Νέα
  • ΓΔ: 1618.16 +0.04%
  • Τζίρος: 146,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη σπεύδει να διαμορφώσει σχέδιο άμυνας μετά την επίθεση Τραμπ στον Ζελένσκι

Macron, Starmer

Σοκ προκάλεσαν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι σκαιές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, κατά του Ουκρανού ομολόγου του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Ευρωπαϊκές χώρες έσπευσαν να διαβεβαιώσουν τον Ζελένσκι ότι τον στηρίζουν, ενώ παράλληλα επιχειρούν να συζητήσουν με την Ουάσιγκτον για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία. 

Ο Τραμπ ενστερνίστηκε πλήρως το αφήγημα του Κρεμλίνου, χαρακτηρίζοντας τον Ζελένσκι «δικτάτορα», επειδή δεν έκανε εκλογές με τη χώρα σε πόλεμο και τον στρατιωτικό νόμο σε ισχύ. Ακόμη πιο ωμή ήταν η αναφορά σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Ουκρανός ηγέτης είναι «καλύτερα να κινηθεί γρήγορα» για να καταλήξει σε συμφωνία με τη Ρωσία, «αλλιώς θα μείνει χωρίς χώρα».

Νέα πολιτική ασφάλειας

Η προοπτική τερματισμού της τεράστιας στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, ιδίως καθώς ξεκινούν διαπραγματεύσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή της Ευρώπης ή του Κιέβου, έχει επιβάλει τον επανακαθορισμό της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός  Κίρ Στάρμερ θα μεταβούν και οι δύο στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν σχετικά με την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή άμυνα.

«Ο πρόεδρος Τραμπ είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος, έχει τον δικό του μοναδικό τρόπο να εκφράζεται», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην Francine Lacqua του Bloomberg σήμερα.

«Δεν μπορεί να υπάρξει λύση για την Ουκρανία χωρίς την εμπλοκή των Ουκρανών και φυσικά δεν μπορεί να υπάρξει ρύθμιση για την ασφάλεια της Ευρώπης χωρίς την εμπλοκή και των Ευρωπαίων», πρόσθεσε.

Ακόμη και το Κρεμλίνο αιφνιδιάστηκε από τον σκληρό τόνο των σχολίων του Τραμπ, τον οποίο δεν είχε υιοθετήσει ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Η κριτική κατά του Ζελένσκι ξεπέρασε κάθε προσδοκία της Μόσχας ότι η άποψη των ΗΠΑ για τον πόλεμο θα μπορούσε να μετατραπεί προς όφελος της Ρωσίας, σύμφωνα με πηγή με γνώση της κατάστασης. 

Αν και οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν κατανοούν πλήρως τη διαπραγματευτική στρατηγική του Τραμπ και είναι επιφυλακτικοί για πιθανές παγίδες και απροσδόκητες ανατροπές, θέλουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και να αποσπάσουν το μέγιστο δυνατό κέρδος για τη Ρωσία σε οποιαδήποτε συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης, δήλωσε η ίδια πηγή. 

Αμεση αντίδραση Ευρωπαίων ηγετών

Τα σχόλια του Τραμπ προκάλεσαν άμεση και έντονη αντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι «απλά λάθος και επικίνδυνο» να αρνείται κανείς τη νομιμοποίηση του Ζελένσκι. «Η Ουκρανία υπερασπίζεται τον εαυτό της απέναντι σε έναν ανελέητο ρωσικό επιθετικό πόλεμο εδώ και σχεδόν τρία χρόνια», πρόσθεσε.

Ο συντηρητικός αντίπαλος του Σολτς στις εκλογές της Κυριακής στη Γερμανία, Φρίντριχ Μερτς, υποστήριξε επίσης τον Ουκρανό πρόεδρο, προσθέτοντας ότι «ενώ ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται στην εξουσία με εικονικές εκλογές, εμείς στεκόμαστε στο πλευρό της δημοκρατίας».

«Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας», έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ. «Μόνο με αυτή την ξεκάθαρη θέση μπορεί να τελειώσει αυτός ο τρομερός πόλεμος». 

Σχέδιο Γαλλίας και Βρετανίας

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να συμφωνήσουν σε μια στρατηγική για να εξασφαλίσουν μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, μετά τις διμερείς διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία στη Σαουδική Αραβία την Τρίτη. Αλλά μέχρι στιγμής, δεν έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στις συνομιλίες και δεν έχουν ακόμη αποφασίσει ποιος θα μιλήσει εκ μέρους όλων τους.

«Βρισκόμαστε σε μια σχετικά ευαίσθητη κατάσταση όσον αφορά αυτές τις συζητήσεις και φυσικά πρέπει και η Ευρώπη να εμφανιστεί με ενιαία φωνή», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Πρέπει επίσης να κάνουμε αυτό που αναμένεται από εμάς προκειμένου να δεσμευτούμε για τη δική μας ασφάλεια και όχι μόνο για την ασφάλεια της Ουκρανίας».

Η Βρετανία και η Γαλλία έχουν αρχίσει να καταρτίζουν σχέδια για μια «δύναμη διασφάλισης» υπό ευρωπαϊκή ηγεσία για την Ουκρανία, για να εξασφαλίσουν ότι η Ρωσία δεν θα επιτεθεί ξανά στη χώρα μετά από μια ειρηνευτική συμφωνία, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg. 

Το σχέδιο εξαρτάται από το αν θα συμφωνήσει ο Τραμπ να παράσχει στη δύναμη αυτή αμερικανική προστασία, συμπεριλαμβανομένων αμερικανικών αεροσκαφών και πληροφοριών.

Το σχέδιο, οι λεπτομέρειες του οποίου εξακολουθούν να συζητούνται, θα απαιτούσε πιθανότατα λιγότερους από 30.000 Ευρωπαίους στρατιώτες να αναπτυχθούν στις μεγάλες πόλεις, τα λιμάνια και τις κρίσιμες εθνικές υποδομές της Ουκρανίας. Ο Στάρμερ θα προσπαθήσει να πείσει τον Τραμπ να συμφωνήσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ουάσινγκτον.

Αλλά δεν είναι σαφές πόσα μπορούν να επιτευχθούν χωρίς την αμερικανική υποστήριξη. Οι ΗΠΑ έχουν αποκλείσει τη διάθεση στρατευμάτων στην Ουκρανία, υποδεικνύοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια στην ήπειρο. Είπαν επίσης ότι οι Ευρωπαίοι ειρηνευτές δεν θα καλύπτονται από τις συμφωνίες συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ