Ο πρίγκιπας διάδοχος και ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, είναι μεταξύ των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων των έξι χωρών του Κόλπου που αναμένονται σήμερα στις Βρυξέλλες για την πρώτη τους σύνοδο κορυφής με τους ομολόγους τους της ΕΕ.
Οι ηγέτες πρόκειται να συζητήσουν κυρίως τρόπους για να αποφευχθεί «μια γενικευμένη σύρραξη» στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες.
Οι επικεφαλής έξι χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) – της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κουβέιτ, του Ομάν και του Κατάρ—αναμένεται επίσης να συζητήσουν για θέματα όπως το εμπόριο, η ενέργεια και η κλιματική αλλαγή με τους ομολόγους τους της ΕΕ.
Όμως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο, καθώς και ο κίνδυνος περιφερειακής ανάφλεξης, θα είναι «το βασικό θέμα», εξήγησαν διπλωμάτες.
Κοινές ανησυχίες για την ειρήνη στη περιοχή
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ θα συμμετάσχουν επίσης σε συνεδρίαση της οποίας θα προεδρεύσουν από κοινού ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο εμίρης του Κατάρ Τάμιμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι, που ασκεί και χρέη προέδρου στο GCC.
«Μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες σχετικά με την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», δήλωσε χθες Τρίτη το βράδυ ο Μπορέλ προτού μετάσχει σε δείπνο εργασίας με τους υπουργούς Εξωτερικών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.
Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ επιδιώκουν να ενισχύσουν τους οικονομικούς τους δεσμούς με τις έξι χώρες του GCC. H ΕΕ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εμπορική εταίρος των χωρών του GCC, όμως οι συζητήσεις για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1990, παραμένουν μπλοκαρισμένες.
Άλλα θέματα συζήτησης θα είναι η στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία και η καταδίκη των ενεργειών της Ρωσίας.
«Δεν συμφωνούμε σε όλα τα θέματα», δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος αρμόδιος για την προετοιμασία της συνάντησης. Ωστόσο είναι σημαντικό η ΕΕ να βρίσκεται σε διάλογο με τις χώρες του Κόλπου και να τους εξηγήσει τις απόψεις της, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Κ. Μητσοτάκης στη σύνοδο κορυφής
Στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, θα συμμετάσχει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Σύνοδος φιλοδοξεί να εκπέμψει το μήνυμα στενότερης συνεργασίας με τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου σε μία κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή, ενώ είναι μία ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τη συμμετοχή χωρών της περιοχής.
Πριν την έναρξη της Συνόδου ο πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με ηγέτες που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου.
Αύριο και μεθαύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Αύριο Πέμπτη 17 και μεθαύριο Παρασκευή 18 Οκτωβρίου συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο της νέας σεζόν και η ατζέντα είναι «βαριά», καθώς εκτός από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή περιλαμβάνει ακόμα το μεταναστευτικό και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας (έκθεση Ντράγκι).
Η συζήτηση για το μεταναστευτικό πραγματοποιείται σε μία συγκυρία που κράτη-μέλη έχουν επιβάλει ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δημιουργεί ανησυχίες για νέα αύξηση των ροών από τον Λίβανο.
Στο μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα τονίσει ότι προτεραιότητα τώρα είναι η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και η στήριξη και ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής για την προστασία και φύλαξη των συνόρων.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η οποία αποτελεί βασικό και πρώτο πυλώνα του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, και ενίσχυσης των χωρών πρώτης υποδοχής με όλα τα μέσα, και με περαιτέρω κοινοτική χρηματοδότηση. Αναμένεται, ακόμη να επισημάνει τη σημασία επιτάχυνσης των επιστροφών και συνεργασίας με τρίτες χώρες γι' αυτόν τον σκοπό.
Στο θέμα της ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ περισσότερων επενδύσεων για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι ευρωπαϊκοί στόχοι, την ώρα που ο πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει ότι η έκθεση Ντράγκι είναι ένα τολμηρό και σημαντικό κείμενο που οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να συζητήσουν ουσιαστικά.
Εξίσου, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να πετύχει ταυτόχρονα όλους τους φιλόδοξους στόχος που έχει θέσει χωρίς επιπλέον κοινή χρηματοδότηση στόχων όπως η άμυνα, η πράσινη μετάβαση, κ.λπ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!