Βελτίωση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης στις περισσότερες χώρες της περιοχής CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) βλέπει για το 2025 η UBS.
Αναλυτικά, σε έκθεσή της η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι στην περιοχή του Κόλπου, και ειδικά στη Σαουδική Αραβία, η πιθανή άρση των περιορισμών που έχει θέσει ο ΟΠΕΚ+ στην παραγωγή πετρελαίου θα μπορούσε να στηρίξει την ανάπτυξη, η οποία έτσι κι αλλιώς προβλέπεται ισχυρή λόγω των δημόσιων επενδύσεων προς ενίσχυση της οικονομικής διαφοροποίησης.
Στη Νότια Αφρική η ανάπτυξη αναμένεται να στηριχθεί από τη βελτιωμένη διαθεσιμότητα ενέργειας και τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Στον αντίποδα, η οικονομική δραστηριότητα στην Τουρκία αναμένεται να επιβραδυνθεί λόγω της αυστηρής νομισματικής πολιτικής.
Όσον αφορά την ευρύτερη «γειτονιά» μας, οι ροές από τα κονδύλια της ΕΕ και η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να στηρίξουν την ανάπτυξη στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, παρά τις ανησυχίες για τη μειωμένη εξωτερική ζήτηση λόγω των προβλημάτων της Γερμανίας.
Ποιοι κινδυνεύουν από τους δασμούς του Τραμπ
Ορισμένες χώρες της Ευρώπης πάντως αναμένεται να πληγούν από την επιβολή υψηλών δασμών που έχει εξαγγείλει ο Τραμπ. Σύμφωνα με τη UBS, περισσότερο κινδυνεύουν χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία, λόγω της ενσωμάτωσής τους στις ευρύτερες ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας.
Η Γεωπολιτική
Η εκλογή Τραμπ, τονίζει η ελβετική επενδυτική τράπεζα, επιφέρει επίσης σημαντικές γεωπολιτικές επιπτώσεις για την περιοχή CEEMEA, καθώς αναμένεται μείωση της οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, ενώ ενδέχεται να επιδιωχθεί διακανονισμός στη σύγκρουσή της με τη Ρωσία.
Από την άλλη, η Μέση Ανατολή παραμένει εκτεθειμένη σε κινδύνους κλιμάκωσης της πολεμικής σύγκρουσης καθώς ο Τραμπ φαίνεται να επιδιώκει την ενίσχυση της σχέσης Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας, ενώ ταυτόχρονα τάσσεται υπέρ μιας σκληρής πολιτικής απέναντι στο Ιράν.
Υπό το πρίσμα των παραπάνω, η UBS συστήνει στους επενδυτές να διατηρήσουν ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο και να επενδύσουν στο πετρέλαιο και τον χρυσό, ως μέσο αντιστάθμισης των γεωπολιτικών κινδύνων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!