Μια αύξηση στο κόστος δανεισμού των κρατών της Ευρωζώνης λόγω των σχεδίων της Γερμανίας για μαζικές δαπάνες άμυνας αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις χρέους σε άλλα κράτη-μέλη και να δυσκολέψει τις δικές τους προσπάθειες δανεισμού, σύμφωνα με προειδοποιήσεις επενδυτών.
Η μεταστροφή της μεγαλύτερης οικονομίας της περιοχής από τη διαχρονική αποστροφή της προς το δανεισμό —που είχε οδηγήσει σε έλλειψη Bunds και αρνητικά επιτόκια— προς ένα πλάνο «ό,τι χρειαστεί» για άμυνα και υποδομές, έχει αντίκτυπο στις χρηματοοικονομικές αγορές όλης της Ευρωζώνης.
Οι αποδόσεις των δεκαετών γερμανικών ομολόγων (Bunds) άγγιξαν το 3% για πρώτη φορά από το παγκόσμιο ξεπούλημα ομολόγων του 2023, ανεβάζοντας αντίστοιχα και το κόστος δανεισμού για άλλες χώρες. Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες για τα δημόσια οικονομικά πιο υπερχρεωμένων οικονομιών, όπως της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Σύμφωνα με προσομοίωση της Point72, αν δεν γίνουν περικοπές δαπανών ή δεν υπάρξει αύξηση της ανάπτυξης, το χρέος της Ιταλίας ως ποσοστό του ΑΕΠ μπορεί να φτάσει το 153% έως το 2030, και της Γαλλίας το 122%.
Παρότι οι διαφορές αποδόσεων (spreads) παραμένουν ως τώρα σταθερές, κάποιοι επενδυτές προειδοποιούν πως αν οι χώρες ακολουθήσουν το γερμανικό παράδειγμα, οι πιέσεις στο σύστημα θα αυξηθούν και τα spreads θα διευρυνθούν.
Ωστόσο, η ενίσχυση της ρευστότητας σε Bunds μπορεί να βοηθήσει την ΕΕ να προωθήσει το ευρώ ως εναλλακτικό αποθεματικό νόμισμα έναντι του δολαρίου.
Με πληροφορίες από Financial Times