Εναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης δοκιμής στον κόσμο για την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, η πλειοψηφία των εταιρειών που συμμετείχαν εξακολουθούν να επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται λιγότερες ημέρες και περισσότερες από τις μισές έχουν μονιμοποιήσει την αλλαγή.
Για έξι μήνες, από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2022, οι υπάλληλοι 61 εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο εργάστηκαν το 80% των συνηθισμένων ωρών εργασίας - με την ίδια αμοιβή - με αντάλλαγμα να μην μειωθούν οι αποδόσεις τους.
Στο τέλος του 2023, τουλάχιστον το 89% αυτών των επιχειρήσεων εφάρμοζε αυτή την πολιτική και το 51% είχε μονιμοποιήσει την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα αποτελέσματα της μειωμένης εβδομάδας εργασίας ήταν συντριπτικά ευεργετικά, τόσο για το προσωπικό όσο και για τις εταιρείες.
Ολοι ευχαριστημένοι
Στο τέλος της δοκιμής, οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι απολάμβαναν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και γενικότερη ικανοποίηση από τη ζωή, καθώς και λιγότερη εξάντληση από την εργασία - στοιχεία που διατηρήθηκαν έναν χρόνο μετά.
«Το βασικό είναι ότι οι επιδράσεις είναι πραγματικές και μακροχρόνιες», δήλωσε η Juliet Schor, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Boston College, η οποία πραγματοποίησε έρευνα στο προσωπικό των εταιρειών που συμμετείχαν στη δοκιμή.
Οι διευθυντές και οι διευθύνοντες σύμβουλοι σε 28 από τις εταιρείες που συμμετείχαν στο πείραμα απαντώντας σε ερωτήσεις της Juliet Schor, δήλωσαν ότι η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας είχε θετικό αντίκτυπο στην εταιρεία τους. Ο κύκλος εργασιών του προσωπικού μειώθηκε στις μισές εταιρείες, σχεδόν το ένα τρίτο δήλωσε ότι βελτιώθηκαν αισθητά οι προσλήψεις προσωπικού και το 82% ανέφερε ευεργετικά αποτελέσματα στην ευημερία του προσωπικού.
Με πληροφορίες από CNN
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!