Λίγες ημέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι Γερμανοί πολίτες διακατέχονται από φόβο για τις ενδεχόμενες νέες διαστάσεις που θα μπορούσε να πάρει.
Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων Forsa για λογαριασμό του RTL και του ntv ένα 72,7% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι φοβάται πως οι πολεμικές συγκρούσεις δεν θα περιοριστούν μόνο στην ουκρανική επικράτεια, αλλά προφανώς θα πλήξουν κι άλλες χώρες, ενώ ένα 34% δηλώνει ότι φοβάται πιο συγκεκριμένα ότι η Ρωσία θα εισβάλει και στη Γερμανία.
Ο φόβος επέκτασης του πολέμου συνδέεται και με τις οικονομικές επιπτώσεις, για παράδειγμα ένα 62% πιστεύει ότι θα χειροτερέψει η κατάσταση στη Γερμανία γενικά, ενώ ένα 40% ότι θα έχει επιπτώσεις στο ίδιο του το οικογενειακό εισόδημα.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ο πόλεμος απασχολεί τους Γερμανούς τόσο πολύ όσο κανένα άλλο θέμα της καθημερινότητάς τους. Στην ερώτηση ποια τρία θέματα είναι καθοριστικά για τη ζωή του, ένα 68% των Γερμανών αναφέρει στην πρώτη θέση τον ουκρανικό πόλεμο, και με μεγάλη διαφορά την προμήθεια ενέργειας, το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος.
Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης αφορά στη διστακτικότητα του Γερμανού καγκελάριου να παραδώσει στην Ουκρανία Leopard γερμανικής κατασκευής.Επί εβδομάδες ο Όλαφ Σολτς γίνονταν αποδέκτης επικριτικών σχολίων, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, για την καθυστέρηση στην απόφαση να δώσει το πράσινο φως για προμήθεια γερμανικών Leopard στην Ουκρανία.
Στήριξη στον Σολτς
Στη δημοσκόπηση μια ενισχυμένη πλειονότητα των Γερμανών συμφωνεί. Στο σχετικό ερώτημα ένα 73% των ερωτηθέντων στηρίζει τον καγκελάριο και δηλώνει ότι ήταν ορθό που ο Σολτς πήρε την απόφαση έπειτα από συντονισμό με τους νατοϊκούς εταίρους, την αντίθεσή του δήλωσε μόνο ένα 20%. Στο θέμα παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών, πλοίων ή υποβρυχίων τέλος που συζητείται πλέον ευρέως η εικόνα είναι διαφορετική. Οι ερωτώμενοι σε ποσοστό 70% εξέφρασαν την αντίθεσή τους και μόνο ένα 19% δήλωσε υπέρ. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι όταν πριν μια εβδομάδα η κυβέρνηση Σολτς έδωσε το πράσινο φως για τα Leopard σε μια αντίστοιχη σφυγμομέτρηση του ίδιου Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων ένα ποσοστό του 53% θεώρησε τη διαδικασία σωστή, ενώ το 39% λάθος.
Για τις ανάγκες της νυν έρευνας η Forsa πήρε συνεντεύξεις από 1002 άτομα από την περασμένη Παρασκευή έως τη Δευτέρα για λογαριασμό του RTL και του ntv. Οι ερωτήσεις για τα κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας τέθηκαν σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 2503 ατόμων.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Ειρήνη Αναστασοπούλου/dpa/afp
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!