Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως προς την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, μένουν να γίνουν πολλά ακόμη.
Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), Τζερόμ Πάουελ, με φόντο τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 3%.
«Είμαστε κοντά, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη»
«Θα έλεγα ότι είμαστε κοντά, αλλά όχι ακόμα εκεί όσον αφορά τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Πάουελ στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά τη δεύτερη ημέρα της εξαμηνιαίας κατάθεσής του στο Κογκρέσο.
«Πέρυσι, ο πληθωρισμός ήταν στο 2,6% — μια πολύ σημαντική πρόοδος — αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη στον στόχο», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε έναν δείκτη πληθωρισμού διαφορετικό από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI), που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
«Γι’ αυτό θέλουμε να διατηρήσουμε περιοριστική πολιτική προς το παρόν», υπογράμμισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα στο άμεσο μέλλον.
Ο πληθωρισμός επιμένει, οι μειώσεις επιτοκίων αναθεωρούνται
Τα νέα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο στην αρχή του έτους.
Ο λεγόμενος «πυρήνας» του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (core CPI) — ο οποίος εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας — αυξήθηκε κατά 0,4% τον Ιανουάριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο.
Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, οι αγορές χρήματος έδειξαν ότι οι επενδυτές περιμένουν μόνο μία μείωση επιτοκίων κατά 0,25% μέσα στο έτος, ενώ πριν από την ανακοίνωση του CPI προεξοφλούσαν δύο μειώσεις.
Πάνω από τις εκτιμήσεις
Ο Πάουελ αναγνώρισε ότι τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ξεπέρασαν σχεδόν όλες τις εκτιμήσεις, αλλά προειδοποίησε ότι η Fed δεν πρέπει να υπερβάλλει σε αντιδράσεις λόγω μεμονωμένων μηνών.
«Δεν ενθουσιαζόμαστε με μία ή δύο καλές αναγνώσεις, ούτε απογοητευόμαστε με μία ή δύο κακές», τόνισε.
Παρ’ όλα αυτά, τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός παραμένει ανθεκτικός και εξακολουθεί να επιβαρύνει εκατομμύρια Αμερικανούς, οι οποίοι προσπαθούν να ανταποκριθούν στο αυξανόμενο κόστος ζωής.
Ταυτόχρονα, δείχνουν ότι η Fed δυσκολεύεται να εξαλείψει εντελώς τις πληθωριστικές πιέσεις που προέκυψαν μετά την πανδημία.
Ο πρωταρχικός στόχος του Πάουελ ήταν να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό αφού εκτοξεύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών το 2022, χωρίς να προκαλέσει σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης ή απώλειες θέσεων εργασίας.
Μια ομαλή προσγείωση της οικονομίας, μετά από έκρηξη πληθωρισμού, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί και θα αποτελούσε μια μεγάλη επιτυχία.
Η επίδραση των πολιτικών του Τραμπ
Η επίτευξη αυτού του στόχου μπορεί να γίνει ακόμα πιο περίπλοκη λόγω των σχεδίων του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για νέους εκτεταμένους δασμούς, μειώσεις φόρων και περιορισμούς στη μετανάστευση.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε πρόσφατα δασμό 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, προσθέτοντας 10% επιπλέον φόρο σε όλα τα κινεζικά προϊόντα, καθώς και αναβολή των προγραμματισμένων δασμών σε αγαθά από τον Καναδά και το Μεξικό.
Επιπλέον, απειλεί με «ανταποδοτικούς δασμούς» τις χώρες που επιβάλλουν δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές.
Ο Πάουελ επεσήμανε ότι η Fed δεν σχολιάζει πολιτικές που εφαρμόζονται από το Κογκρέσο ή την κυβέρνηση, αλλά τόνισε ότι νέα οικονομικά μέτρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αλλαγές στη νομισματική πολιτική.
«Η αμερικανική οικονομία είναι πολύ ισχυρή, αλλά υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σχετικά με τις νέες πολιτικές», είπε. «Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών, πριν εξετάσουμε τυχόν κινήσεις μας».
Από τον Σεπτέμβριο, η Fed έχει μειώσει τα επιτόκια κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν καταστήσει σαφές ότι προτιμούν να περιμένουν προτού προχωρήσουν σε περαιτέρω μειώσεις, προκειμένου να αξιολογήσουν την πορεία της οικονομίας και την εξέλιξη του πληθωρισμού.
Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε τη μείωση των επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι «θα συνδυαστεί με τους επερχόμενους δασμούς» σε ανάρτησή του στο Truth Social.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο Πάουελ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου.
Τραπεζική εποπτεία και αλλαγές στη Fed
Ο Πάουελ αναφέρθηκε επίσης στην τραπεζική εποπτεία, σημειώνοντας ότι η ρυθμιστική πολιτική των τραπεζών ήταν λιγότερο ασταθής πριν το Κογκρέσο δημιουργήσει τη θέση του αντιπροέδρου εποπτείας στη Fed.
«Η συγκέντρωση της εξουσίας σε ένα μόνο άτομο, ακόμη και αν ο ρόλος του είναι συμβουλευτικός προς το διοικητικό συμβούλιο, μπορεί να δημιουργήσει αστάθεια στη ρύθμιση των τραπεζών», δήλωσε.
Ο νυν αντιπρόεδρος εποπτείας, Μάικλ Μπαρ, διορισμένος από τον Τζο Μπάιντεν, έχει ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί στις 28 Φεβρουαρίου ή νωρίτερα, εάν οριστεί διάδοχός του. Παρόλα αυτά, σκοπεύει να παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο της Fed.
Αναθεώρηση πολιτικής της Fed
Τέλος, ο Πάουελ δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της Federal Reserve θα προχωρήσουν σε στοχευμένες προσαρμογές στη μακροπρόθεσμη στρατηγική της νομισματικής πολιτικής.
Η τελευταία αναθεώρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του καλοκαιριού.
Όταν ρωτήθηκε εάν το πλαίσιο πολιτικής του 2020 περιόρισε την αντίδραση της Fed στον πληθωρισμό, ο Πάουελ απάντησε κατηγορηματικά «όχι».
Με πληροφορίες από Bloomberg