Η Κίνα απαγόρευσε τις εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες ειδών που σχετίζονται με τα ορυκτά γάλλιο, γερμάνιο και αντιμόνιο, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιούνται και για στρατιωτικούς σκοπούς, όπως ανακοίνωσε σήμερα, μία ημέρα μετά τα τελευταία μέτρα της Ουάσιγκτον κατά του κινεζικού κλάδου chips, δείχνοντας ότι κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος των δύο χωρών εν όψει της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.
Οδηγία του υπουργείου Εμπορίου σχετικά με τα είδη διττής χρήσης - για στρατιωτικές και πολιτικές εφαρμογές - επικαλείται ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια της Κίνας. Με την οδηγία, η οποία τίθεται σε άμεση ισχύ, θεσπίζεται επίσης αυστηρότερος έλεγχος της τελικής χρήσης για τα είδη γραφίτη που εξάγονται στις ΗΠΑ.
«Κατ' αρχήν, δεν επιτρέπεται η εξαγωγή γαλλίου, γερμανίου, αντιμονίου και πολύ σκληρών υλικών στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε το υπουργείο Εμπορίου.
Πιο αυστηροί περιορισμοί για τις ΗΠΑ
Οι νέοι περιορισμοί ενισχύουν την επιβολή αυτών που εφαρμόζει η Κίνα από πέρυσι στις εξαγωγές κρίσιμων ορυκτών, αλλά ισχύουν μόνο για την αγορά των ΗΠΑ, σε μία τελευταία κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Τα κινεζικά τελωνειακά στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπήρξαν αποστολές κατεργασμένου ή ακατέργαστου γερμανίου και γαλλίου στις ΗΠΑ φέτος μέχρι τον Οκτώβριο, αν και ήταν η τέταρτη και πέμπτη μεγαλύτερη αγορά της Κίνας, αντίστοιχα, ένα χρόνο νωρίτερα.
Το γάλλιο και το γερμάνιο χρησιμοποιούνται στους ημιαγωγούς, ενώ το γερμάνιο χρησιμοποιείται επίσης στην τεχνολογία υπέρυθρων ακτίνων, στα καλώδια οπτικών ινών και στις ηλιακές κυψέλες.
Αντίστοιχα, οι συνολικές αποστολές κινεζικών προϊόντων αντιμονίου τον Οκτώβριο μειώθηκαν κατά 97% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.
Κορυφαίος παραγωγός κρίσιμων ορυκτών η Κίνα
Στην Κίνα αντιστοιχούσε πέρυσι το 48% του παγκοσμίως εξορυσσόμενου αντιμονίου, το οποίο χρησιμοποιείται σε πυρομαχικά, πυραύλους με υπέρυθρες ακτίνες, πυρηνικά όπλα και γυαλιά νυχτερινής όρασης, καθώς και σε μπαταρίες και φωτοβολταϊκό εξοπλισμό.
Φέτος, εξ άλλου, στην Κίνα αντιστοιχεί το 59,2% της παραγωγής εξευγενισμένου γερμανίου και το 98,8% της παραγωγής εξευγενισμένου γαλλίου, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Project Blue.
«Η κίνηση αυτή αποτελεί σημαντική κλιμάκωση των εντάσεων στις αλυσίδες εφοδιασμού, όπου η πρόσβαση σε μονάδες πρώτων υλών είναι ήδη περιορισμένη στη Δύση», δήλωσε ο συνιδρυτής του Project Blue.
Οι τιμές του τριοξειδίου του αντιμονίου στο Ρότερνταμ είχαν εκτοξευθεί κατά 228% από την αρχή του έτους σε 39.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο στις 28 Νοεμβρίου, όπως έδειξαν στοιχεία της Argus.
«Ο καθένας θα σκάψει στην αυλή του για να βρει αντιμόνιο. Πολλές χώρες θα προσπαθήσουν να βρουν κοιτάσματα αντιμονίου», δήλωσε ένας έμπορος μικρών μετάλλων στην Ευρώπη.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!