Οι τρεις μεγάλοι αμερικανικοί οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης - S&P Global, Moody's και Fitch - διατηρούν την κυριαρχία τους στην ευρωπαϊκή αγορά πιστοληπτικών αξιολογήσεων, παρά τις προσπάθειες της Ευρώπης να περιορίσει τον έλεγχό τους.
Σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής εποπτικής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών(ESMA), πάνω από το 90% των αξιολογήσεων που ζητούσαν κυβερνήσεις και επιχειρήσεις αφορούσε τους τρεις αυτούς οίκους.
Ο S&P και ο Moody's είδαν μία μικρή μείωση των μεριδίων τους στο 48,6% και 31,5% από 50,1% και 32,8%, αντίστοιχα, ενώ ο Fitch αύξησε ελαφρά το μερίδιό του σε 10,2% από 10%.
Παρά τις προσπάθειες των Βρυξελλών να ενθαρρύνουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ των οίκων αξιολόγησης μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, τα ποσοστά έχουν ελάχιστα αλλάξει την τελευταία δεκαετία.
Συνολικά 21 οίκοι αξιολόγησης στην Ευρώπη
Ο αριθμός των οίκων αξιολόγησης που είναι εγγεγραμμένοι στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, τον οποίο καλύπτουν τα στοιχεία της ESMA, έχει αρχίσει να αυξάνεται και πάλι, φθάνοντας τους 21, αλλά εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος από τους 25 που υπήρχαν το 2020.
Υπήρξε όμως μία πρόοδος στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της παρουσίας ευρωπαϊκών οίκων αξιολόγησης. Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι σύντομα θα προσθέσει τον γερμανικό οίκο Scope στους τέσσερις – τους τρεις παραπάνω και τον καναδικό DBRS - τις αξιολογήσεις των οποίων δέχεται στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής της.
Ο Scope έχει μερίδιο μικρότερο από το 2% στην ευρωπαϊκή αγορά και είναι αυτός που πρώτος έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στα ελληνικά ομόλογα στις αρχές Αυγούστου, για να ακολουθήσουν κατά σειρά ο DBRS, o S&P και ο Fitch.
Ο Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, την οποία είναι πάντως πιθανό να δώσει και αυτός τον Μάρτιο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!