Ένα νέο επεισόδιο στο σίριαλ με τη δασμολογική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ σηματοδοτεί η θέση σε ισχύ, από σήμερα, των αυξημένων δασμών σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ - κίνηση που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με τον Τραμπ να επιβάλλει δασμούς 25% σε όλες τις εισαγωγές των εν λόγω μετάλλων, αυξάνοντας το κόστος μιας τεράστιας γκάμας προϊόντων που περιλαμβάνει από βίδες και μπουλντόζες έως κουτάκια αναψυκτικών, η Κομισιόν απάντησε άμεσα ανακοινώνοντας αντίμετρα ύψους 26 δισ. ευρώ - τα οποία ωστόσο έχουν περισσότερο συμβολικό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα. Εξάλλου η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως ανέθεσε στον επίτροπο Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς να επανεκκινήσει τις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ.
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι σε έναν κόσμο γεμάτο γεωοικονομικές και πολιτικές αβεβαιότητες, δεν είναι προς το κοινό μας συμφέρον να επιβαρύνουμε τις οικονομίες μας με τέτοιους δασμούς», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.
Σε αντίποινα ωστόσο προχώρησε και ο Καναδάς, ο μεγαλύτερος προμηθευτής χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ, επιβάλλοντας δασμούς ύψους 29,8 δισ. καναδικών δολαρίων, σύμφωνα με ανώνυμο Καναδό αξιωματούχο.
Αλλά και η Κίνα ανακοίνωσε πως θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για την προστασία των συμφερόντων της, ενώ η Ιαπωνία εξέφρασε ανησυχία για τις επιπτώσεις στις αμερικανοϊαπωνικές οικονομικές σχέσεις.
Καναδάς, Βρετανία και Αυστραλία επέκριναν τη νέα δασμολογική πολιτική Τραμπ, με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζε να δηλώνει πως η απόφαση «έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα της διαρκούς φιλίας» των δύο χωρών. Ωστόσο, ούτε η Αυστραλία ούτε η Βρετανία σκοπεύουν να επιβάλουν αντίμετρα.
Περιορισμένη επίδραση στην Ε.Ε.
Όπως σημειώνει το Reuters, οι 27 χώρες της Ε.Ε. επηρεάζονται λίγο μόνο, προς το παρόν, από τους νέους αμερικανικούς δασμούς, με το Ινστιτούτο Kiel της Γερμανίας να εκτιμά ότι η επίδραση στο ΑΕΠ της Ε.Ε. θα είναι μόλις 0,02%, καθώς «μόνο ένα μικρό ποσοστό» των προϊόντων που επιβαρύνονται με δασμούς εξάγεται στις ΗΠΑ.
Τα αντίμετρα της Ε.Ε περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων προϊόντα όπως το οδοντικό νήμα, τα διαμάντια, τα μπουρνούζια και το μπέρμπον. Ωστόσο, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μπενζαμέν Χαντάντ, προειδοποίησε ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να επεκτείνει τα αντίποινα, συμπεριλαμβάνοντας ψηφιακές υπηρεσίες ή πνευματική ιδιοκτησία.
Αναταράξεις στις αγορές
Όπως υπογραμμίζει το βρετανικό πρακτορείο, οι κινήσεις του Τραμπ έχουν δημιουργήσει ανασφάλεια στις αγορές, επηρεάζοντας επενδυτές, καταναλωτές και επιχειρήσεις. Ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν πως η πολιτική αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ύφεση, με αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.
Πάντως οι ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές παρέμειναν σταθερές την Τετάρτη, ενώ οι αμερικανικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά.
Μεγάλες εταιρείες όπως οι Ford, General Motors, Howmet και Honeywell, που χρησιμοποιούν χάλυβα και αλουμίνιο στην παραγωγή τους, δεν κατέγραψαν σημαντικές μεταβολές στις μετοχές τους πριν το άνοιγμα της αγοράς.
Ωστόσο, η γενικότερη υποχώρηση των αμερικανικών μετοχών τον Μάρτιο έχει διαγράψει όλα τα κέρδη που είχε σημειώσει η Wall Street μετά την εκλογή του Τραμπ.
Στον Καναδά
Η αναζωπύρωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Καναδά έρχεται την ώρα που ο Κανανδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ετοιμάζεται να παραδώσει την εξουσία στον διάδοχό του, Μαρκ Κάρνεϊ, που κέρδισε πρόσφατα την ηγεσία των κυβερνώντων Φιλελεύθερων.
Ο Τραμπ, μέσω κοινωνικών δικτύων, ανέφερε για μία ακόμα φορά ότι επιθυμεί να εντάξει τον Καναδά στις ΗΠΑ ως την «πολυαγαπημένη μας 51η Πολιτεία».
Ο Καναδός υπουργός Ενέργειας, Τζόναθαν Γουίλκινσον, δήλωσε πως ο Καναδάς εξετάζει μη δασμολογικά αντίμετρα, όπως περιορισμούς στις εξαγωγές πετρελαίου προς τις ΗΠΑ ή επιβολή δασμών σε ορυκτά, αν οι αμερικανικοί δασμοί διατηρηθούν εν ισχύ.
Διαθέτοντας φθηνή ενέργεια από τις υδροϋλεκτρικές του εγκαταστάσεις, ο Καναδάς είχε αποκτήσει ισχυρή θέση στην αγορά αλουμινίου των ΗΠΑ - την ώρα που τα αμερικανικά χυτήρια, τα οποία είχαν αναβιώσει κατά τον πρώτο κύκλο των δασμών Τραμπ, το 2018, πλέον βρίσκονται εκτός λειτουργίας.