Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Στροφή Μακρόν: Στηρίζει την επιβολή πρόσθετου φόρου στις μεγάλες εταιρείες

Στροφή 180 μοιρών φαίνεται πως κάνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αφήνοντας την φιλοεπιχειρηματική του στάση καθώς ενέκρινε έναν προσωρινό φόρο στις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, υποστηρίζοντας τη στρατηγική της νέας κυβέρνησής του, η οποία δεν είναι άλλη από την αντιμετώπιση του ελλείμματος και τη μείωση του χρέους της χώρας.

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη σχέδια περίπου 60 δισεκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνουν περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων το επόμενο έτος, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα.

Πάντως το στίγμα έδωσε πρώτα ο νέος Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ κατά την πρώτη του ομιλία στο κοινοβούλιο. Αντιμετωπίζοντας μια σοβαρή δημοσιονομική κρίση, ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει νέους φόρους για να μειώσει το αυξανόμενο έλλειμμα, το οποίο έχει πλέον ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ. Σημαντικό κομμάτι του προϋπολογισμού για το 2025, που θα παρουσιαστεί σύντομα, περιλαμβάνει αύξηση της φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις και πιθανές επιπλέον φορολογήσεις στις επαναγορές μετοχών.

Κάτι λιγότερο από 20 δισεκατομμύρια ευρώ θα μπουν στα κρατικά ταμεία με αυξήσεις φόρων για πλούσιους ιδιώτες και μεγάλες εταιρείες, καθώς και με την αύξηση του περιβαλλοντικού φόρου.

«Το να υπάρχει έκτακτη φορολογία στις εταιρείες είναι κάτι που είναι καλά κατανοητό από τις μεγάλες εταιρείες, εάν αυτό ισχύει για ένα χρόνο, δεδομένου του επιπέδου προσπάθειας που πρέπει να γίνει», είπε ο Μακρόν σε μια συζήτηση με την Stephanie Flanders του Bloomberg στον Παγκόσμιο Διάλογο του Βερολίνου. «Αλλά θα πρέπει να περιοριστεί, δεν πρέπει να ξεχνάμε την πραγματικότητα της οικονομίας μας, την πραγματικότητα της ανταγωνιστικότητάς μας και τη θέση μας».

Η έγκριση ενός τέτοιου είδους φόρου από τον Μακρόν έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα προηγούμενα επτά χρόνια της προεδρίας του με την φιλοεπιχειρηματική του πολιτική που βασιζόταν στην αποφυγή αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης.

Αλλά ο Μακρόν τώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Μετά τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε τον Ιούνιο, δεν έχει πλέον μια λειτουργική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών της Γαλλίας έχει επιδεινωθεί σημαντικά.

Απαιτείται μια μαζική δημοσιονομική προσαρμογή για να φέρει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Γαλλίας στο 5% της οικονομικής παραγωγής από περίπου 6,1% φέτος.

Ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ από πλευράς του δήλωσε ότι καταφεύγει σε αυξήσεις φόρων επειδή η πρόκληση του χρέους της Γαλλίας ωθεί τη χώρα σε γκρεμό. Η πολιτική αστάθεια και η δημοσιονομική αβεβαιότητα ώθησαν τους επενδυτές να απορρίψουν γαλλικά περιουσιακά στοιχεία και το ασφάλιστρο κινδύνου για το χρέος της κυβέρνησης σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα πλησιάζει στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση της ευρωζώνης πριν από μια δεκαετία.

Χάθηκε η αξιοπιστία των επενδυτών

Οι επενδυτές τώρα αναζητούν επιπλέον 79 μονάδες βάσης για να αγοράσουν γαλλικούς 10ετείς τίτλους αντί για γερμανικά bunds — από περίπου 50 μονάδες βάσης πριν από την ψηφοφορία, αν και το spread έφτασε έως και τις 86 μονάδες βάσης κατά τη διάρκεια της πολιτικής αναταραχής του καλοκαιριού.

Το Παρίσι είναι επίσης μακράν το χρηματιστήριο με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη φέτος, με τις γαλλικές μετοχές να παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθερές, ενώ το Μιλάνο, η Φρανκφούρτη, η Μαδρίτη και το Λονδίνο έχουν καταγράψει διψήφια άλματα. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σημείωσε υψηλό ρεκόρ τον Μάιο, αλλά κατρακύλησε και δεν είχε απόδοση από τους ομολόγους του μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 9 Ιουνίου.

Aναγκαίο κακό

Αν και ο Μακρόν αναγνωρίζει ότι οι αυξήσεις φόρων μπορεί να είναι απαραίτητες λόγω της κατάστασης, είπε ότι η κορυφαία προτεραιότητα για την οικονομία της Γαλλίας εξακολουθεί να είναι η ενίσχυση της απασχόλησης μεταξύ των νεότερων και μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων. Προειδοποίησε ότι είναι «σούπερ δύσκολο» να περικοπούν οι κοινωνικές δαπάνες και η Γαλλία έχει λίγα περιθώρια ελιγμών στη φορολογία, καθώς έχει την υψηλότερη φορολογία στην Ευρώπη σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της.

«Αν είχαμε το ίδιο επίπεδο δραστηριότητας με τη Γερμανία, δεν θα είχαμε δημόσιο έλλειμμα», ανέφερε στη συνέντευξή του ο Μακρόν. «Είναι πολύ πιο έξυπνο να δουλεύεις πάνω σε αυτό από το να είσαι εμμονικός με μια βραχυπρόθεσμη προσαρμογή που είναι ”δολοφόνος” για την ανάπτυξη».

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ