H προσπάθεια του Εμανουέλ Μακρόν να κατευνάσει την κοινή γνώμη, στη συνέντευξη που έδωσε χθες, στέλνοντας το μήνυμα πως η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι επώδυνη αλλά αναγκαία και θα ήθελε και ο ίδιος να την αποφύγει, αν μπορούσε, δεν φαίνεται να έκανε την παραμικρή διαφορά. Το νέο ραντεβού των διαδηλωτών σήμερα, στο πλαίσιο της ένατης(!) εθνικής απεργίας από τον Ιανουάριο, ήταν για μια ακόμη φορά άκρως εντυπωσιακό, δείχνοντας πως ούτε τα συνδικάτα ούτε ο κόσμος είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω.
Παρά το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση που ανεβάζει από τα 62 στα 64 χρόνια το όριο συνταξιοδότησης είναι πλέον νόμος του κράτους και μπορεί να μπλοκαριστεί μόνο από το συνταγματικό δικαστήριο, το γεγονός ότι η κυβέρνηση παρέκαμψε τη Βουλή, διότι δεν είχε την απαραίτητη πλειοψηφία στα έδρανα και επικύρωσε το νομοσχέδιο ενεργοποιώντας ειδικό άρθρο που χρησιμοποιεί τις ειδικές εξουσίες του προέδρου της δημοκρατίας, έδωσε νέα πνοή στους διαδηλωτές. Το επιχείρημα τους είναι ότι η μεταρρύθμιση δεν έχει νομιμοποιηθεί από τη λαϊκή βούληση και τους εκπρόσωπους της, ήτοι τη Βουλή, οπότε θα πρέπει να ακυρωθεί.
Να ακυρωθεί ο νόμος
«Μπορούμε ακόμη να το καταφέρουμε (να ακυρώσουμε το νομοσχέδιο). Οι διαδηλώσεις στους δρόμους το έχουν καταφέρει και στο παρελθόν και θα το πετύχουν και τώρα. Το σημερινό δεν έχει να κάνει πλέον μόνο με τις συντάξεις, οι αντιδράσεις αφορούν την οργή μας για μια κυβέρνηση που δεν ακούει την άποψη μας» τόνισαν μέλη του GCT, μιλώντας στο France 24.
Υπολογίζεται πως σε όλη τη χώρα διοργανώθηκαν πάνω από 200 διαδηλώσεις, κάποιες από τις οποίες πήραν βίαιο χαρακτήρα με επεισόδια και συγκρούσεις με την αστυνομία.
Στην κεντρική διαδήλωση στο Παρίσι, το συνδικάτο CGT υποστήριξε ότι συμμετείχαν πάνω από 800.000 άνθρωποι, ήτοι δηλαδή μεγαλύτερος αριθμός από τους περίπου 700 χιλιάδες που έδωσαν το «παρών» στην προηγούμενη απεργία, στις 7 Μαρτίου. Ωστόσο εντυπωσιακή ήταν η λαϊκή προσέλευση στις κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις, όπως την Ρουέν, τη Λυών, το Μονπελιέ, τη Νίκαια και τη Μασσαλία.
Σε αρκετές σημειώθηκαν και επεισόδια με την αστυνομία να απαντά με ρίψη δακρυγόνων. Μάλιστα, υπάρχουν φόβοι πως οι συγκρούσεις θα συνεχιστούν και μέσα στη νύχτα.
Οι αρχές είχαν αναπτύξει 12.000 επιπλέον αστυνομικούς στους δρόμους, 5.000 μόνο στο Παρίσι, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τα συνδικάτα, περίπου το 15,5% όσων αποφάσισαν να απεργήσουν σήμερα, εργάζονται στο Δημόσιο. Πρόκειται για πολύ υψηλό ποσοστό σε σύγκριση με τις προηγούμενες απεργίες. Ακόμη υψηλότερο ήταν το ποσοστό συμμετοχής των εργαζομένων στην κρατική εταιρεία ηλεκτροδότησης EDF (στο 25,3%, ενώ τεράστια ήταν τα προβλήματα στις συγκοινωνίες, στα τρένα, το μετρό, τα λεωφορεία, τα αεροδρόμια. Ειδικά στους σιδηροδρόμους η συμμετοχή στην απεργία ήταν σχεδόν συνολική.
Απογνωστική παραμένει και η εικόνα στους δρόμους του Παρισιού από τους όγκους των σκουπιδιών, καθώς οι εργαζόμενοι στον κλάδο αποκομιδής συνεχίζουν για μια ακόμη εβδομάδα την απεργία τους. Εκτιμάται πως ο όγκος των σκουπιδιών ξεπερνά τους 7.000 τόνους, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έδωσε εντολή να καθαριστούν κάποια σημεία για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Τεράστιος πονοκέφαλος αποτελεί πλέον για την κυβέρνηση και η συνεχιζόμενη απεργία στα διυλιστήρια, για δεύτερη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον σοβαρό πρόβλημα ανεφοδιασμού των πρατηρίων αλλά και των αεροδρομίων. Συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν και οι εργαζόμενοι στον τερματικό σταθμό LNG στη Δουνκέρκη.
Στα μεγάλα αεροδρόμια, ο συνδυασμός των κινητοποιήσεων και της έλλειψης καυσίμων θα συνεχίσει να προκαλεί προβλήματα στις πτήσεις και τις επόμενες ημέρες, τουλάχιστον μέχρι και το Σαββατοκύριακο, όπως δήλωσαν οι αρχές. Ήδη περίπου το 30% των πτήσεων από το Ορλύ του Παρισιού, έως και το Σάββατο, έχουν ακυρωθεί, όπως και μεγάλος αριθμός πτήσεων από τα αεροδρόμια της Μασσαλίας, του Μπορντό και της Λυών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!