Μεγάλο πακέτο αμυντικών δαπανών αναμένεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τις γερμανικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, πιέζει για ένα γρήγορο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και την ανάληψη από την Ευρώπη μεγάλου βάρους για τη δική της ασφάλεια.
«Θα δρομολογήσουμε ένα μεγάλο οικονομικό πακέτο για την ασφάλεια που δεν έχει υπάρξει ποτέ άλλοτε σε αυτή την έκταση», αντίστοιχο με αυτό κατά την κρίση του ευρώ και την πανδημία του κορονοϊού, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, σε συνέντευξή της στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. «Αυτό θα έρθει στο άμεσο μέλλον», πρόσθεσε.
Το πακέτο δεν θα ανακοινωθεί πριν από τις γερμανικές εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου, προκειμένου να μη προκληθεί αντιπαράθεση για το θέμα αυτό που θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμά τους, δεδομένου ότι το ακροδεξιό κόμμα AfD έχει ταχθεί κατά της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και εμφανίζεται ως το κόμμα της ειρήνης.
Η σύνοδος στο Παρίσι
Το θέμα των αμυντικών δαπανών θα τεθεί στη σημερινή σύνοδο των ηγετών μεγάλων χωρών της ΕΕ στο Παρίσι καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν ότι υπάρχουν όρια σε αυτά που οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να κάνουν.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, θα φιλοξενήσει σήμερα τους ομολόγους του από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Δανία για να συζητήσουν την απάντησή τους, μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.
Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην Ουκρανία και στο τι είδους εγγυήσεις ασφαλείας θα μπορούσαν να συμφωνήσουν άμεσα οι ευρωπαϊκές χώρες, ώστε η Ευρώπη να μη μείνει εκτός των διαπραγματεύσεων που έχει αρχίσει ο Τραμπ.
Στο Μόναχο, ο Ρούτε δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή πρόταση θα επικεντρωθεί στη στρατιωτική εκπαίδευση, στην επιτάχυνση της βοήθειας, στις παραδόσεις όπλων και στο τι μπορεί να προσφέρει η Ευρώπη για εγγυήσεις ασφαλείας.
Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι κατά συνέπεια αναγκασμένες να ανασυγκροτήσουν τη στρατιωτική της ισχύ μετά από σχεδόν 80 χρόνια, κατά τα οποία η ασφάλειά τους καλυπτόταν σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ.
Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο άλλαξε ριζικά τη διατλαντική σχέση και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι ο πρόεδρος θέλει οι Ευρωπαίοι να αναλάβουν την ευθύνη για τη δική τους ασφάλεια.
«Η γενική συναίνεση ήταν ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται πλέον να πληρώνουν το λογαριασμό για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Μάικλ ΜακΚόουλ, αναφερόμενος στις συζητήσεις στη Διάσκεψη του Μονάχου. «Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας αναγνωρίζουν ότι ήρθε η ώρα να αναλάβουν την ευθύνη για τα του οίκου τους», πρόσθεσε.
Επισπεύδει ο Τραμπ τις συζητήσεις για Ουκρανία
Η κατάσταση είναι επείγουσα επειδή ο Τραμπ επισπεύδει τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μπορούσε να εξωθηθεί σε μια καταστροφική συμφωνία, αν δεν συμφωνήσουν γρήγορα ένα σχέδιο για να του δώσουν στρατιωτική υποστήριξη.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει πει σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι θέλει να εξασφαλίσει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία μέχρι το Πάσχα, σύμφωνα με πηγές που είναι ενήμερες για τις συζητήσεις. Ορισμένοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο ρυθμός των συνομιλιών, οι οποίες ξεκινούν αυτή την εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία με κορυφαίους αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Ρωσίας, είναι φιλόδοξος και ενδεχομένως μη ρεαλιστικός.
Η επίτευξη μιας λύσης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους είναι πολύ πιο πιθανή, δήλωσε μία άλλη πηγή.
Αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων
Οι Γάλλοι και οι Βρετανοί αναμένουν επίσης να θέσουν το θέμα του πόσο πρόθυμοι είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να στείλουν ειρηνευτικά στρατεύματα στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας, κάτι που ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, ανακοίνωσε ήδη ότι θα κάνει η χώρα τους.
Μια τέτοια προσφορά είναι πιθανό να αποτελέσει μέρος μιας πρότασης για τις ευρωπαϊκές εγγυήσεις ασφαλείας, ακόμη και αν ορισμένες χώρες είναι απρόθυμες, καθώς αποτελούσε μοχλό πίεσης προς τις ΗΠΑ.
Ένας άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος υποβάθμισε τις προσδοκίες για τη συνάντηση στο Παρίσι, η οποία πραγματοποιείται λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από τις γενικές εκλογές στη Γερμανία. Στόχος, είπε, είναι να προετοιμαστεί το έδαφος για μια συμφωνία στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο.
Τα δεσμευμένα ρωσικά assets
Μια πιθανή πηγή χρηματοδότησης της δαπάνης για τη βοήθεια στην Ουκρανία θα ήταν τα 300 δις. δολάρια από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται κυρίως σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Το θέμα της κατάσχεσης αυτών των περιουσιακών στοιχείων αποτέλεσε κεντρικό σημείο συζήτησης στο Μόναχο, με τους Αμερικανούς αξιωματούχους να ξεκαθαρίζουν στους Ευρωπαίους ομολόγους τους ότι το Κογκρέσο δεν πρόκειται να εγκρίνει άλλα συμπληρωματικά πακέτα βοήθειας για την Ουκρανία.
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, αντιτάχθηκαν στην κατάσχεση, ανησυχώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να βλάψει το ενιαίο νόμισμα. Αλλες χώρες όμως έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν νομικά ερείσματα για να το κάνουν.
Παρά τη σοκαριστική επίθεση του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς κατά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων την Παρασκευή, Αμερικανοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι έστειλαν μεγάλη και υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία στο Μόναχο και αυτό θα πρέπει να εκληφθεί ως ένδειξη ότι οι ΗΠΑ δεν εγκαταλείπουν την Ευρώπη.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι οι Ευρωπαίοι έχουν αφυπνιστεί και τα κράτη μέλη που ήταν απρόθυμα να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες αρχίζουν να δέχονται πιέσεις για να αλλάξουν στάση.
Με πληροφορίες από Bloomberg