Το 2023 στο πλαίσιο του σόου που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη για τον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν περίπου 60.000 πυροτεχνήματα, τα οποία προσέφεραν ένα εντυπωσιακό θέαμα πάνω από τον ποταμό East River του Μανχάταν. Ωστόσο, ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα των ατμοσφαιρικών ρύπων στην πόλη ήταν πολλαπλάσια τις ώρες μετά το σόου από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν όταν ο καπνός από πυρκαγιά στον Καναδά είχε καλύψει την περιοχή έναν μήνα πριν.
Μια ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής επιστήμονες του ιατρικού κέντρου NYU Langone Health, μέτρησε την ποιότητα του αέρα λίγο πριν και μετά την εκδήλωση της 4ης Ιουλίου. Όπως εντόπισαν στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology», τα μικροσκοπικά σωματίδια επικίνδυνων μετάλλων και οργανικών ενώσεων έφτασαν στο μέγιστο τα 3.000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σε ένα σημείο δειγματοληψίας αέρα κοντά στο σόου και ξεπέρασαν τα 1.000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σε δύο άλλες κοντινές τοποθεσίες. Συγκριτικά, η μέση ημερήσια συγκέντρωση μικροσωματιδίων στη Νέα Υόρκη είναι 15 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο και έφτασε τα 460 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο από τον καπνό της πυρκαγιάς στον Καναδά τον Ιούνιο του 2023.
Επίσης, διαπίστωσαν ότι η ποιότητα του αέρα χρειάστηκε αρκετές ώρες για να επανέλθει στα βασικά επίπεδα στις περισσότερες τοποθεσίες δειγματοληψίας, με εκείνες που βρίσκονταν πιο κοντά στο σόου να χρειάζονται έως και δώδεκα ώρες. Εκτός από την αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων, εντοπίστηκε ότι και τα δείγματα νερού που συλλέχθηκαν από τον ποταμό East River είχαν υπερδιπλάσια επίπεδα μετάλλων, όπως ο μόλυβδος, το νικέλιο και το αντιμόνιο, που χρησιμοποιούνται μερικές φορές για να δώσουν στα πυροτεχνήματα τα ζωντανά τους χρώματα. Σε προηγούμενη μελέτη, οι ερευνητές είχαν δείξει ότι η έκθεση των πνευμόνων σε τέτοιες εκπομπές μπορεί να οδηγήσει σε οξείδωση, μια χημική διαδικασία στο σώμα που μπορεί να βλάψει ή ακόμα και να σκοτώσει τα κύτταρα.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι μεγάλες επιδείξεις πυροτεχνημάτων μπορούν να δημιουργήσουν μια προσωρινή αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και του περιβάλλοντος», σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!