Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να δεσμευτούν σήμερα για τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από την Κίνα και να συζητήσουν πώς θα επιτύχουν μία ισορροπία μεταξύ του «de-risking» (αποφυγή κινδύνων) και της συνεννόησης σε τομείς, όπως αυτός της κλιματικής αλλαγής.
«Αυτό είναι το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου ευρώ», είπε ο Λετονός πρωθυπουργός, Κρσιγιάνις Κάρινς προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής χθες.
«Πρέπει να αποφύγουμε τους κινδύνους και αυτό σημαίνει να είμαστε σε θέση να κάνουμε πίσω σε κάποιο βαθμό, επειδή οι διαφαινόμενες ενισχυμένες σχέσεις Κίνας και Ρωσία είναι γεωπολιτικά ένα πιθανό πρόβλημα για όλους μας», σημείωσε.
Το σχέδιο συμπερασμάτων
Το σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής καλεί την Κίνα να πιέσει τη Ρωσία για να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και εκφράζει ανησυχία για τις αυξανόμενες εντάσεις στα στενά της Ταϊβάν, ενώ παράλληλα τονίζει το αμοιβαίο ενδιαφέρον για σταθερές σχέσεις στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα επιδιώξουν σήμερα να παρουσιάσουν ενιαίο μέτωπο, αλλά υπάρχουν ξεκάθαρες διαφορές μεταξύ χωρών, όπως της Γαλλίας και της Γερμανίας, που έχουν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στην Κίνα και της Λιθουανίας, στην οποία οι Κινέζοι έχουν επιβάλει κυρώσεις.
Τα συμπεράσματα, τα οποία δεν είναι ακόμη οριστικά, αναφέρουν ότι η ΕΕ θα περιορίσει σημαντικές εξαρτήσεις και σημεία που είναι ευάλωτη, όπως στις εφοδιαστικές αλυσίδες και θα αποφύγει τους κινδύνους και θα αναζητήσει εναλλακτικές πηγές όπου είναι αναγκαίο, αλλά δεν θα αποκόψει τις σχέσεις της.
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν προτίθεται να αποσυνδεθεί ή να γίνει εσωτρεφής», αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων. Η ΕΕ θεωρεί την Κίνα εταίρο, ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο, με ορισμένους αξιωματούχους της να δηλώνουν ότι πιο κεντρικός είναι ο ρόλος του ανταγωνιστή.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε τον Μάρτιο ότι οι πιο σκληρές θέσεις που παίρνει η Κίνα απαιτούν από την Ευρώπη την αποφυγή των κινδύνων οικονομικά και διπλωματικά.
Περιορισμοί στις εξαγωγές τεχνολογίας
Η Κομισιόν έχει καλέσει τις χώρες της ΕΕ να συμφωνήσουν σε ισχυρότερους ελέγχους στις εξαγωγές τεχνολογιών για στρατιωτική χρήση από «χώρες που προκαλούν ανησυχία», έχοντας ξεκάθαρα τον Κίνα κατά νου. Σχετικά μέτρα αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως το τέλος του έτους.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!