Μεγάλη πτώση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2025.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι συνολικές λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,9% τον Ιανουάριο, ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μείωση μόλις 0,2%. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στις λιανικές πωλήσεις από τον Ιανουάριο του 2024.
Παράλληλα, τα αναθεωρημένα στοιχεία του αρμόδιου γραφείου των ΗΠΑ έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις του Δεκεμβρίου αυξήθηκαν κατά 0,7%, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση 0,4%.
Παράγοντες που επηρέασαν τις πωλήσεις
«Ο συνδυασμός της παραδοσιακής πτώσης στη ζήτηση μετά τις γιορτές και των έντονων καιρικών συνθηκών του χειμώνα επηρέασε αρνητικά τις συνολικές λιανικές πωλήσεις», έγραψε ο επικεφαλής οικονομολόγος της διεθνούς εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών RSM, Joe Brusuelas, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.
Ο λεγόμενος «έλεγχος της ομάδας», ένας δείκτης που εξαιρεί αρκετές ευμετάβλητες κατηγορίες και επηρεάζει τον υπολογισμό του ΑΕΠ για το τρίμηνο, σημείωσε μείωση 0,8%, αντί της αναμενόμενης αύξησης 0,3%.
Επιπλέον, οι πωλήσεις λιανικής – εξαιρουμένων των αυτοκινήτων και των καυσίμων – μειώθηκαν κατά 0,5%, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση 0,3%.
Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στις πωλήσεις αθλητικών ειδών και ειδών χόμπι, που μειώθηκαν κατά 4,6%, ενώ οι πωλήσεις σε αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και ανταλλακτικών μειώθηκαν κατά 2,8%.
Πληθωρισμός και επιτόκια
Η δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις ολοκλήρωσε μια έντονη εβδομάδα ανακοινώσεων οικονομικών δεδομένων. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, δύο νέες μετρήσεις για τον πληθωρισμό τον Ιανουάριο έδειξαν ότι οι τιμές αυξήθηκαν περισσότερο από τις εκτιμήσεις της Wall Street. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι διέγνωσαν ορισμένα θετικά στοιχεία για τις αγορές και τη Fed, στις λεπτομέρειες των δεδομένων.
Αναλύοντας τις κατηγορίες τόσο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI) όσο και του Δείκτη Τιμών Παραγωγού (PPI), οι οποίες επηρεάζουν τον προτιμώμενο δείκτη πληθωρισμού της Fed, τον Δείκτη Προσωπικών Δαπανών Κατανάλωσης (PCE), οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών πιθανότατα επιβραδύνθηκε τον Ιανουάριο.
Ο βασικός δείκτης PCE, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες κατηγορίες τροφίμων και ενέργειας, αναμένεται να δείξει αύξηση τιμών 2,6% τον Ιανουάριο, από 2,8% που είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο.
Ως το πρωί της Παρασκευής, οι αγορές εκτιμούν ότι υπάρχει λιγότερο από 50% πιθανότητα η Federal Reserve να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων πριν από τη συνεδρίαση του Ιουλίου, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch.