Αρκετοί ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν ότι η απόφαση να μην εκπροσωπηθεί η πλειοψηφία των κρατών μελών στην εσπευσμένα συγκληθείσα σύνοδο κορυφής στο Παρίσι ενέχει τον κίνδυνο να στείλει λάθος μήνυμα για την ενότητά της.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε επτά χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, να συζητήσουν για τις αμυντικές δαπάνες σήμερα μετά την απότομη αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.
Πρόεδρος της Σλοβενίας: Λάθος μήνυμα
Η πρόεδρος της Σλοβενίας, Νατάσα Πιρτς Μουσάρ, δήλωσε ότι η σημερινή σύνοδος στέλνει το «λάθος μήνυμα», διότι υποδηλώνει ότι η συναίνεση της ΕΕ για την Ουκρανία και άλλα ζητήματα μπορεί να καταρρέει.
«Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στάθηκαν πάντα και εξακολουθούν να στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας, η Ευρώπη έχει γίνει ευάλωτη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της. «Η νέα αμερικανική κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό, διαφορετικά δεν θα είχε ανακοινώσει με τόση τόλμη ότι θα εγκαθιδρύσει την ειρήνη στην Ουκρανία χωρίς τη βοήθεια των ευρωπαϊκών χωρών».
Η συνάντηση κορυφής προέκυψε πολύ γρήγορα, μετά τις ανησυχητικές βολές τις τελευταίες ημέρες από αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς και του υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ.
Η ομάδα του Τραμπ δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει πολύ περισσότερο τις δαπάνες για την άμυνα, ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα συμμετάσχουν σε εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, αφήνοντας ακόμη να εννοηθεί ότι η Ευρώπη μπορεί να μην είναι σε θέση να υπολογίζει μακροπρόθεσμα στην αμυντική ομπρέλα των ΗΠΑ.
Η ΕΕ μιλάει εδώ και αρκετούς μήνες για την ανάγκη να ενισχύσει τις αμυντικές της δαπάνες, αλλά τώρα οι συζητήσεις αυτές αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα μετά την πίεση του Τραμπ για μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στην οποία ενδέχεται να μη συμμετέχει η Ευρώπη.
Η μίνι σύνοδος κορυφής στο Παρίσι αποσκοπεί στην εξεύρεση κάποιας συναίνεσης μεταξύ των μεγάλων χωρών της ΕΕ, αλλά τίποτα δεν αναμένεται να αποφασιστεί πριν από τις γερμανικές εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου.
Ουγγαρία: Πιο ελπιδοφόρα η πολιτική του Τραμπ
Η Ουγγαρία, που ήταν η πιο επιφυλακτική για τη χορήγηση βοήθειας στην Ουκρανία, θεωρεί τη σύνοδο του Παρισιού ως μια συνάντηση «απογοητευμένων» και «φιλοπόλεμων» ηγετών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Πίτερ Σίγιαρτο, σε δήλωσή του κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αστάνα, προσθέτοντας ότι η Βουδαπέστη θεωρεί πιο ελπιδοφόρα την πολιτική του Τραμπ να προσεγγίσει άμεσα τον Πούτιν.
Τα ανοίγματα των ΗΠΑ προς τη Ρωσία δικαιώνουν τη μακρόχρονη πολιτική της Ουγγαρίας να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την κυβέρνηση στη Μόσχα, πρόσθεσε.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, αναμένεται να παραστούν στη συνάντηση στο Παρίσι, μαζί με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε. «Αυτή είναι η αρχή μιας διαδικασίας, η οποία θα συνεχιστεί με τη συμμετοχή όλων των εταίρων που έχουν δεσμευτεί για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη», έγραψε ο Κόστα σε ανάρτησή του στο X.
Λουξεμβούργο: Καλύτερα να συναντηθούν οι 27
Άλλες μικρές χώρες που δεν συμπεριλήφθηκαν δήλωσαν ότι κατανοούν το σκεπτικό για τις προσκλήσεις του Μακρόν, αλλά θα προτιμούσαν μία ευρύτερη σύνοδο,
«Δεν με πειράζει να συναντηθούν κάποιες χώρες αν συζητήσουν στρατιωτικά θέματα υπό το πρίσμα της στρατιωτικής τους προσφοράς και του τι έχουν κάνει μέχρι στιγμής στην Ουκρανία, αλλά είναι πολύ καλύτερο να συναντηθούμε ως 27», δήλωσε την Κυριακή ο Λικ Φρίντεν, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, από το Μόναχο.
«Δεν ξέρω ακριβώς ποιο θα είναι το θέμα αυτής της συνάντησης στο Παρίσι, επειδή πολύ λίγες χώρες θα παρευρεθούν σε αυτήν, αλλά αυτό που είναι απαραίτητο είναι να έχουμε ένα ενιαίο όραμα», πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από Bloomberg