Ανοδo κατέγραψε για πρώτη φορά μετά από μήνες η τουρκική λίρα μετά τις ανακοινώσεις του Τούρκου προέδρου ότι διαθέτει σχέδιο το οποίο θα εγγυηθεί τις καταθέσεις σε λίρα απέναντι στις διακυμάνσεις της αγοράς.
Πριν από την ανακοίνωση, η λίρα υποχώρησε περισσότερο από 10% στο ιστορικό χαμηλό των 18,4 έναντι του δολαρίου ενώ στη συνέχεια επανήλθε στις 12 - το μεγαλύτερο ράλι εντός της ημέρας που έχει καταγραφεί - για να κλείσει τη μέρα με άνοδο 25%.
«Περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια άλλαξαν χέρια στις αγορές μετά την ανακοίνωσή Ερντογαν», δήλωσε ο επικεφαλής της Ένωσης Τουρκικών Τραπεζών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τριών τραπεζιτών, περίπου 1-1,5 δισεκατομμύρια δολάρια από αποταμιεύσεις μετατράπηκαν σε λίρες το βράδυ της Δευτέρας.
Σύμφωνα με ανάλυση του USNews, η λίρα έχει βυθιστεί σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ φέτος λόγω των φόβων για πληθωριστική σπείρα που προκλήθηκε από την πίεση του Ερντογάν για νομισματική χαλάρωση, χάνοντας περίπου το 40% της αξίας της μόνο τον περασμένο μήνα. Στο χαμηλότερο επίπεδο, έπεσε περίπου 60% σε ετήσια βάση.
Η ταχεία ανάκαμψη πυροδοτήθηκε από την υπόσχεση εγγύησης των καταθέσεων που είπε ο Ερντογάν θα αποτρέψει τους Τούρκους από τη μετατροπή των αποταμιεύσεων σε σκληρά νομίσματα.
«Παρουσιάζουμε μια νέα οικονομική εναλλακτική στους πολίτες που θέλουν να αμβλύνουν τις ανησυχίες τους που προκύπτουν από την άνοδο των συναλλαγματικών ισοτιμιών όταν αξιολογούν τις αποταμιεύσεις τους», είπε ο Ερντογάν μετά από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ επαναλαμβάνει την υπεράσπιση του για μια πολιτική χαμηλών επιτοκίων που αρχικά προκάλεσε τη διολίσθηση της λίρας.
Ενώ η κυβέρνηση χαρακτήρισε την ανάκαμψη της λίρας σημαντική νίκη, οι οικονομολόγοι χαρακτήρισαν απερίσκεπτο το οικονομικό πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου που βασίζεται στα χαμηλά επιτόκια και εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός, που βρίσκεται στο 21%, θα εκτιναχθεί κατά 30% το επόμενο έτος.
Υπό την πίεση του Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο. Ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα νέα μέτρα είναι ουσιαστικά συγκαλυμμένες αυξήσεις επιτοκίων που μπορεί τελικά να μην ανακόψουν την πίεση που δέχεται η λίρα.
«Μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες», δήλωσε ο Ρεφέτ Γκουρκαϊνάκ, επικεφαλής του οικονομικού τμήματος του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ, στην Άγκυρα. Ο Jeffrey Halley, ανώτερος αναλυτής της αγοράς, Asia Pacific, OANDA, είπε ότι παραμένει ασαφές πώς η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα νέα μέτρα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!