Η Ευρώπη είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να υπερασπιστεί τις οικονομίες της εάν η Κίνα δεν προσφέρει δίκαιη πρόσβαση στις αγορές της, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν .
Πρόσθεσε ότι τα βαριά επιδοτούμενα κινεζικά προϊόντα όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και ο χάλυβας κατακλύζουν την ευρωπαϊκή αγορά και τόνισε ότι η παγκόσμια κοινότητα/ αγορές δεν μπορούν να απορροφήσουν την πλεονάζουσα παραγωγή της Κίνας.
H Φον ντερ Λάιεν προχώρησε σε δηλώσεις μετά από συνομιλίες στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος πραγματοποιεί κρατική επίσκεψη στη Γαλλία πριν μεταβεί στη Σερβία και την Ουγγαρία για να ολοκληρώσει το πενθήμερο ταξίδι του.
«Για να είναι δίκαιο το εμπόριο, η πρόσβαση στην αγορά του άλλου πρέπει επίσης να είναι αμοιβαία», είπε. «Συζητήσαμε πώς να σημειώσουμε πραγματική πρόοδο στην πρόσβαση στην αγορά. Παραμένω βέβαιη ότι μπορεί να επιτευχθεί περισσότερη πρόοδος. Ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε πλήρως τα μέσα εμπορικής μας άμυνας εάν αυτό είναι απαραίτητο» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν .
Ειδικότερα ανέφερε το παράδειγμα του Διεθνούς Μέσου Προμηθειών που δημιουργήθηκε το 2022 και το οποίο χρησιμοποιήθηκε τον περασμένο μήνα για να ξεκινήσει μια έρευνα σχετικά με την προμήθεια ιατροτεχνολογικών προϊόντων από την Κίνα. Οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν τελικά να περιορίσουν την πρόσβαση της Κίνας σε διαγωνισμούς εάν διαπιστώσουν έλλειψη αμοιβαιότητας.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχτεί πρακτικές που στρεβλώνουν την αγορά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποβιομηχάνιση», πρόσθεσε η Φον ντερ Λάιεν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται σκληρότερη στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, απηχώντας τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην πράσινη βιομηχανία που τροφοδοτείται από το κράτος. Η ρητορική μετατόπιση έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή με την ΕΕ να ξεκινά μια έρευνα για τις επιδοτήσεις για κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα το φθινόπωρο του 2023 που θα μπορούσε να δει νέους δασμούς να εισαχθούν έως τον Ιούλιο.
Η Κίνα από την πλευρά της αρνήθηκε ότι παράγει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και κατηγορεί την ΕΕ για προστατευτισμό.
Η Γαλλία υπήρξε βασικός υποστηρικτής αυτής της πιο σταθερής προσέγγισης. Σε μια ομιλία του τον περασμένο μήνα που παρουσίαζε το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης, ο Μακρόν κάλεσε επίσης την ΕΕ να κάνει περισσότερα για να επαναλάβει τις επιδοτήσεις στις ΗΠΑ και να εισαγάγει προτιμήσεις για την εγχώρια βιομηχανία της σε στρατηγικούς τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η πράσινη τεχνολογία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!