Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν κρίθηκε ένοχη από το δικαστήριο για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μαζί με άλλους 8 ευρωβουλευτές του Εθνικού Συναγερμού. Το δικαστήριο αποφάσισε στο πλαίσιο της ποινής της και την στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι, αποκλείοντάς την από την κούρσα για την προεδρία της Γαλλίας.
Η Λεπέν, το κόμμα της και 24 στελέχη του RN κατηγορούνται ότι καταχράστηκαν πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ από κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προορίζονταν για βοηθούς ευρωβουλευτών, χρησιμοποιώντας τα για πληρωμές συνεργατών της στη Γαλλία.
Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι τα χρήματα αξιοποιήθηκαν νόμιμα, αλλά οι κατήγοροι θεωρούν ότι η ερμηνεία των καθηκόντων των κοινοβουλευτικών βοηθών είναι υπερβολικά ευρεία. Οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει άμεση πενταετή απαγόρευση της Λεπέν από δημόσια αξιώματα, ανεξάρτητα από ενδεχόμενη έφεση.
Η Μαρίν Λεπέν, που εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να έχει σημαντικό προβάδισμα για την ηγεσία της Γαλλίας, κατηγόρησε τους εισαγγελείς ότι επιδιώκουν τον «πολιτικό της θάνατο», καθώς εμφανίζεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις για την προεδρία της Γαλλίας. Το κόμμα της χαρακτηρίζει τη δίκη «πολιτικό κυνήγι μαγισσών», ενώ η απομάκρυνσή της από την εκλογική κούρσα αναζωπυρώνει τη συζήτηση για τον ρόλο των δικαστών στην πολιτική ζωή.
Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, ο «εξοστρακισμός» της Μαρίν Λεπέν αναμφίβολα αλλάζει το τοπίο. Ο «υπαρχηγός» της και πρόεδρος του κόμματος Ζορντάν Μπαρντελά αναμένεται να την αντικαταστήσει, ωστόσο – και παρότι είναι ιδιαίτερα δημοφιλής – πολλοί εκτιμούν πως δεν έχει την ίδια απήχηση. Από την άλλη ένας αποκλεισμός της Λεπέν θα μπορούσε να συσπειρώσει τη γαλλική ακροδεξιά και η καταδίκη τελικά να αποδειχθεί ως δύναμη ώθησης προς την εξουσία.
Στήριξη από Κρεμλίνο, Όρμπαν και Σαλβίνι
Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις στήριξης της επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν από το Κρεμλίνο, τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι.
«Είμαι Μαρίν!» έγραψε ο εθνικιστής Όρμπαν με ανάρτηση στο Χ, εκφράζοντας τη στήριξή του έτσι στην Λε Πεν.
Ο Mατέο Σαλβίνι έκανε λόγο για «κήρυξη πολέμου» των Βρυξελλών σχετικά με, όπως είπε, την πηγή της καταδίκης της Λε Πεν. «Όσοι φοβούνται την κρίση των ψηφοφόρων συχνά καθησυχάζονται από την κρίση των δικαστηρίων. Στο Παρίσι, καταδίκασαν την Μαρίν Λε Πεν και θα ήθελαν να την αποκλείσουν από τον πολιτικό βίο. Ένα άσχημο σενάριο που βλέπουμε και σε άλλες χώρες όπως η Ρουμανία», είπε ο ηγέτης της ιταλικής ακροδεξιάς, της Λέγκας.
«Όντως, όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ακολουθούν το μονοπάτι της παραβίασης δημοκρατικών κανόνων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση για την καταδίκη της επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς.
«Δεν θέλουμε να αναμειχθούμε σε εσωτερικές υποθέσεις της Γαλλίας, δεν το έχουμε κάνει ποτέ», είπε ο Πεσκόφ, παρά τους ισχυρισμούς του Παρισιού για πολλαπλές ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης κατά της Γαλλίας.
Στο πλευρό της Λεπέν και η Λατινοπούλου
Τη συμπαράστασή της στη Μαρίν Λεπέν έδειξε με ανάρτησή της στα social media η Αφροδίτη Λατινοπούλου μετά τη δικαστική απόφαση που την αποκλείει από την κούρσα για την προεδρία της Γαλλίας. Λίγη ώρα αφού έγινε γνωστό ότι η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς κρίθηκε ένοχη για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μαζί με άλλους 8 ευρωβουλευτές της Εθνικής Συσπείρωσης, αλλά και άλλα 12 άτομα, η επικεφαλής της Φωνής Λογικής «ανέβασε» μήνυμα, γραμμένο τόσο στα ελληνικά, όσο και στα γαλλικά, με το οποίο τονίζει ότι στέκεται στο πλευρό της.
«Σήμερα στεκόμαστε όλοι στο πλευρό της Μαρίν. Όποιος αμφισβητεί την κυριαρχία των ελίτ, όποιος είναι στο πλάι του λαού του, όποιος θέλει ισχυρή τη χώρα του, στοχοποιείται. Από τον Τραμπ και τον Σαλβίνι, μέχρι σήμερα τη Λεπέν. Η εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης για πολιτικές σκοπιμότητες υπονομεύει την ίδια δημοκρατία. Συνεχίζουμε τον αγώνα για πατρίδα, ταυτότητα και κοινή λογική μέχρι τελικής δικαίωσης», αναφέρει η Αφροδίτη Λατινοπούλου.
Υπενθυμίζεται ότι κόμμα της Λε Πεν, ο Εθνικός Συναγερμός (RN), πήρε δάνειο από ρωσική τράπεζα το 2014, εγείροντας υποψίες για επιθυμία του Κρεμλίνου να υποστηρίξει το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα. Η Λε Πεν για χρόνια επικρίνει τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
Τον Ιούνιο του 2023, έκθεση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης κατήγγειλε τη «μακροχρόνια και σταθερή» σύνδεση του RN με τη Ρωσία και τις «συχνές επαφές» μεταξύ βουλευτών του RN και Ρώσων αξιωματούχων. Η Λε Πεν τότε καταδίκασε την έκθεση ως «ανέντιμη» και «πολιτικοποιημένη».
Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς έγινε δεκτή από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στις 24 Μαρτίου 2017 στο Κρεμλίνο, λίγες εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017, εκλογές που η Λε Πεν έχασε από τον Εμανουέλ Μακρόν.
Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής κατά της Ουκρανίας το 2022, η ηγέτις της γαλλικής ακροδεξιάς έχει λάβει ωστόσο αποστάσεις από την Μόσχα.