Ανώτεροι αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν συστήσει στις ΗΠΑ να παράσχουν στην Ουκρανία πυρομαχικά λευκού φωσφόρου για χρήση στο πεδίο της μάχης, αλλά ο Λευκός Οίκος έχει απορρίψει την ιδέα αρκετές φορές, σύμφωνα με τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν τον σχεδιασμό.
Επικίνδυνο όπλο
Ο λευκός φώσφορος είναι μια κηρώδης ουσία που αναφλέγεται ακαριαία όταν εκτίθεται σε οξυγόνο. Καίγεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και είναι δύσκολο να σβήσει. Η ουσία κολλάει σε επιφάνειες -ιδιαίτερα σε ρούχα ή δέρμα- και μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα εγκαύματα. Οι χημικές ουσίες στον καπνό, που συχνά μυρίζουν σαν σκόρδο, μπορούν επίσης να βλάψουν τους πνεύμονες και τα μάτια.
Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων του 20ού αιώνα, συμπεριλαμβανομένου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Βιετνάμ, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν λευκό φώσφορο κατά των εχθρικών στρατευμάτων. Σήμερα οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν λευκό φώσφορο σε βλήματα πυροβολικού για την παραγωγή καπνού και την απόκρυψη των κινήσεων των στρατευμάτων, καθώς και για τη δημιουργία φωτός και τον φωτισμό του πεδίου μάχης.
Η σύσταση του Πενταγώνου ήταν να παρασχεθούν βλήματα πυροβολικού με λευκό φώσφορο στην Ουκρανία για την παραγωγή φωτός και καπνού και όχι για χρήση εναντίον εχθρικών στρατευμάτων. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου δεν είναι παράνομα και ο λευκός φώσφορος δεν ταξινομείται ως χημικό όπλο σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα χημικά όπλα.
Αλλά το διεθνές δίκαιο απαιτεί από τους στρατιώτες που το χρησιμοποιούν να κάνουν διάκριση μεταξύ στρατιωτικών θέσεων και περιοχών όπου μπορεί να συγκεντρώνονται άμαχοι. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, το Πεντάγωνο συνέστησε την παροχή των βλημάτων λευκού φωσφόρου στην Ουκρανία ως μέρος διαφόρων πακέτων βοήθειας, συμπεριλαμβανομένου ενός πρόσφατου πακέτου.
Εάν τελικά εγκριθεί, η ανακοίνωση πιθανότατα δεν θα απαριθμεί το χημικό, είπαν οι αξιωματούχοι, όπως έχει γίνει με προηγούμενα όπλα και πυρομαχικά που οι ΗΠΑ έχουν στείλει στην Ουκρανία αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί δημοσίως. Δύο από τους αξιωματούχους δήλωσαν ότι το στίγμα γύρω από τον λευκό φώσφορο και οι ανησυχίες ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τους αμάχους εμπόδισαν τους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν να εγκρίνουν τη σύσταση.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί λευκό φώσφορο εναντίον αμάχων στην Ουκρανία. «Σήμερα το πρωί, έλαβα πληροφορίες ότι τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν βόμβες φωσφόρου εναντίον αμάχων στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνάντησης των ηγετών του ΝΑΤΟ τον Μάρτιο του 2022, αλλά δεν παρείχε αποδείξεις για τη χρήση του.
Χρήση στη Γάζα
Υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν τεκμηριώσει τη χρήση του χημικού από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς. Οι άνθρωποι αυτοί λένε ότι η χρήση των βλημάτων λευκού φωσφόρου σε μη στρατιωτικές περιοχές αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει τους ισχυρισμούς αυτούς.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει δύο πακέτα βοήθειας στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Βοήθειας για την Ασφάλεια στην Ουκρανία, η οποία χρηματοδοτεί την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό και τις προσπάθειες παροχής συμβουλών. Μαζί τα δύο πακέτα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη βοήθεια για την Ουκρανία, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!