Θύμα κυβερνοεπίθεσης έπεσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ από κινεζικό κρατικό παράγοντα μέσω τρίτου παρόχου υπηρεσιών λογισμικού, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε η υπηρεσία στο Κογκρέσο τη Δευτέρα.
Το υπουργείο Οικονομικών περιέγραψε την επίθεση ως «μείζον περιστατικό κυβερνοασφάλειας» σύμφωνα με την επιστολή, την οποία είδε το Bloomberg News.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες ενημερώθηκαν στις 8 Δεκεμβρίου από έναν τρίτο πάροχο λογισμικού, την BeyondTrust Inc., ότι ένας χάκερ είχε αποκτήσει πρόσβαση «σε ένα κλειδί που χρησιμοποιείται από τον προμηθευτή για την ασφάλεια μιας υπηρεσίας που βασίζεται στο cloud και χρησιμοποιείται για την εξ αποστάσεως παροχή τεχνικής υποστήριξης στους τελικούς χρήστες των Γραφείων του Υπουργείου Οικονομικών (DO)».
Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, πίσω από το περιστατικό βρίσκονται κορυφαίοι χάκερς που συνδέονται με την Κίνα.
Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον με ανακοίνωσή της αντιτίθεται στις αμερικανικές «επιθέσεις λάσπης κατά της Κίνας χωρίς καμία πραγματική βάση».
«Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την κυβερνοασφάλεια για να συκοφαντήσουν και να δυσφημίσουν την Κίνα και να σταματήσουν να διαδίδουν κάθε είδους παραπληροφόρηση σχετικά με τη λεγόμενη κινεζική απειλή χάκινγκ», ανέφερε ακόμα η ανακοίνωση.
Ο χάκερ κατάφερε να παραβιάσει τα συστήματα ασφαλείας μέσω «κλειδιού» εξωτερικής εταιρείας, που παρέχει τεχνική υποστήριξη στους εργαζόμενους του υπουργείου.
Η BeyondTrust έχει πλέον αποκλειστεί είπαν οι αξιωματούχοι.
Υπογράμμισαν δε, πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο χάκερ έχει ακόμη πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών.
Η αποκάλυψη της παραβίασης έρχεται καθώς ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να ερευνά αυτό που λέει ότι είναι μια τεράστια εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας κατά των αμερικανικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών από χάκερ υποστηριζόμενους από κρατικές υπηρεσίες της Κίνας.
Την Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι εννέα εταιρείες τηλεπικοινωνιών είχαν επηρεαστεί από τις επιθέσεις, οι οποίες αποδίδονται σε μια ομάδα της Microsoft Corp. με το παρατσούκλι Salt Typhoon.
Οι χάκερ φέρονται να πέρασαν μήνες παραμένοντας κρυμμένοι μέσα σε αμερικανικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών και συλλέγοντας πληροφορίες σχετικά με άγνωστο αριθμό τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων κειμένου Αμερικανών πολιτών. Μεταξύ των τηλεφώνων που στοχοποιήθηκαν ήταν αυτά του τότε προεδρικού υποψήφιου Ντόναλντ Τραμπ και του συνυποψήφιού του JD Vance, μέλη της οικογένειας Τραμπ, καθώς και μέλη του προσωπικού της εκστρατείας της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις και άλλοι, όπως ανέφερε η εφημερίδα New York Times.
Οι φερόμενες προσπάθειες κινεζικής κατασκοπείας σε αμερικανικές τηλεπικοινωνίες και στο Υπουργείο Οικονομικών έρχονται μετά από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας προς το τέλος της θητείας του Προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Αυτή η περίοδος περιλάμβανε μια συνάντηση του Μπάιντεν με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο κορυφής του APEC στο Περού τον περασμένο μήνα, μια σπάνια ανταλλαγή κρατουμένων στα τέλη Νοεμβρίου και μια ανανεωμένη συμφωνία νωρίτερα αυτόν τον μήνα για συνεργασία στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Η επίθεση χάκερ με την ονομασία "Salt Typhoon" στις τηλεπικοινωνίες τέθηκε υπό συζήτηση στη συνάντηση στο Περού, όπου ο Μπάιντεν «κατέστησε πολύ σαφή τη θέση των ΗΠΑ για το ζήτημα», δήλωσε τότε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν. Ο Σι ανέφερε στον Μπάιντεν κατά τη συνάντηση ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις που να υποστηρίζουν τον παράλογο ισχυρισμό περί των λεγόμενων ‘κυβερνοεπιθέσεων από την Κίνα’», ανέφερε τη Δευτέρα η πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.
Η Άννε Νόιμπεργκερ, αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφάλειας για θέματα κυβερνοχώρου και αναδυόμενων τεχνολογιών, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει περαιτέρω ενέργειες για να καταστήσει το Πεκίνο υπόλογο, μετά την απόφαση για την απαγόρευση της China Telecom στις ΗΠΑ.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!