Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Μπράιαν Ντιζ δήλωσε ότι οι αυξήσεις στις τιμές είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού και δεν είναι αποτέλεσμα των πολιτικών του προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Ο Ντιζ, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου στον Λευκό Οίκο δήλωσε στην εκπομπή του CNN «State of the Union» ότι ο ίδιος, αλλά και άλλοι στην κυβέρνηση Μπάιντεν δεν διέπραξαν σφάλμα δηλώνοντας νωρίτερα, ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι ένα μεσοπρόθεσμο πρόβλημα.
Στο 6,2% ο πληθωρισμός
H αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο στο 6,2% αποτέλεσε σοκ για τις αγορές και προμηνύεται σημαντικές αλλαγές στον χάρτη τους, καθώς οι επενδυτές αναζητούν assets για να προστατευτούν από τις αυξήσεις των τιμών που φαίνεται ότι θα κρατήσουν περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν προηγουμένως.
Σταθερό καταφύγιο ο χρυσός
Παραδοσιακά ωφελημένος σε περιόδους πληθωρισμού είναι ο χρυσός που κινήθηκε ανοδικά μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό. Η τιμή του αυξήθηκε την Πέμπτη 2% και την Παρασκευή συνέχισε την άνοδό του, ξεπερνώντας τα 1.860 δολάρια ανά ουγκιά.
Ωφελημένο και το bitcoin
Σύμφωνα με το Bloomberg, ωφελημένα είναι και τα κρυπτονομίσματα, με πολλούς επενδυτές να θεωρούν ήδη το bitcoin ως «ψηφιακό χρυσό» που μπορεί να παρουσιάζει τεράστιες διακυμάνσεις αλλά η γενική τάση του, όπως και γενικότερα της αγοράς των crypto, είναι ανοδική. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η τιμή του bitcoin έκανε νέο υψηλό ρεκόρ στα 69.000 δολάρια αυτή την εβδομάδα, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων έφθασε τα 3 τρις. δολάρια.
«Βασιλιάς» το δολάριο
Ωφελημένο είναι και το δολάριο, η ισοτιμία του οποίου σκαρφάλωσε την Παρασκευή σε υψηλό 15 μηνών, επειδή οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει το βασικό επιτόκιό της το 2022, με ορισμένους μάλιστα να εκτιμούν ότι θα υπάρξουν αλλεπάλληλες τέτοιες αυξήσεις. Ο δείκτης της ισοτιμίας του δολαρίου έφθασε σε υψηλό 15 μηνών την Παρασκευή.
Παράλληλα, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων (treasuries) αυξάνονται και η διαφορά τους από αυτές των ευρωπαϊκών ομολόγων γίνεται μεγαλύτερη. Παρά τις υψηλότερες αποδόσεις των treasuries, όμως, αυτές κινούνται για την ώρα σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και η καμπύλη τους γίνεται πιο επίπεδη, Για παράδειγμα, η απόδοση των 10ετών ομολόγων διαμορφωνόταν στο 1,57%, των 20ετών στο 1,97% και των 30ετών στο 1,92%. Το γεγονός αυτό έχει διευκολύνει την άνοδο του χρυσού.
Κίνδυνος για τις τεχνολογικές μετοχές
Καθώς αυξάνεται ο πληθωρισμός, αυξάνονται πάντως και οι προοπτικές αύξησης των επιτοκίων, κάτι που αποτελεί απειλή για τις μετοχές, ιδιαίτερα αυτές που είναι υπερτιμημένες. Με δεδομένο ότι οι τεχνολογικές μετοχές – όπως των μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου (Google, Facebook κ.α.) – έχουν πολύ μεγάλη κεφαλαιοποίηση, είναι και αυτές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Αν ο κίνδυνος αυτός υλοποιηθεί, θα υπάρξει πιθανόν όφελος για μετοχές εταιρειών που θα έχουν αυξημένα κέρδη από τον υψηλό πληθωρισμό. Τέτοιες μετοχές είναι οι χρηματοπιστωτικές, καθώς η αύξηση των επιτοκίων της Fed θα οδηγήσει σε αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών, οι ενεργειακές λόγω των πολύ υψηλών τιμών ενέργειας και οι εταιρείες άλλων πρώτων υλών. Ωφελημένες μπορεί να είναι και οι υποτιμημένες μετοχές που μπορεί να ανατιμηθούν ακόμη και με τον πληθωρισμό να κινείται σε υψηλά επίπεδα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!