθούν.
Στροφή στα γεωπολιτικά
Δεν είναι τυχαίο πως στις πρώτες τοποθετήσεις του συνεδρίου, η έμφαση δόθηκε στο στρατηγικό ρόλο της χώρας και την αναβάθμιση της επιρροής της στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.
Ο ίδιος ο Σι Ζινπίνγκ παραδέχτηκε βέβαια πως η οικονομική ανάπτυξη και πρόοδος της χώρας παραμένει κορυφαία προτεραιότητα, μαζί με τον στόχο της «κοινής ευημερίας» που παραπέμπει στην καλύτερη και ίση διανομή του πλούτου.
Όμως, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, η ρητορική του Κογκρέσου έχει κυρίως γεωπολιτική και όχι οικονομική χροιά.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!