Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 500 εκατ. ευρώ προς την Ουκρανία ενέκρινε η ΕΕ, αν και «αγκάθι» παραμένει το ζήτημα της επίμονης άρνησης του Βερολίνου να ενδώσει στις πιέσεις για την προσφορά γερμανικών τανκ τύπου Leopard.
Τα κονδύλια αυτά συνιστούν ουσιαστικά το πέμπτο πακέτο βοήθειας της ΕΕ προς το Κίεβο.
Η συμφωνία στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών επετεύχθη, καθώς η Ουγγαρία έκανε πίσω στις ενστάσεις που είχε διατυπώσει με τον Ούγγρο υπουργό να διευκρινίζει πως η χώρα του δεν θα μπλοκάρει την απόφαση. Βέβαια, με δεδομένο πως η Βουδαπέστη δεν κάνει βήματα πίσω χωρίς ανταλλάγματα, απομένει να φανεί τι ακριβώς κέρδισε…
Ρήξη για τα άρματα μάχης
Πάντως, βαριά σκιά εξακολουθεί να προκαλεί η ρήξη που έχει δημιουργηθεί στη δυτική, φιλοουκρανική συμμαχία, η επίμονη άρνηση της Γερμανίας να αποστείλει τανκ στην Ουκρανία, παρά και τις εσωτερικές αντιδράσεις που υπάρχουν στη χώρα.
«Στους Γερμανούς δεν αρέσει ότι πιέζονται, προειδοποιούν δε, πως μια τέτοια στάση δεν είναι παραγωγική» σχολίασε διπλωμάτης, μιλώντας στο Reuters.
Η Πολωνία σήμερα επανέλαβε την πρόθεση της να εγκρίνει την αποστολή τανκ τύπου Leopard προς το Κίεβο, με ή δίχως τη συμφωνία του Βερολίνου, όπως φαίνεται πως θα κάνουν και άλλες χώρες.
Μάλιστα, σε δηλώσεις του νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι υποστήριξε πως η χώρα του είναι έτοιμη να προχωρήσει στη δημιουργία μιας νέας «μικρής συμμαχίας» κρατών που θα κινηθούν από κοινού προς την κατεύθυνση της αποστολής αρμάτων μάχης προς την Ουκρανία, ακόμη κι αν το Βερολίνο δεν δώσει την έγκριση του.
Στη σύνοδο του Ράμσταϊν, που έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή, ανάμεσα στους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας δεν επήλθε ομόφωνη συμφωνία για το θέμα, όμως φαίνεται πως κυριάρχησε η άποψη πως η κάθε χώρα θα μπορεί να αποφασίσει μόνη της τι θα κάνει κι αν θα προσφέρει άρματα μάχης στο Κίεβο.
Διαφωνίες και για τις νέες κυρώσεις
Διαφωνίες στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας εκφράζονται, πάντως, και για το ζήτημα του επόμενου πακέτου των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Οι Βρυξέλλες έχουν ξεκινήσει την επεξεργασία του περιεχομένου του 10ου γύρου των κυρώσεων, που λέγεται ότι θα περιλαμβάνει και τον κλάδο πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας. Όμως, η Ουγγαρία ήδη σήμερα επανέλαβε ότι οι κυρώσεις διευκολύνουν την παράταση του πολέμου και λειτουργούν ενάντια στα συμφέροντα της ίδιας της ΕΕ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!