Σε επίδειξη δύναμης καλούν τους εργαζομένους τα γαλλικά συνδικάτα, στο πλαίσιο της νέας πανεθνικής απεργίας που θα λάβει χώρα αύριο, Τετάρτη.
Ουσιαστικά η αυριανή απεργία θα αποτελέσει την κλιμάκωση ενός οκταήμερου σερί διαφορετικών κινητοποιήσεων από δεκάδες κλάδους που έχουν δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την κυβέρνηση, με στόχο την κρίσιμη ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που θα λάβει χώρα την Πέμπτη.
Έχει προηγηθεί, άλλωστε, ένα «καυτό» δίμηνο κατά το οποίο η κοινωνία και τα συνδικάτα βρίσκονται σε αναβρασμό με αφορμή την επίμαχη μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού, που ανεβάζει κατά δύο χρόνια το όριο ηλικίας, από τα 62 στα 64 χρόνια.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται ανένδοτη, όμως το ίδιο ισχύει και για τα συνδικάτα. Μάλιστα, η κοινή γνώμη δεν φαίνεται να έχει κουραστεί. Νέα δημοσκόπηση του Ifop έδειξε ότι το 70% της κοινής γνώμης αντιδρά στις αλλαγές, ενώ το 56% θεωρεί ότι οι απεργίες και οι διαδηλώσεις είναι δικαιολογημένες.
Η τελική διαδικασία
Η άνω βουλή της χώρας, η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο το Σάββατο, με αποτέλεσμα να το στείλει πλέον και πάλι πίσω στην Εθνοσυνέλευση, όπου οι κομματικές ισορροπίες είναι πιο δύσκολες. Μάλιστα κοινοβουλευτική επιτροπή θα συζητήσει και πάλι το κείμενο, σε κλειστή συνεδρίαση, αύριο, Τετάρτη.
Αν η επιτροπή συμφωνήσει στις νέες τροποποιήσεις, το νομοσχέδιο θα πάει στη Γερουσία για τελική επικύρωση το πρωί της Παρασκευής, με στόχο να καταλήξει για την τελική έγκριση στην Εθνοσυνέλευση το ίδιο απόγευμα.
Η όλη διαδικασία θα είναι δύσκολη και οι πολιτικές ισορροπίες σε αμφότερα τα σώματα ιδιαίτερα λεπτές, εν μέσω της λαϊκής πίεσης, με αποτέλεσμα η αγωνία στο Ελιζέ να βρίσκεται στο… «κόκκινο». Άλλωστε, για τον ίδιο τον Εμανουέλ Μακρόν είναι θέμα αξιοπιστίας, καθώς έχει ρίξει όλο το πολιτικό του βάρος πίσω από την μεταρρύθμιση, την οποία σχεδίαζε ήδη από την πρώτη του θητεία θεωρώντας πως είναι ζωτικής σημασίας για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των Ταμείων.
Είναι εύλογο δε, πως για πολιτικούς λόγους επιθυμεί το νομοσχέδιο να επικυρωθεί από την κοινοβουλευτική εξουσία, χωρίς να χρειαστεί να ενεργοποιήσει τις ειδικές εξουσίες που διαθέτει, μέσω προεδρικού διατάγματος, κάτι που θα έριχνε βαριά σκιά πάνω από την επίμαχη μεταρρύθμιση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!