Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να ενισχύσει τις οικονομικές κυρώσεις προς τη Ρωσία επιβάλλοντας αποκλεισμό και στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο τοποθετεί - σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές - τις ΗΠΑ στην κορυφή των κερδισμένων αυτού του πολέμου.
Οι αμερικανικές εταιρείες που εξάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) αναδεικνύονται οι μεγάλοι νικητές της κρίσης του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, καθώς από τις αρχές του χρόνου εξάγουν όγκους ρεκόρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε τιμές που έχουν εκτοξευτεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου που έχουν φτάσει σε υψηλά όλων των εποχών, «συνέπεσαν» με τη στιγμή που οι εξαγωγείς LNG στις Ηνωμένες Πολιτείες ολοκλήρωσαν τα έργα που ήταν υπό κατασκευή εδώ και χρόνια και ήταν πλέον έτοιμοι να καλύψουν το μεγάλο ενεργειακό κενό στην Ευρώπη.
Μέσω αυτού, αμερικανικές εταιρείες όπως η Cheniere Energy Inc (LNG.A), ο μεγαλύτερος εξαγωγέας των ΗΠΑ, βλέπει τους τελευταίους 3 μήνες τα κέρδη της να εκτοξεύονται λόγω των δεκάδων μακροπρόθεσμων συμφωνιών που έχει υπογράψει για την πώληση LNG.
Στους κερδισμένους ανήκουν και οι ενδιάμεσοι έμποροι όπως η Trafigura και η Gunvor, αλλά και ιαπωνικές εταιρείες που διαχειρίζονται τη μεταφορά των LNG με πλοία σε όλο τον κόσμο. Κάποια από αυτά τα φορτία μάλιστα άλλαξαν πορεία λίγες ημέρες πριν από την ρωσική εισβολή με προορισμό ευρωπαϊκά λιμάνια με πολύ μεγαλύτερο κέρδος.
Δεδομένου ότι η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παγκόσμιος εξαγωγέας πετρελαίου και προμηθευτής του 40% περίπου του φυσικού αερίου της Ευρώπης είχε ως αποτέλεσμα το ενεργειακό αυτό κενό να χρειάζεται άμεση κάλυψη εν μέσω χειμώνα.
«Οι ΗΠΑ και οι παραγωγοί τους LNG επωφελούνται από την έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη και θα επωφεληθούν περαιτέρω όσο επιβάλλονται κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές», αναφέρει το Reuters επικαλούμενο Ευρωπαίο διαμεσολαβητή.
Σε επίπεδα ρεκόρ οι εξαγωγές LNG στην ΕΕ
Στο μεταξύ οι τiμές spot του LNG εκτινάχθηκαν σε υψηλό ρεκόρ κοντά στα 60 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) στα τέλη της περασμένης εβδομάδας μετά την εισβολή, αυξημένες κατά 10 φορές σε σχέση με τον περασμένο χρόνο ενώ σήμερα κυμαίνεται στα 51 δολάρια.
Ωστόσο οι τιμές αναμένεται να εκτιναχθούν και τις επόμενες ημέρες μετά την χθεσινή απόφαση των ΗΠΑ για επιβολή και ενεργειακών κυρώσεων στη Ρωσία.
Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ προβλέπει ότι οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ θα φτάσουν τα 11,4 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (bcfd) το 2022.
Αυτό θα αντιπροσωπεύει περίπου το 22% της αναμενόμενης παγκόσμιας ζήτησης LNG ύψους 53,3 bcfd το επόμενο έτος, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs και θα ξεπερνά τόσο η Αυστραλία όσο και το Κατάρ, χώρες οι οποίες είναι σημερα οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγείς LNG στον κόσμο.
Πληρώνουν ρήτρες εκατ. δολαρίων
Οι τιμές έχουν αυξηθεί τόσο πολύ στην Ευρώπη που οι έμποροι φορτίων LNG προτιμούν να πληρώνουν εκατομμύρια δολάρια σε ποινές για τη μη παράδοση σε άλλες χώρες με τις οποίες είχαν συμφωνίες, για την ευκαιρία να πουλήσουν τα φορτία με ασφάλιστρα σε ευρωπαίους αγοραστές, δήλωσε ο Oystein Kalleklev, διευθύνων σύμβουλος της πλοιοκτήτριας FLEX LNG Management.
Πληροφορίες του Reuters από πηγές σε μεγάλη ενεργειακή εταιρεία, αναφέρουν ότι τους τελευταίους τρεις μήνες οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αλλάξει τα δρομολόγια εκατοντάδων φορτίων LNG προς την Ευρώπη αντι των ασιατικών τους προορισμών. Να σημειωθεί ότι ένα τέτοιο φορτίο ισοδυναμεί με περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
Ο συνολικός αριθμός των αμερικανικών φορτίων που εστάλησαν στην Ευρώπη και την Τουρκία τους πρώτους δύο μήνες του 2022 έφτασε το ρεκόρ των 164 φορτίων, σύμφωνα με τον Robert Songer, αναλυτή LNG στην εταιρεία πληροφοριών ICIS. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 125 φορτία το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Οι 6,4 εκατομμύρια τόνοι LNG που εξήχθησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Φεβρουάριο, και ισοδυναμούν με περίπου 307 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου, έχουν αξία περίπου 17,2 δισ δολάρια στην Ευρώπη με τιμή στα 56 δολάρια ανά mmBtu όταν τα ίδια φορτία στην Ασία θα πωλούνταν έναντι 13,5 δισ δολαρίων με τιμή στα 44 δολάρια ανά mmBtu.
Ακυρώνουν φορτία από την Ασία με προορισμό την Ευρώπη με κέρδη δισ δολαρίων
Ανάμεσα στους αγοραστές που οι αμερικανικές εταιρείες γύρισαν την πλάτη για το μεγαλύτερο κέρδος από την Ευρώπη είναι αναπτυσσόμενες χώρες όπως το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, που συναγωνίζονται με τις υψηλές τιμές που είναι έτοιμη να πληρώσει η Ευρώπη για το LNG, αφήνοντάς τες να εξαρτώνται από τα λεγόμενα «βρώμικα» καύσιμα όπως ο άνθρακας και μαζούτ για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενέργειας τους.
Η Eni, η Gunvor και η η Trafigura, έστειλαν τα πλοία στην Ευρώπη αντί για τις χώρες αυτές που είναι μακροπρόθεσμοι προμηθευτές φυσικού αερίου με πρόστιμο που φτάνει τα 11 με 12 εκατ. δολάρια.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!