Μετά την Ιταλία και η Ισπανία αποφάσισε να επιβάλει την υποχρέωση διενέργειας τεστ για τον κορονοϊό στους ταξιδιώτες από την Κίνα, όπου έχει εκτιναχθεί ο αριθμός των κρουσμάτων.
Εκτός από το τεστ, οι ταξιδιώτες θα πρέπει επίσης να έχουν επικαιροποιημένα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού, δήλωσε η υπουργός Υγείας της Ισπανίας, Καρολίνα Ντάριας, σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη.
Η Ισπανία ανησυχεί κυρίως για την ενδεχόμενη εμφάνιση νέων μεταλλάξεων της Covid στην Κίνα, δήλωσε η Ντάριας.
Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) χαρακτήρισε χθες αδικαιολόγητους τους ελέγχους και τους περιορισμούς σε ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα.
Το ECDC αιτιολόγησε τη θέση του, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι έχουν υψηλά επίπεδα προστασίας από την Covid-19 και τα συστήματα υγείας της Ευρώπης είναι εξοπλισμένα για να αντιμετωπίσουν το σημερινό κύμα κρουσμάτων. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση που έστειλε με e-mail, όπως μετέδωσε το Bloomberg.
Πέραν τούτου, σημειώνει το Κέντρο, οι παραλλαγές του ιού που κυκλοφορούν στην Κίνα υπάρχουν στην Ευρώπη και η προοπτική εισαγόμενων κρουσμάτων είναι χαμηλή σε σύγκριση με τη μετάδοση της Covid που σημειώνεται ήδη στην ΕΕ.
Το ECDC σημείωσε ότι αν και ταξιδιωτικά μέτρα μπορεί να δικαιολογούνται κατά καιρούς – ιδιαίτερα στην έναρξη μίας πανδημίας ή μίας μεγάλης έξαρσης – αυτοί οι περιορισμοί μπορεί να έχουν μη επιδιωκόμενες αρνητικές παρενέργειες με το πέρασμα του χρόνου.
Οι αξιωματούχοι του παρακολουθούν στενά την κατάσταση στην Κίνα και σε τακτική επαφή με τους αξιωματούχους Υγείας της ασιατικής χώρας,
Κατάργηση των περιορισμών από την Κίνα
Η κατάργηση από την Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό οδήγησε σε έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα και στην ανησυχία σε άλλες χώρες για το ενδεχόμενο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων του που θα δημιουργούσαν ξανά σοβαρό πρόβλημα.
Οι ΗΠΑ και η Ιταλία ακολούθησαν προχθές την Ιαπωνία, τη Μαλαισία και την Ταϊβάν, απαιτώντας τη διενέργεια τεστ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.
Μάλιστα η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, ζήτησε από τις άλλες χώρες της ΕΕ να λάβουν αντίστοιχα μέτρα, χωρίς να υπάρχει έως τώρα κάποια ανταπόκριση στο αίτημα αυτό.
Σε εγρήγορση η Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφύγει έως τώρα να ακολουθήσει τον δρόμο της Ιταλίας. Οπως και το ECDC, σημείωσε ότι η μετάλλαξη Ομικρον είναι ήδη παρούσα στην Ευρώπη και δεν «έχει αυξηθεί σημαντικά».
«Ωστόσο», προσθέτει η Κομισιόν, «παραμένουμε σε εγρήγορση και θα είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε έκτακτα μέτρα, αν χρειαστεί».
Οι δηλώσεις της Μελόνι
Η δήλωση του ECDC έγινε μετά την ανακοίνωση της Ιταλίας ότι οι μισοί από τους επιβάτες των δύο τελευταίων πτήσεων προς τη χώρα από την Κίνα βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και ότι θα επιβάλει την υποχρέωση τεστ σε όλους τους ταξιδιώτες από την Κίνα.
Η Μελόνι τόνισε, ωστόσο, ότι τα μισά από τα δείγματα που ελήφθησαν στο Μιλάνο δεν δείχνουν να υπάρχει νέο στέλεχος του κορονοϊου, αλλά μόνο της Ομικρον.
«Αυτό είναι πολύ καθησυχαστικό. Η κατάσταση στην Ιταλία είναι υπό έλεγχο και δεν υπάρχουν άμεσες ανησυχίες», είπε η Μελόνι σε συνέντευξη Τύπου.
Δεν ζητούν τεστ Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία
Στο Βερολίνο, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι δεν έχει ενδείξεις για ύπαρξη κάποιας ανησυχητικής μετάλλαξης που να έχει εμφανισθεί στην Κίνα συγκριτικά με αυτές που ήδη υπάρχουν στη Γερμανία.
Η Βρετανία δεν σχεδιάζει να επαναφέρει τα τεστ για την COVID-19 για αυτούς που έρχονται στη χώρα, δήλωσε χθες εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, σε αντίθεση με ολοένα και περισσότερες χώρες που καθιστούν υποχρεωτικά τα τεστ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.
«Δεν υπάρχουν σχέδια για την εκ νέου εισαγωγή των τεστ για την COVID-19 ή νέων υποχρεώσεων για όσους έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε σχετικά με δημοσίευμα της Telegraph, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση θα εξετάσει περιορισμούς για τις αφίξεις από την Κίνα-
«Δεν υπάρχει λόγος επαναφοράς των ελέγχων στα σύνορα», ανακοίνωσε χθες και το Παρίσι.
Η Γαλλία δεν χρειάζεται να επιβάλει συνοριακούς ελέγχους ως αντίδραση στην αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 στην Κίνα, ανακοίνωσε παράλληλα η επικεφαλής της επιτροπής της Γαλλίας για την αποτίμηση των κινδύνων για την υγεία.
«Από επιστημονικής άποψης, δεν υπάρχει λόγος επαναφοράς των ελέγχων στα σύνορα (...), ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε μέρα», δήλωσε η Μπριζίτ Οτράν στον French Radio Classique.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!