Μετά την κήρυξη ουδετερότητας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες, Σάββατο, για τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς αμέσως μετά έγινε σαφής μία διπλωματική βούληση και πρωτοβουλία, που θέλει αναλάβει η Τουρκία.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφές με τα μέρη, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες αν μιλάει και με Ισραήλ και με Χαμάς. Πάντως, χθες το βράδυ ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέπτυξε μία έντονη τηλεφωνική διπλωματία. Είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, για να συζητήσουν φυσικά τις εξελίξεις. Πιο πριν είχε καλέσει όλους τους υπουργούς εξωτερικών των χωρών της Μέσης Ανατολής. Του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, της Παλαιστίνης και του Ιράν. Είναι προφανές ότι η Τουρκία προσπαθεί να ηγηθεί και να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο.
Δεν είναι σίγουρο ότι αυτή τη φορά θα της βγει, καθώς ούτε οι σχέσεις της με το Ισραήλ είναι τόσο ισχυρές ακόμη, ώστε να μπορέσει να επηρεάσει, ούτε και οι χώρες της Μέσης Ανατολής είναι σίγουρο ότι θέλουν ο Ερντογάν να αναλάβει αυτόν το ρόλο λόγω της αντιπαλότητας για την πρωτοκαθεδρία στον μουσουλμανικό κόσμο. Εξάλλου, η πλειοψηφία των αραβικών χωρών, έχει επίσης κρατήσει μία μετριοπάθεια και αποστάσεις από τη Χαμάς και αυτή τη στιγμή η Μέση Ανατολή, τουλάχιστον η πολιτική ηγεσία της είναι σε δύσκολη θέση, γιατί είχε αρχίσει διαδικασίες εξομάλυνσης με το Ισραήλ.
Ίσως να παίξουν κάποιο ρόλο πίεσης οι λαοί της Μέσης Ανατολής, που τάσσονται σαφώς υπέρ των Παλαιστινίων.
Ήδη χθες το βράδυ εδώ στην Τουρκία πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις υπέρ των Παλαιστινίων, παρά την ουδέτερη γραμμή του προέδρου τους.
Ανταπόκριση για το Έθνος από τη Τουρκία/ Μαρία Ζαχαράκη
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!