Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

ReArm Europe: Πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο για 800 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή άμυνα

AP Photo

Με άνετη πλειοψηφία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που παρέχει πολιτική υποστήριξη στο σχέδιο «ReArm Europe», το οποίο παρουσίασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με στόχο την κινητοποίηση έως και 800 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην άμυνα τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 419 ψήφους υπέρ, 204 κατά και 46 αποχές.

Το Κοινοβούλιο χαιρετίζει το σχέδιο και ζητά άμεση δράση για τη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής ασφάλειας από την ίδια την ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι αυτό απαιτεί ενίσχυση των σχέσεων με ομοϊδεάτες εταίρους και μείωση της εξάρτησης από τρίτες χώρες σε θέματα άμυνας. Η «Λευκή Βίβλος για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας», που αναμένεται να παρουσιαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επιτρέποντας «πρωτοποριακές και αναγκαίες προσπάθειες» και δράσεις «αντίστοιχες με εκείνες που εφαρμόζονται σε περιόδους πολέμου».

Η ΕΕ ως πάροχος ασφάλειας

Για να διασφαλιστούν ειρήνη και σταθερότητα στην Ευρώπη, η ΕΕ πρέπει όχι μόνο να υποστηρίξει την Ουκρανία, αλλά και να ενισχύσει τη δική της άμυνα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ψήφισμα αναφέρει πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη στρατιωτική απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και καλεί τα κράτη μέλη, τους διεθνείς εταίρους και το ΝΑΤΟ να άρουν τους περιορισμούς στη χρήση των δυτικών οπλικών συστημάτων που έχουν παραχωρηθεί στην Ουκρανία, επιτρέποντας τη στοχοποίηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων εντός της Ρωσίας.

Το ψήφισμα χαρακτηρίζει τη Ρωσία ως τη «σημαντικότερη άμεση και έμμεση απειλή για την ΕΕ και την ασφάλειά της», υποστηριζόμενη από συμμάχους όπως η Λευκορωσία, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν. Επιπλέον, εκφράζει ανησυχία για τις δηλώσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ, οι οποίες αυξάνουν την αβεβαιότητα για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία, το ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Το Κοινοβούλιο καταδικάζει επίσης τις απειλές των ΗΠΑ κατά της Γροιλανδίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι οι αμυντικές προσπάθειες της ΕΕ «δεν μπορούν να παραμείνουν περιορισμένες ως προς το μέγεθός τους, κατακερματισμένες ως προς το πεδίο εφαρμογής και χρονοβόρες ως προς την υλοποίησή τους». Ζητούν αυξημένες προσπάθειες όχι μόνο στον στρατιωτικό τομέα, αλλά και στη βιομηχανία, την τεχνολογία και τις πληροφορίες.

Ετοιμότητα για ακραία στρατιωτικά ενδεχόμενα

Το ψήφισμα τονίζει ότι η ΕΕ πρέπει να προσαρμόσει τα εργαλεία της στη νέα πραγματικότητα, δημιουργώντας διοικητικές ικανότητες για την ταχύτερη διεκπεραίωση διαδικασιών σε περιόδους πολέμου ή κρίσεων μεγάλης κλίμακας. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ, με την ανάπτυξη ενός αυτόνομου ευρωπαϊκού πυλώνα εντός του ΝΑΤΟ, που θα μπορεί να ενεργεί ανεξάρτητα εάν χρειαστεί.

Οι ευρωβουλευτές θεωρούν απαραίτητο έναν ενιαίο, σαφή και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και ζητούν σημαντική αύξηση των κοινών προμηθειών εξοπλισμού από τα κράτη μέλη. Επιπλέον, επιδοκιμάζουν τη δημιουργία Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας, καθώς και τη μετάβαση από την ομοφωνία στην ειδική πλειοψηφία για τη λήψη αποφάσεων στον τομέα της ευρωπαϊκής άμυνας, με εξαίρεση τις στρατιωτικές επιχειρήσεις υπό εκτελεστική εντολή.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποιεί πως, χωρίς σημαντική αύξηση των επενδύσεων, οι στόχοι ασφαλείας και άμυνας της ΕΕ δεν θα επιτευχθούν – ούτε για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, ούτε για την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής ασφάλειας. Οι ευρωβουλευτές δηλώνουν πως «οι επείγουσες ανάγκες δεν μπορούν να περιμένουν» τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και ζητούν καινοτόμες λύσεις για την άμεση χρηματοδότηση, όπως η δημιουργία ευρωπαϊκών αμυντικών ομολόγων για τη στήριξη στρατιωτικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας.

Κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου

Στο πλαίσιο του ψηφίσματος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς την Τουρκία, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, να τηρήσει το Διεθνές Δίκαιο, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να τερματίσει άμεσα την κατοχή, αποσύροντας τα στρατεύματά της από το νησί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ