Η Bundesbank τάχθηκε υπέρ της αύξησης του πλαφόν για το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Γερμανίας σε περιόδους, όπως η σημερινή, που το δημόσιο χρέος είναι χαμηλό και υπάρχει ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές και άμυνα.
Το λεγόμενο φρένο χρέους, το οποίο περιορίζει τα δημόσια ελλείμματα στο 0,35% του ΑΕΠ, ήταν το βασικό οικονομικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας της Γερμανίας και ο επόμενος καγκελάριος της χώρας, Φρίντριχ Μερτς, έχει μιλήσει για τη μεταρρύθμισή του.
Η Bundesbank βλέπει περιθώρια προσαρμογής του φρένου χρέους «στις μεταβαλλόμενες συνθήκες», ανέφερε στη μηνιαία έκθεσή της.
«Οι δεσμευτικοί δημοσιονομικοί κανόνες, όπως το φρένο χρέους, συμβάλλουν πολύ σημαντικά στη διασφάλιση ισχυρών δημόσιων οικονομικών... Κατ' αρχήν, ωστόσο, είναι απολύτως δικαιολογημένη η προσαρμογή του ορίου δανεισμού του φρένου χρέους στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, όταν ο δείκτης του δημόσιου χρέους είναι χαμηλός», σημειώνει η έκθεση.
Η κεντρική τράπεζα, που δεν έχει λόγο σε δημοσιονομικά θέματα αλλά χαίρει μεγάλης εκτίμησης στο εσωτερικό της χώρας, προειδοποίησε ότι «τα υψηλότερα ανώτατα όρια (ελλείμματος)» πρέπει να είναι δεσμευτικά και «να συνάδουν με τα στέρεα δημόσια οικονομικά».
«Ακόμη και τότε, παραμένει απαραίτητη η αναθεώρηση των προτεραιοτήτων και η αποτελεσματικότερη χρήση των χρηματοδοτικών πόρων, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί καλύτερα η δημοσιονομική πολιτική με τις προκλήσεις», πρόσθεσε.
Είπε ότι υπάρχει ανάγκη για «δράση» στις δημόσιες υποδομές και τις αμυντικές δαπάνες, αλλά η φορολογική επιβάρυνση και οι δαπάνες είναι ήδη σχετικά υψηλές.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει συρρικνωθεί για δύο συνεχόμενα έτη και φαίνεται ότι χρειάζεται όλο και περισσότερο αναμόρφωση, ώστε να ανταγωνιστεί την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Bundesbank δήλωσε ότι η γερμανική οικονομία μπορεί να επιτύχει κάποια περιορισμένη ανάπτυξη το α' τρίμηνο του 2025, αλλά παραμένει βυθισμένη σε στασιμότητα, καθώς οι απειλές για αμερικανικούς δασμούς μειώνουν την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.
Με πληροφορίες από Reuters