Οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς, ανάμεσα τους και η Τράπεζα της Αγγλίας, θα πρέπει να παραμείνουν στο δρόμο που έχουν χαράξει με δυναμική δράση για τον περιορισμό του πληθωρισμού, παρά τις πιέσεις και τις συνέπειες για τις οικονομίες. Αυτό ήταν το μήνυμα του υποδιοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, σε σημερινή ομιλία του.
«Γνωρίζουμε από παλαιότερα πληθωριστικά επεισόδια, πως όταν ο υψηλός πληθωρισμός επιμένει η ζημιά για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι πιο επίμονη» εξήγησε ο Ντέιβ Ράμσντεν, ξεκαθαρίζοντας πως όσο δύσκολες και επώδυνες κι αν είναι οι συνέπειες για την οικονομία, η αρμόδια νομισματική επιτροπή της BoE πρέπει να διατηρήσει την κατεύθυνση που έχει πάρει.
Τα στοιχεία της τελευταίας συνεδρίασης της BoΕ έδειξαν πως ο κ. Ράμσντεν ήταν ανάμεσα στα «γεράκια» που ήθελε ακόμη πιο δυναμική αύξηση των βρετανικών επιτοκίων, καθώς η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ μιας απλά μεγάλης αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης.
Κατά τον κ. Ράμσντεν στη βρετανική οικονομία έχει αρχίσει να εδραιώνεται μια «νοοτροπία πληθωρισμού», κάτι που η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να καταπολεμήσει, καθώς τα κυβερνητικά μέτρα θα ωθήσουν τις καταναλωτικές δαπάνες ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις.
Θυμίζουμε πως η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να παρέμβει εκτάκτως στις αγορές ομολόγων, τις προηγούμενες ημέρες, δρομολογώντας μια δραματική παρέμβαση ύψους 65 δισ. στερλίνων, προκειμένου να σταθεροποιήσει τα κρατικά ομόλογα και τη στερλίνα, μετά τους έντονους κλυδωνισμούς που προκάλεσαν οι οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης Τρας και δη, το πακέτο των φορο-ελαφρύνσεων.
Η παρέμβαση αυτή, αν και ήταν αναγκαία, αποπροσανατόλισε κάπως το συμβούλιο από το πλάνο που είχε διαμορφώσει δεδομένης της αποδυνάμωσης της αγοράς και της στερλίνας.
Με πληροφορίες από Financial Times
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!