Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Τεχνητή νοημοσύνη: Ευρωπαϊκές εταιρείες αντιδρούν στις ρυθμίσεις που προωθεί η ΕΕ

τεχνητή νοημοσύνη
Πηγή: Eurokinissi

Δεκάδες μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η γερμανική Siemens και η γαλλική Airbus, αντιδρούν στις ρυθμίσεις που προωθεί η ΕΕ  για την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), σημειώνοντας ότι με αυτές θα κινδυνεύσει η ανταγωνιστικότητά τους χωρίς να αντιμετωπισθούν τα πιθανά προβλήματα.

Σε ανοικτή επιστολή, που υπογράφουν πάνω από 150 στελέχη τους, οι εταιρείες υπογραμμίζουν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι η ΑΙ προσφέρει «την ευκαιρία για επανένταξη στην τεχνολογική εμπροσθοφυλακή», αλλά οι πολύ αυστηρές ρυθμίσεις μπορεί να την ακυρώσουν.

Υπονόμευση της ανταγωνιστικότητας 

«Κατά την άποψή μας, το νομοσχέδιο θα υπονόμευε την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και την τεχνολογική κυριαρχία χωρίς να αντιμετωπίζει ουσιαστικά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και θα αντιμετωπίζουμε στο μέλλον», αναφέρει η επιστολή που στάλθηκε στην Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη.

Μετά από σχεδόν μία διετία διαφωνιών, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί συμφώνησαν πρόσφατα σε ένα πλαίσιο κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη που είναι το αυστηρότερο στον κόσμο, με το νομοσχέδιο για την ΑΙ να χρησιμεύει ως βάση για τη διαπραγμάτευση μεταξύ των κρατών και της Κομισιόν.

Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι πιθανοί κίνδυνοι από την ταχύτατα αναπτυσσόμενη τεχνολογία, με τις εκκλήσεις για ένα ρυθμιστικό πλαίσιο να κλιμακώνονται από τον Νοέμβριο, όταν η OpenAI λανσάρισε το ChatGPT, μία από τις πρώτες ευρύτερα διαθέσιμες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Ανησυχίες για τη δημιουργική ΑΙ

Οι εταιρείες που υπογράφουν την επιστολή ανέφεραν ότι οι ανησυχίες τους είναι ιδιαίτερα έντονες σχετικά με τη δημιουργική ΑΙ. Οι κανόνες που προωθούνται θα ρυθμίσουν έντονα τα βασικά μοντέλα, δηλαδή τα chatbots που στηρίζουν την τεχνολογία, «ανεξάρτητα από το πού χρησιμοποιοπούνται», πρόσθεσαν.

Οι εταιρείες που αναπτύσσουν και εφαρμόζουν τέτοια συστήματα θα αντιμετωπίζουν δυσανάλογο κόστος συμμόρφωσης και κινδύνους στο παθητικό, σημειώνεται στην επιστολή. Τέτοιου είδους περιορισμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην έξοδο εταιρειών από την ΕΕ, την απόσυρση επενδυτών από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη και τη δημιουργία ενός «σημαντικού κενού παραγωγικότητας» σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, αλλά η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει στο περιθώριο.

Γενικές αρχές αντί αναλυτικές ρυθμίσεις

Οι επιχειρήσεις συνιστούν στις ρυθμιστικές Αρχές στις Βρυξέλλες  να καταρτίσουν έναν νόμο που θα περιορίζεται σε γενικές αρχές με βάση μία προσέγγιση που θα βασίζεται στον κίνδυνο, αντί να εστιάζουν στη δημιουργική ΑΙ και στην εφαρμογή άκαμπτων κανόνων.

Ζητούν τη σύσταση ενός ρυθμιστικού σώματος που θα απαρτίζεται από ειδικούς του κλάδου για να παρακολουθεί την εφαρμογή του νόμου καθώς η τεχνολογία θα εξελίσσεται.

Τι απαντά ο υπεύθυνος για το νομοσχέδιο

Ο ευρωβουλευτής, Dragoș Tudorache, που ήταν επικεφαλής της ομάδας για τη σύνταξη του νομοσχεδίου υποστήριξε ότι πολλές επιχειρήσεις που αντιδρούν παρασύρθηκαν. «Είναι κρίμα ότι το επιθετικό λόμπι λίγων εγκλωβίζει άλλες σοβαρές εταιρείες», υπονομεύοντας το αδιαμφισβήτητο παγκόσμιο προβάδισμα της Ευρώπης αναφορικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο, δήλωσε απαντώντας στις επικρίσεις.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι μόνες συγκεκριμένες υποδείξεις των εταιρειών στην επιστολή αφορούν σε ό,τι έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπροστά του: «Μία διαδικασία υπό την καθοδήγηση του κλάδου για τον καθορισμό των κανόνων, τη διακυβέρνηση με τον κλάδο στο τραπέζι και ένα χαλαρό ρυθμιστικό καθεστώς για τη διαφάνεια. Τίποτε άλλο», είπε.

Με πληροφορίες από FT

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ