Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις ξένες επενδύσεις στην Ιρλανδία αναθεωρεί το Δουβλίνο, προκειμένου να διαφυλάξει την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων επιχειρήσεων αλλά και να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις των Βρυξελλών.
Εδώ και χρόνια, η Ιρλανδία αποτελεί πόλο έλξης ξένων επενδύσεων, ιδιαίτερα σε νευραλγικούς και κερδοφόρους τομείς όπως ο χώρος της υψηλής τεχνολογίας και των φαρμακευτικών εταιρειών, εν μέρει χάρη στο χαμηλό φορολογικό συντελεστή της τάξεως του 12,5% για τις ξένες επιχειρήσεις.
Η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε από το Σεπτέμβριο αυστηρότερους κανονισμούς για τις άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρας, που θα κινούνται εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου για τις επενδύσεις τρίτων χωρών στις χώρες – μέλη της ΕΕ.
Στόχος της ΕΕ είναι να εξασφαλίσει μεγαλύτερο έλεγχο επί των επενδύσεων ξένων «παιχτών» που ενδέχεται να χρηματοδοτούνται από τις κυβερνήσεις των χωρών τους, δημιουργώντας έτσι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Στο στόχαστρο της ΕΕ βρίσκονται κατά κύριο λόγο οι κινεζικές επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιήσει «εισβολή» στην Ιρλανδία τα τελευταία χρόνια, εν μέσω έντονων διεθνών ανησυχιών για αθέμιτες πρακτικές του Πεκίνου με στόχο καίριες υποδομές ξένων χωρών.
Ο υπουργός Επιχειρήσεων, Εμπορίου και Εργασίας της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, παραδέχθηκε πρόσφατα ότι αν και οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις συνεχίζουν να αποτελούν στρατηγικό στόχο της οικονομικής πολιτικής του Δουβλίνου, στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθούν τα ιρλανδικά συμφέροντα από το «να πέσουν στα χέρια μη φιλικών ξένων κυβερνήσεων».
Στην κατεύθυνση αυτή, οι Βρυξέλλες παρέχουν περιθώρια ευελιξίας στις χώρες – μέλη προκειμένου να εναρμονιστούν με το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για τις ξένες επενδύσεις. Η Ιρλανδία για παράδειγμα, θα μπορεί να ανταλλάσσει πληροφορίες με την Κομισιόν και άλλες χώρες – μέλη για συναλλαγές που προκαλούν ανησυχία και υποψίες.
Ο Στίβεν Μακ Εντάιρ, της επενδυτικής Frontline Ventures και πρώην επικεφαλής του Twitter για την περιοχή ΕΜΕΑ (Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής) την εποχή που η εταιρεία έστηνε το αρχηγείο της στο Δουβλίνο, μιλώντας στο CNBC εκτίμησε ότι κάποιοι τομείς θα παραμείνουν ανεπηρέαστοι, σε αντίθεση με κάποιους άλλους, όπως αυτός της κυβερνοασφάλειας, όπου αναμένονται αυστηρότεροι κανονισμοί. Προέβλεψε δε ότι αμερικανικές επιχειρήσεις που «πάγωσαν» την επέκτασή τους στην Ευρώπη λόγω πανδημίας, ενδέχεται να χρειαστεί να αναθεωρήσουν τα πλάνα τους λόγω των νέων κανονισμών.
Κι ενώ οι αμερικανικές αρχές ζητούν περισσότερη ενημέρωση από το Δουβλίνο για τους νέους κανονισμούς, το Ibec, το μεγαλύτερο επιχειρηματικό λόμπι της Ιρλανδίας, εισηγείται από την πλευρά του οι περιορισμοί να είναι αναλογικοί και σε κάθε περίπτωση να αποφευχθούν πρακτικές προστατευτισμού.
Στο στόχαστρο η Κίνα
Τα νέα μέτρα στοχεύουν ευθέως τις κινεζικές επενδύσεις, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ιρλανδία. Και τούτο διότι οι κινεζικές επενδύσεις στην Ιρλανία συνέχισαν να αυξάνονται το 2019, παρά το γεγονός ότι κατέγραψαν μείωση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η διαμάχη Ουάσινγκτον – Πεκίνου καλά κρατεί και απέχει μακράν από το να τελειώσει, καθώς οι Αμερικανοί έχουν βάλει στο στόχαστρό τους κολοσσούς όπως η Huawei και το TikTok.
Οι Ευρωπαίοι προς το παρόν κρατούν μια πιο διακριτική στάση απέναντι στην Huawei, καθώς σε οδηγία που εξέδωσαν για τα δίκτυα 5G προς τις χώρες – μέλη, δεν αποκλείουν συγκεκριμένες εταιρείες από συγκεκριμένες χώρες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!