H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι τον επόμενο χρόνο θα μετακομίσει από τον ουρανοξύστη των 40 ορόφων στο κέντρο της Φρανκφούρτης, ο οποίος αποτελούσε και σύμβολο από την ίδρυσή της πριν από 25 χρόνια μαζί με το γλυπτό του ευρώ.
Στο τέλος του 2025 τελειώνει η μίσθωση του «πύργου του ευρώ» και τα 1.700 στελέχη του εποπτικού βραχίονά της θα μεταφερθούν στο κοντινό κτίριο Gallileo, το οποίο μίσθωσε.
Παράλληλα, άλλες υπηρεσίες της που στεγάζονται σε άλλο κτίριο στο «Ιαπωνικό Κέντρο» στη Φρανκφούρτη θα παραμείνουν σε αυτό καθώς το μίσθωμα ανανεώθηκε έως το τέλος του 2028.
«Αυτή η συγχώνευση θα μειώσει τη συνολική κατανάλωση ενέργειας της ΕΚΤ, ενισχύοντας τους στόχους της για ενεργειακή αποδοτικότητα και θα επιτρέψει μία πιο ευέλικτη διάρθρωση του κόστους», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της.
Τηλεργασία για το προσωπικό της ΕΚΤ
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, στη μετακόμιση της ΕΚΤ από τον πύργο έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι το προσωπικό της επιτρέπεται να εργάζεται εξ αποστάσεως για σχεδόν τη μισή εργάσιμη εβδομάδα, οπότε χρειάζεται λιγότερο χώρο.
Η ΕΚΤ χρησιμοποιεί και ένα άλλο κτίριο στα ανατολικά της Φρανκφούρτης για τη στέγαση υπηρεσιών της, ενώ από το 2028, όταν θα φύγει και από τον άλλο ουρανοξύστη στο ιαπωνικό κέντρο, θα χρησιμοποιεί δύο αντί τρία κτίρια.
Το κτίριο Gallileo, επίσης ένας ουρανοξύστης 38 ορόφων αλλά πιο μοντέρνος, ολοκληρώθηκε το 1977 και χρειάζεται ανακαίνιση.
Ο πύργος του ευρώ σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Richard Heil και αρχικά στέγαζε τράπεζα Bank für Gemeinwirtschaft μέχρι το 1995 που χρησιμοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ινστιτούτο, τον πρόδρομο της ΕΚΤ.
Διατηρείται το γλυπτό του ευρώ
Το ύψος 14 μέτρων γλυπτό του ευρώ στην πλατεία Willy Brandt, το οποίο έγινε τουριστική ατραξιόν αλλά και το μέρος συγκέντρωσης στις διαμαρτυρίες, δεν θα επηρεαστεί από τη μετακόμιση της ΕΚΤ.
Το γλυπτό από ατσάλι, το οποίο φωταγωγείται τα βράδια, είναι στην ιδιοκτησία της Πολιτιστικής Επιτροπής της Φρανκφούρτης, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που στηρίζει την ευρωπαϊκή ενοποίηση και τον ρόλο της πόλης ως χρηματοπιστωτικού κέντρου.
Αναζητά, ωστόσο, έναν νέο χορηγό που θα καλύπτει τα ετήσια έξοδα συντήρησης, ύψους 200.000 ευρώ μετά την κατάρρευση της περσινής συμφωνίας που είχε γίνει με μία εταιρεία.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Manfred Pohl, δήλωσε πέρυσι ότι το γλυπτό θα πρέπει ίσως να ξηλωθεί ή να βγει σε πλειστηριασμό, αν δεν βρισκόταν νέος χορηγός.
Με πληροφορίες από FT
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!