Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί τόσο σε Βρυξέλλες όσο και στο Πεκίνο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ακόμα και μέσα στην εβδομάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση της Κίνας συνεχίζουν εντατικά τις συνομιλίες τους αυτές τις μέρες, ευελπιστώντας να άρουν σύντομα τα εναπομείναντα σημεία διαφωνίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Στο ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας γνώστης των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες επισημαίνει πως πιθανόν να υπάρξουν άμεσες εξελίξεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα διαπραγματεύονται εδώ και επτά χρόνια μια επενδυτική συμφωνία η οποία θα εγγυάται την καλύτερη πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά και δίκαιες συνθήκες ανταγωνισμού σε τοπικό επίπεδο. Και οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες φέτος.
Λόγω της κρίσης του κορονοϊού και της απροθυμίας του Πεκίνου να κάνει παραχωρήσεις, ο στόχος φαινόταν μακρινός. Ωστόσο, Βρυξέλλες και Πεκίνο εργάζονται εντατικά για μια πολιτική συνεννόηση επί των ουσιωδών σημείων της συμφωνίας και έχουν έλθει πολύ πιο κοντά σε πολλά θέματα. Εάν πράγματι επιτευχθεί συμφωνία, αυτό θα ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της γερμανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς η καγκελάριος Μέρκελ (CDU) ανέκαθεν υποστήριζε την επενδυτική συμφωνία και επέμενε στο στόχο να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, όπως σημειώνει η Handelsblatt.
Συμφωνία γεωπολιτικής σημασίας
Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Κίνας - ΕΕ επρόκειτο αρχικά να ολοκληρωθεί την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, οι διαβουλεύσεις παρατάθηκαν και αυτήν την εβδομάδα. Στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων, επιτεύχθηκε μετά από «εντατικές συζητήσεις» περαιτέρω πρόοδος στους τομείς της αειφορίας, της πρόσβασης στην αγορά και των θεσμικών διατάξεων, δήλωσε ο πρέσβης της Ε.Ε. στην Κίνα Νικολά Σαπουί.
Λαμβάνοντας υπόψη τις θετικές εξελίξεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει τώρα μια ευκαιρία να επιτευχθεί συμφωνία, η οποία θα επίσης μεγάλες γεωπολιτικές επιπτώσεις. Το Πεκίνο θέλει να πάρει τους Ευρωπαίους με το μέρος της στη διαμάχη με τις ΗΠΑ. Μια συμφωνία λίγο πριν αναλάβει ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ήταν ένας συμβολικός θρίαμβος για το Πεκίνο, καταλήγει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Handelsblatt
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!