Ο ετήσιος πληθωρισμός στον ΟΟΣΑ, με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), παρέμεινε σταθερός στο 4,5% τον Νοέμβριο του 2024 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο.
Ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε 14 από τις 38 χώρες του ΟΟΣΑ, ιδιαίτερα στη Σλοβενία (κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) και στη Λιθουανία κατά μία μονάδα. Μειώθηκε σε 11 χώρες και ήταν σταθερός ή σε γενικές γραμμές σταθερός σε 13 χώρες.
Ο υψηλότερος πληθωρισμός σημειώθηκε στην Τουρκία (47,1%), παρά την πτώση κατά 1,5 π.μ. σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ενώ, στον αντίποδα, ήταν χαμηλότερος από 1% στην Ελβετία και το Λουξεμβούργο και πιο κοντά στο μηδέν στην Κόστα Ρίκα.
Αύξηση στο 4,3% του πληθωρισμού τροφίμων
Ο πληθωρισμός των τροφίμων στον ΟΟΣΑ αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα - στο 4,3% από 3,9% τον Οκτώβριο. Ο αριθμός των χωρών όπου ο πληθωρισμός των τροφίμων αυξήθηκε (16) ήταν σχεδόν ίσος με τον αριθμό των χωρών όπου μειώθηκε (17).
Ο ενεργειακός πληθωρισμός του ΟΟΣΑ αυξήθηκε επίσης για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, στο 1,2%, με άνοδο σε 26 χώρες του ΟΟΣΑ.
Η αύξηση του πληθωρισμού των τροφίμων και της ενέργειας του ΟΟΣΑ αντισταθμίστηκε κάπως από την οριακή μείωση του δομικού πληθωρισμού - που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια 0 στο 4,9% από 5% τον Οκτώβριο.
Στο 2,6% ο πληθωρισμός στη G7
Ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες της G7 αυξήθηκε στο 2,6% από 2,3% τον Οκτώβριο, με άνοδο στην Ιαπωνία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.
Ο πληθωρισμός ενισχύθηκε από τις μειωμένες επιδοτήσεις ενέργειας και την επιτάχυνση των τιμών των τροφίμων στην Ιαπωνία.
Στη G20, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο 5,7% από 6% τον Οκτώβριο, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2023.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!